Elvila, una dintre primele afaceri de după 1989: creșterea, descreșterea și listarea pe bursă

Florel Manu 13/02/2018 | 10:46 Oameni
Elvila, una dintre primele afaceri de după 1989: creșterea, descreșterea și listarea pe bursă

Eu sunt un mic Trump al PNL în acest moment, spunea Viorel Cataramă în mai 2017, când și-a depus candidatura la șefia partidului. Între timp, a pierdut conducerea PNL, dar nu și ocazia să facă Elvila mare din nou.

Acest articol a apărut în numărul 33 (5-18 februarie) al revistei NewMoney

Așteptată, anunțată și amânată vreme de 12 ani, lis­tarea Elvila – una dintre primele companii ro­mânești cu capital privat, înființată la începutul lui 1990 – s-a produs în sfârșit. Începând cu 1 februarie, producătorul de mobilă controlat de omul de afaceri Viorel Cataramă (62 de ani) este prezent pe sistemul alternativ de tranzacționare al BVB, AeRO.

Cataramă a făcut primele declarații publice despre o viitoare intrare a companiei pe bursă încă din 2006, dar decizia finală a fost luată abia în octombrie 2017. Vorbind despre listare, Cataramă a precizat că este vorba despre un demers strict teh­nic, deoarece nu intenționează să vândă acțiuni sau să facă o emisiune suplimentară de acțiuni sau de obligațiuni.

„Ca politică generală a firmei, eu nu am distribuit niciodată dividende“, explică antreprenorul. Iar acest lucru i-a nemulțumit de-a lungul timpului pe unii dintre acționari și a dus la apariția unor tensiuni interne. În aceste condiții, antreprenorul a decis listarea companiei pentru a le permite acționarilor „să-și tranzacționeze acțiunile într-un mod organizat“.

Înainte de intrarea pe AeRO, fondatorul Elvila deținea un pachet de 65,4% din acțiuni, iar pe lista acționarilor mai apar Elvila General Consult (19,4%), Fondul Oamenilor de Afaceri (6,4%), Arabesque Investment (3,3%), Libra Bank (1,8%), AVAS (1,2%) și Société Générale (1,1%).

BINE CĂ NU E PIERDERE. Dar a mai existat și un alt motiv – asigurarea unei mai mari transparențe a companiei, astfel încât „să fie cunoscută mai bine, să fie totul la vedere“. Evaluată la aproximativ 200 de milioane de lei, Elvila nu trece prin cea mai feri­cită perioadă a sa. Pe fondul menținerii unui curs leu-euro relativ stabil anul trecut, dar și al majo­rărilor sala­riale și al scumpirii materiilor prime, exporturile com­paniei – care reprezintă în momentul de față aproximativ 50% din producție – nu au fost foarte profitabile.

„Mergem pe un profit operațional de 2%. Dar e bine că e profit și nu e pierdere“, se consolează omul de afaceri. Dar „zeii“ macroeconomiei par să fie acum de partea lui Cataramă, pentru că leul a început să se deprecieze, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a promis că nu va face intervenții majore care să tempereze deprecierea monedei naționale.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.
d