Jazz in the Park: ce artiști vin în Cluj-Napoca pentru ediția din acest an

Oana Borviz 11/05/2018 | 14:59 Timp Liber
Jazz in the Park: ce artiști vin în Cluj-Napoca pentru ediția din acest an

Muzică bună, prietenii frumoase, mult verde, relaxare, hamace. Sunt doar câteva cuvinte prin care poți să spui ce înseamnă Jazz in the Park, de la Cluj-Napoca. Anul acesta, îi vei pu­tea lua pulsul timp de 11 zile, ediția din 2018 fiind cea mai mare din istoria festivalului.

Acest articol a apărut în numărul 40 (14-27 mai) al revistei NewMoney

„Să faci line-up-ul la Jazz in the Park este deopotrivă provocator şi amuzant“, mărturisea Alin Vaida, directorul Festivalului Jazz in the Park, în urmă cu câteva luni, când schița lista cu posibilii invitați ai celei de-a șasea ediții, ce va avea loc între 21 iunie–1 iulie, la Cluj-Napoca. Iar dacă ne gândim la faptul că în fiecare an au cântat aici artiști unul și unul, dar extrem de diferiți ca abordare artistică, înțelegem semni­fi­cația citatului.

Provocator și amuzant este și festivalul în sine care din 2013, când „pri­ma melodie jazz a răsunat pe aleea centrală a Parcului Mare din Cluj-Na­poca“, continuă să creeze o relație spe­cială între cei care cântă și cei care ascultă, între muzică, om și natură.

Pe acest principiu a fost realizat și line-up-ul din acest an care include nume mari, premiate și recunoscute la nivel mondial: Fanfara Ciocârlia, Essential Notes, Balako şi Exit Oz (toate din România), Richard Bona & Mandekan Cubano și Bill Laurance Quartet (SUA), Nik Bärtsch’s Ronin (Elveția), Alfa Mist și The Herbaliser (Marea Britanie) etc.

Sunete. „Este un proiect pe care mulţi fani ni l-au cerut, iar trupa nu a cântat niciodată la Cluj într-un cadru atât de accesibil şi deschis tuturor. Va fi o seară pe cinste“, spune același Alin Vaida despre fanfara Ciocârlia, prima trupă anun­țată la Jazz in the Park, care va concerta duminică, 1 iulie, în Parcul Central.

Considerată un adevărat promotor al genului Balkan Brass (fuziune între mu­zica militară și muzica populară), fanfara Ciocârlia se numără printre cele mai spectaculoase banduri, cu un sound rapid, extrem de energic, cu ritmuri com­plexe și solouri de mare viteză. Iar noi știm asta din show-urile lor live și din filme care le-au folosit compozițiile („Iag Bari – Brass on Fire“, al lui Ralf Marschalleck sau „Fallen Art“, al lui Tomasz Baginski).

La Jazz in the Park va fi prezent și Juan de Marcos, unul dintre fondatorii feno­menului Buena Vista Social Club, care va cânta alături de trupa lui, Big Band-ul Afro-Cuban All Stars, cunoscută pentru ritmurile bine alese de bolero, chachachá, salsa, son montuno, timba, guajira, danzón, rumba şi abakua.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.