Miracolul pasiunii: povestea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Oana Borviz 05/06/2018 | 14:52 Timp Liber
Miracolul pasiunii: povestea Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu

Teatrul poate fi terapie și iubire, poate fi locul unor întâlniri spectaculoase și al unor minuni neașteptate. Cei care au fost măcar o singură dată la Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu știu că acela este locul în care le pot avea pe toate. Între 8 și 17 iunie, magia se întoarce.

Acest articol a apărut în numărul 41 (28 mai – 10 iunie) al revistei NewMoney

Au trecut 25 de ani de când o mână de oameni entuziaști au pornit, „cu ini­mi­le în palme“, într-o frumoasă aven­tură ce poartă numele Festivalului In­ter­na­țional de Teatru de la Sibiu.

„Asta se întâmpla cu un sfert de secol în urmă, când în timpul festivalului era zăpadă, iar spectatorii noștri purtau usturoi în buzunare, temându-se de Dracula și artiștii veniți din Filipine…“, își amintește actorul, directorul și principalul motor al festivalului, Cons­tantin Chiriac.

Citiți și: Jazz in the Park: ce artiști vin în Cluj-Napoca pentru ediția din acest an

FITS a devenit între timp un ade­vărat fenomen cultural recunoscut la nivel internațional, acesta ajungând să fie, după mulți ani în care s-a situat pe locul al treilea după festivalurile de la Avignon şi Edinburgh, cel mai mare festival de artele spectacolului din lume. Anul acesta, FITS promovează nu mai puțin de 525 de spectacole și aproximativ 3.300 de artiști din 73 de țări. Dar, înainte de toate, promovează iubirea și pasiunea pentru teatru.

„Fără pasiune nu ai cum să faci un festival atât de mare, o astfel de întreprindere culturală care îl pozițio­nează pe primul loc în lume ca și complexitate, anvergură, număr de spectatori, dar nu și ca buget“, spune Constantin Chiriac invocând anii de început ai FITS: „Atunci când am pornit nu existau telefoane mobile. Ne-au ajutat prietenii de la armată cu niște stații uriașe și eram foarte mândri că puteam să avem niște aparate cu care ne prindeam foarte greu“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.