E bine să reglementăm piața cripto? Ce argumente pun pe masă autoritățile

Ionuț Ancuțescu 26/04/2023 | 10:18 Financiar
E bine să reglementăm piața cripto? Ce argumente pun pe masă autoritățile

Privit ani la rând drept un tărâm al de­mocrației absolute, domeniul criptomonedelor va trebui vrând-nevrând să se su­pună mai multor restricții. Pe câți din­tre români îi interesează acest subiect?

Cu siguranță, prăbușirea FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționat criptomonede, în noiembrie 2022, a pus se­rioase semne de întrebare legate de riscurile sistemice pe care le implică activitatea acestor „burse“ alternative. Atunci, economii de peste opt miliarde de dolari ale clienților FTX s-au evaporat, potrivit autorităților americane. Mai multe zvonuri legate de problemele de lichiditate ale plat­formei au declanșat un val de retra­geri care a dus în final la insolvența FTX. Într-o singură zi, clienții au retras cinci miliarde de dolari.

O serie de cripto-cutremure, e adevă­rat, de intensitate mai mică, s-au ținut lanț din noiembrie până astăzi. În urmă cu o lună și jumătate, Silvergate Capital, o cripto-bancă strâns legată de FTX (aceasta era unul dintre clienții săi principali), a anun­țat încetarea activității și vinderea tuturor activelor. Ca și în cazul precedent, un val de retrageri a scăzut depozitele totale cu aproape 70%, până la 3,8 miliarde de do­lari. Totuși, Silvergate Capital a promis că va rambursa integral banii deponenților.

La câteva zile a urmat colapsul Silicon Valley Bank și al Signature Bank (la rându-i, o cripto-bancă). Printr-un efect de domino, investitorii în USD Coin (USDC) au făcut retrageri de două miliarde de dolari când au auzit că Circle Internet Financial, emitentul acestei criptomonede are depo­zite de peste trei miliarde de do­lari la Silicon Valley Bank.

Legi și anchete

Autoritățile americane și europene au intrat în alertă și au început să ia platformele cripto la bani mărunți. În vreme ce Uniunea Europeană pregătește o lege care va reglementa domeniul de anul viitor, în Statele Unite au fost declanșate acțiuni punctuale. Binance, cea mai mare plat­formă de tranzacționare din universul cripto, a fost chemată în justiție de Commodity Futures Trade Commission (CFTC), pentru că ar fi permis utilizatorilor să facă tranzacții cu produse derivate – admise doar pe platforme reglementate.

Binance e acum oaia neagră (sau mai degrabă roșie) din cripto. Financial Times a dezvăluit la două zile după deschiderea procesului că platforma a ascuns relații strânse cu China, chiar și după 2017, când a declarat că a ieșit din această țară. Reprezentanții Binance și-au arătat disponibilitatea de a colabora cu autoritățile europene. Recent, platforma a anunțat că va colabora inclusiv cu Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) din România, în vederea sprijinirii luptei împotriva infracțiu­ni­lor financiare și finanțării terorismului.

Pe de altă parte, un membru al consiliu­lui de supraveghere al Băncii Centrale Euro­pene atrage atenția că pachetul de reglementare MiCA (Markets in Crypto Assets) – care urma să intre în vigoare din 2024 –lasă breșe prin care Binance s-ar putea strecura. În forma sa actuală, actul include un set de reglementări valabile doar în cazul platformelor cu peste 15 milioane de clienți activi pe teritoriul Uniunii Europene. Furnizorii de servicii cripto mai mici urmează să fie reglementați de autoritățile naționale din fiecare țară.

Printre altele, reglementările impun platformelor cripto să țină banii cli­en­ților în con­turi separate, pentru a evita situații de tipul FTX – Sam Bankman-Fried, fondatorul acesteia, o folosea ca pe propria pușculiță. De asemenea, vor fi necesare periodic ra­poar­­tele unor auditori inde­pen­denți.

