Elvila, una dintre primele afaceri de după 1989: creșterea, descreșterea și listarea pe bursă

Florel Manu 13/02/2018 | 10:46 Oameni
Elvila, una dintre primele afaceri de după 1989: creșterea, descreșterea și listarea pe bursă

Eu sunt un mic Trump al PNL în acest moment, spunea Viorel Cataramă în mai 2017, când și-a depus candidatura la șefia partidului. Între timp, a pierdut conducerea PNL, dar nu și ocazia să facă Elvila mare din nou.

Acest articol a apărut în numărul 33 (5-18 februarie) al revistei NewMoney

Așteptată, anunțată și amânată vreme de 12 ani, lis­tarea Elvila – una dintre primele companii ro­mânești cu capital privat, înființată la începutul lui 1990 – s-a produs în sfârșit. Începând cu 1 februarie, producătorul de mobilă controlat de omul de afaceri Viorel Cataramă (62 de ani) este prezent pe sistemul alternativ de tranzacționare al BVB, AeRO.

Cataramă a făcut primele declarații publice despre o viitoare intrare a companiei pe bursă încă din 2006, dar decizia finală a fost luată abia în octombrie 2017. Vorbind despre listare, Cataramă a precizat că este vorba despre un demers strict teh­nic, deoarece nu intenționează să vândă acțiuni sau să facă o emisiune suplimentară de acțiuni sau de obligațiuni.

„Ca politică generală a firmei, eu nu am distribuit niciodată dividende“, explică antreprenorul. Iar acest lucru i-a nemulțumit de-a lungul timpului pe unii dintre acționari și a dus la apariția unor tensiuni interne. În aceste condiții, antreprenorul a decis listarea companiei pentru a le permite acționarilor „să-și tranzacționeze acțiunile într-un mod organizat“.

Înainte de intrarea pe AeRO, fondatorul Elvila deținea un pachet de 65,4% din acțiuni, iar pe lista acționarilor mai apar Elvila General Consult (19,4%), Fondul Oamenilor de Afaceri (6,4%), Arabesque Investment (3,3%), Libra Bank (1,8%), AVAS (1,2%) și Société Générale (1,1%).

BINE CĂ NU E PIERDERE. Dar a mai existat și un alt motiv – asigurarea unei mai mari transparențe a companiei, astfel încât „să fie cunoscută mai bine, să fie totul la vedere“. Evaluată la aproximativ 200 de milioane de lei, Elvila nu trece prin cea mai feri­cită perioadă a sa. Pe fondul menținerii unui curs leu-euro relativ stabil anul trecut, dar și al majo­rărilor sala­riale și al scumpirii materiilor prime, exporturile com­paniei – care reprezintă în momentul de față aproximativ 50% din producție – nu au fost foarte profitabile.

„Mergem pe un profit operațional de 2%. Dar e bine că e profit și nu e pierdere“, se consolează omul de afaceri. Dar „zeii“ macroeconomiei par să fie acum de partea lui Cataramă, pentru că leul a început să se deprecieze, iar guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a promis că nu va face intervenții majore care să tempereze deprecierea monedei naționale.

Viorel Cataramă se mai teme însă de un alt fe­nomen – lipsa forței de muncă, în special cea ief­tină. Ba chiar spune că majorările salariale și introducerea de noi taxe l-ar putea obliga să închidă din capacitățile de producție, pe care cu greu ar putea să le mai redeschidă. „Voi fi nevoit să închid o fa­brică“, mărturisea Cataramă într-o discuție cu NewMoney, înainte de listarea Elvila pe AeRO. Dacă va face acest lucru, antreprenorul spune că nu va mai putea aduce înapoi personalul la care va fi nevoit să renunțe, pentru că majoritatea celor calificați vor pleca în străinătate.

Pentru a mai crește veniturile companiei, Cata­ramă a decis să importe mobilă din Polonia, pe care să o vândă în magazinele sale, marjele de profit fiind mai mari decât cele obținute din producția proprie.

Elvila, între producție și export

Elvila este una dintre cele mai longevive companii cu capital privat românesc de după 1989, fiind înființată de Viorel Cataramă în primele luni din 1990. Numai că pri­mele sale afaceri nu au fost cu mo­bilă, axându-se la început pe exporturile de ma­șini și motociclete de epocă. Ulterior a început să cumpere mobilă de la companiile de stat, majoritare în acel moment în România, și să o vândă în străinătate. În interviuri mai vechi pentru diferite mass-media locale, Viorel Ca­ta­ramă a recunoscut nu o dată că a făcut și importuri de produse și a speculat slăbiciunile pieței din acea perioadă, lucru are i-a adus și profituri de 6.000 la sută.

Poziționată pe segmentul de clienți cu venituri mici spre medii și medii, Elvila a ajuns în cei aproape 28 de ani de existență la un lanț de 25 de ma­gazine, din care 14 sunt în operare directă, iar restul în sistem de franciză.

Totodată, compania deține și trei unități de pro­duc­ție, la Mizil (Prahova), Băbeni (Vâlcea) și Beiuș (Bihor). În continuare, rămâne de văzut în ce mă­sură decizia listării va (re)consolida poziția compa­niei pe piața locală a mobilei. Dar să nu ne grăbim. Clopoțelul abia a sunat.

 

2017 pe AeRO

Sistemul AeRO a atras anul trecut mai multe companii care au ales să se listeze.

  • COMCEREAL SA BUCUREȘTI. A început tranzacționarea la 14 iunie 2017. A fost înființată în 1996 și privatizată în 1999.
  • ARO-PALACE. A intrat pe piața AeRO din 31 iulie 2017. Compania deține hotelul Aro-Palace din Brașov și mai administrează alte 1.200 de locuri de cazare.
  • EL-CO. Cu experiență în producția de ceramice, compania a început tranzacțiile pe AeRO din 20 octombrie 2017.
  • ABO MIX SA. Acțiunile companiei au început să fie tranzacționate din 17 noiembrie 2017. ABO MIX are ca principală activitate creșterea porcilor.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

Cu o experiență de peste 20 de ani în presa românească, Florel Manu a debutat la Radio PRO FM, după care și-a continuat activitatea la mai multe trusturi media precum PRO TV, Antena1 și Antena3, Adevărul, The Money Channel. Acoperă domeniile retail, real estate și turism.