Ce producții cinematografice de succes ar urma să fie adaptate ca spectacole de teatru

Oana Borviz 12/04/2024 | 11:22 Timp Liber
Ce producții cinematografice de succes ar urma să fie adaptate ca spectacole de teatru

Mai întâi au fost cărți, apoi, filme. Acum sunt spectacole de teatru care etalează lumi ce au captat mințile atâtor cititori și cinefili. Câteva dintre aceste adaptări sunt deja disponibile pe platforme de streaming, în timp ce altele își vor avea în curând pre­­mierele pe scenă.

În ultimii ani, cărți și ecranizări celebre au fost transpuse și pe scene de teatru, arătând astfel că fanii adevărați sunt cât se poate de curioși să vadă cum mate­rialele-sursă prind viață și în teatru. De la „Harry Potter și copilul blestemat“ – spectacolul ce plasează acțiunea la 19 ani după evenimentele din „Harry Potter și talismanele morții“ –, „Matilda“, după cartea lui Roald Dahl, și până la adap­tările prequel „Stranger Things“, „The Matrix“ și „Dr. Strangelove“, producții create după titluri aclamate au umplut săli întregi de teatru.

Printre cele mai noi adaptări sunt „Peaky Blinders“, „Minority Report“ și „Jocurile foamei“, care conferă noi dimensiuni și dinamici unor povești incredibile.

Peaky Blinders“, în pași de dans „Peaky Blinders“ – unul dintre cele mai bune seriale TV din ultima decadă, care a atras numeroase premii cinematografice și milioane de telespectatori – va deveni în curând și lungmetraj, așa cum ne anunța încă de la începutul anului creatorul serialului, Steven Knight. Dar până una-alta, povestea inspirată de un grup infracțional britanic din anii 1880 care jefuia, controla jocurile de no­roc și făcea pariuri ilegale a fost trans­pusă într-un spectacol de dans. Creat de Benoit Swan Pouffer (coregraf care a sem­nat creații pentru mai multe filme, videoclipuri muzicale și show-uri pe Broadway) împreună cu Steven Knight (cunoscut și drept unul dintre creatorii formatului TV „Vrei să fii miliardar?“), „Peaky Blinders: The Re­demp­tion of Thomas Shelby“ este un fel de prequel al serialului, ce insistă pe povestea de dragoste dintre Tommy Shelby (veteranul provenit dintr-o familie cu ascendență romă, care conduce acte criminale în Birmingham) și Grace Burgess (polițista irlandeză care ajunge să se îndrăgostească de el).

Dramatizarea specta­culoasă și dansul magnetic al performerilor de la Rambert (compania de dans a lui Pouffer) dau o nouă dimensiune poveștii ce pulsează pe muzica special compusă pentru acest show de rapperul Roman GianArthur și pe piesele celor de la Nick Cave & The Bad Seeds, Radiohead, The Last Shadow Puppets, Black Rebel Motorcycle Club.

Un adevărat hit al anului 2022, spectacolul revine pe scena britanică începând cu această toamnă, însă până atunci îl puteți vedea online pe BBC iPlayer, unde este disponibil începând cu luna martie.

Minority Report“, cu doamna Anderton Filmul „Raport special“ („Minority Report“) – thrillerul futurist al lui Steven Spielberg cu acțiune în 2050, unde crimele sunt re­zolvate înainte de a se întâmpla – este reimaginat acum pentru scenă, într-o pro­duc­ție Lyric Hammersmith din Londra.

Adaptat de actorul și dramaturgul David Haig (pe care-l știți din „Patru nunți și o înmormântare“, „Obsesia Evei“ și „Doctor Who“), spectacolul de teatru este mai fidel cărții („The Minority Report“, de Philip K. Dick) decât filmului.

Așa se explică faptul că, în piesa de teatru, personaj central este o femeie (Dame Julia Anderton, fondatoarea programului Pre-Crime, care primește un raport ce o anunță că va comite o crimă), spre deosebire de film, unde rolul principal îi revenea lui Tom Cruise (șeful departamentului de poliție Pre-Crime John Anderton, acuzat de o crimă pe care nu ar fi comis-o).

Regizorul acestei adaptări promițătoare, ce se va juca la Lyric Hammersmith între 19 aprilie și 18 mai, este Max Webster (regizorul din spatele producției „Life of Pi“, care a câștigat cinci premii Olivier în West End și trei premii Tony pe Broadway).

„Jocurile foamei“, prima carte Seria de romane distopice „Jocurile foamei“, scrisă de Suzanne Collins, a avut un succes fantastic pe plan internațional, stând și la baza francizei filmelor cu Jennifer Lawrence, care au încasat aproape trei miliarde de dolari la nivel global.

Acum, pentru prima dată, povestea puș­toaicei Katniss Everdeen, prinsă într-o competiție pe viață și pe moarte, este transpusă în teatru prin „interpretarea inovatoare a poveștii originale“, cum o numește Collins. Piesa are la bază prima carte din serie, care se învârte în jurul unei bătălii regale televizate, în care tinerii sunt selectați prin tragere la sorți pentru a lupta până la moarte.

„Într-o lume în care adevărul pare din ce în ce mai la îndemână, «Jocurile Foamei» exprimă valorile de rezistență, încredere în sine și anchetă morală“, crede dramaturgul Conor McPherson („Girl From the North Country“), care a scris scenariul acestui spectacol regizat de Matthew Dunster („Hangmen“). Premiera mondială a „Jocurilor foamei“ va avea loc la toamnă, în West End (Londra).