Elon Musk ar putea fi îndepărtat din funcția de președinte al Tesla. Un fond de investiții de 1.000 de miliarde de dolari i-a pus gând rău

Sebastian Popescu 06/06/2018 | 16:09 Ştiri
Elon Musk ar putea fi îndepărtat din funcția de președinte al Tesla. Un fond de investiții de 1.000 de miliarde de dolari i-a pus gând rău

Fondul suveran al Norvegiei care gestionează active în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, care deține acțiuni la Tesla, a încercat să îl înlăture pe fondatorul companiei, Elon Musk, din funcția de președinte, potrivit Business Insider.

Propunerea, care nu a fost votată de acționarii Tesla la reuniunea anuală a de marți, a reprezentat cea mai mare provocare de până acum pentru Elon Musk în ceea ce privește controlul asupra companiei de automobile din Silicon Valley, notează Business Insider.

Citește și: Cât a câștigat la Roland Garros una dintre cele mai în formă românce, care a urcat pe locul 33 în lume

Norges Bank Investment Management (NBIM), care administrează cel mai mare fond suveran din lume, susține că funcțiile de CEO și de președinte, îndeplinite simultan în acest moment de Elon Musk, trebuie să fie executate de persoane diferite, pentru o mai bună administrare corporativă.

În luna martie, NBIM a votat împotriva acordării unui pachet uriaş de beneficii în acţiuni pentru Elon Musk, care a fost evaluat de Tesla la 2,6 miliarde de dolari, care a fost în cele din urmă aprobat de majoritatea acționarilor.

Fondul norvegian, care deține 1,4% din totalitatea acțiunilor la nivel global, deținea la sfârșitul anului 2017, o participație de 0,48% în Tesla, în valoare de 252,5 milioane de dolari, potrivit datelor publicate de fond.

Citește și: VIDEO Cum arată și cât de rapizi sunt roboții de la Dacia. Uzina de la Mioveni produce o mașină la fiecare 54 de secunde

Tesla a fost cuprinsă de probleme în ultima vreme. Bloomberg avertiza la finalul lunii aprilie că Tesla cheltuie 6.500 de dolari pe minut, astfel că producătorul de autoturisme electrice ar putea să rămână fără bani până la finalul anului.

De asemenea, investitorii sunt îngrijorați de veștile în legătură cu producția Model 3, după ce compania a ajuns la o producție de 2.270 de unități pe săptămână, departe de obiectivul de 5.000 de unități pe săptămâna stabilit de Musk pentru finalul lunii iunie.

Musk a anunța la mijlocul lunii trecute că Tesla va intra într-un proces amănunțit de reorganizare, după ce în ultimul an a pierdut peste 2 miliarde de dolari. Problemele au continuat și anul acesta, după ce compania a pierdut peste 700 de milioane de dolari în primul trimestru.


Foto: AFP/Mediafax