Lecția din 2022

Pe plan local, criptomonedele nu sunt un fenomen izolat. Cel puțin asta rezultă dintr-un studiu realizat anul tre­cut de iSense Solutions, la solicitarea nocash.ro. Potrivit acestuia, 22% din „popu­lația online“ cu vârste între 18 și 65 de ani a investit în criptomonede. Cum această po­pulație se ridică la cinci milioane de persoane, conform aceleiași surse, rezultă că investitorii în cripto sunt circa 1,1 milioane.

Cumulat, investițiile acestora depășesc 400 de milioane de euro. Suma nu e deloc ne­gli­ja­­bilă, chiar dacă o raportăm la valoa­rea to­tală a depozitelor populației, care se ridică la peste 60 de miliarde de euro.

O altă cercetare, de dată foarte recentă, ne arată că procentul e oarecum același în rândul investitorilor la bursă. Concret, 20% dintre ei „joacă“ pe piața cripto, conform Market Pulse, realizat de Cornerstone Communications și MIA Marketing în perioada decembrie 2022 – februarie 2023. Numărul investitorilor la bursă se ridica anul trecut la 133.000 de persoane. De remarcat că pon­derea era de peste 60% în 2021.

„După un 2021 al experimentelor și un 2022 marcat de multiple turbulențe, investitorii se în­­depărtează de piața cripto și de cea a me­ta­lelor prețioase“, spune Ci­prian Zamfi­rescu, partener MIA Marketing. Nu e deloc exclus ca această tendință să fie valabilă și dincolo de cercul investitorilor la bursă.

Not cool

Reglementarea cripto e privită cu ochi buni cel puțin de o parte a specialiș­tilor din finanțele tradiționale din România. Un specialist din industrie e de părere că re­gulile mai stricte vor aduce mai multă pre­dictibilitate și vor feri clienții de fraude. Totuși, valoarea intrinsecă a activelor cripto nu va fi influențată de noile legi, aceasta rămânând să fie stabilită în continuare de piață.

Dar poate această valoare (în multe cazuri inexistentă) nu este principalul lucru care să îi intereseze pe investitorii din domeniu. Volatilitatea ridi­cată, deci posibilita­tea de a înmulți de câ­teva ori banii într-un interval scurt (venită la pachet și cu riscul de a pierde pe mă­sură), și accesul facil la tranzacții printr-o mul­țime de apli­cații simple pentru telefonul mobil sunt, poate, principalele atracții în cripto.

În plus, acțiunile sau obligațiunile clasice sunt percepute de către tinerii de 20-30 de ani drept instrumente ale vechii economii. Pentru ei, mai multe reguli nu vor fi cu sigu­ranță ceva cool

Sfârșit de iarnă cripto

În ciuda repetatelor pro­bleme cu care s-au con­fruntat mai multe platforme de tranzacționare, principalele criptomonede recu­perează masiv terenul pierdut anul trecut.

  • +80%. Bitcoinul a atins în aprilie pragul de 30.000 de dolari, pentru prima dată din iunie 2022, după o peri­oadă de scăderi dramatice. Criptomoneda a trecut printr-un proces de revenire accelerată, cel puțin până la jumătatea lui aprilie. Concret, creșterea de la începutul anului este de 80%.
  • BRAȚ LA BRAȚ. Etherul, a doua criptomonedă din perspectiva capitalizării, s-a apreciat în tandem cu bitcoinul. Deși creșterea de la începutul anului este de 75%, moneda are un minus de 30% față de aprilie 2022.
  • EXPLICAȚII. Aprecierea principalelor criptomonede, în pofida falimentului Signature Bank și colapsului FTX, este pusă de analiști pe seama mai multor factori. Există indicii că dobânda-cheie a Fed se va stabiliza, cel puțin pentru un timp, la actualul nivel, 5%. Indicele Nasdaq Composite, care reflectă performanța celor mai mari companii tech, s-a apreciat cu peste 15% de la începutul anului, trăgând după sine și monedele digitale. Toate acestea îi fac pe optimiști să declare iarna cripto încheiată.

Acest articol a apărut în numărul 162 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.