E bine să reglementăm piața cripto? Ce argumente pun pe masă autoritățile

Privit ani la rând drept un tărâm al democrației absolute, domeniul criptomonedelor va trebui vrând-nevrând să se supună mai multor restricții. Pe câți dintre români îi interesează acest subiect?
Cu siguranță, prăbușirea FTX, una dintre cele mai mari platforme de tranzacționat criptomonede, în noiembrie 2022, a pus serioase semne de întrebare legate de riscurile sistemice pe care le implică activitatea acestor „burse“ alternative. Atunci, economii de peste opt miliarde de dolari ale clienților FTX s-au evaporat, potrivit autorităților americane. Mai multe zvonuri legate de problemele de lichiditate ale platformei au declanșat un val de retrageri care a dus în final la insolvența FTX. Într-o singură zi, clienții au retras cinci miliarde de dolari.
O serie de cripto-cutremure, e adevărat, de intensitate mai mică, s-au ținut lanț din noiembrie până astăzi. În urmă cu o lună și jumătate, Silvergate Capital, o cripto-bancă strâns legată de FTX (aceasta era unul dintre clienții săi principali), a anunțat încetarea activității și vinderea tuturor activelor. Ca și în cazul precedent, un val de retrageri a scăzut depozitele totale cu aproape 70%, până la 3,8 miliarde de dolari. Totuși, Silvergate Capital a promis că va rambursa integral banii deponenților.
La câteva zile a urmat colapsul Silicon Valley Bank și al Signature Bank (la rându-i, o cripto-bancă). Printr-un efect de domino, investitorii în USD Coin (USDC) au făcut retrageri de două miliarde de dolari când au auzit că Circle Internet Financial, emitentul acestei criptomonede are depozite de peste trei miliarde de dolari la Silicon Valley Bank.
Legi și anchete
Autoritățile americane și europene au intrat în alertă și au început să ia platformele cripto la bani mărunți. În vreme ce Uniunea Europeană pregătește o lege care va reglementa domeniul de anul viitor, în Statele Unite au fost declanșate acțiuni punctuale. Binance, cea mai mare platformă de tranzacționare din universul cripto, a fost chemată în justiție de Commodity Futures Trade Commission (CFTC), pentru că ar fi permis utilizatorilor să facă tranzacții cu produse derivate – admise doar pe platforme reglementate.
Binance e acum oaia neagră (sau mai degrabă roșie) din cripto. Financial Times a dezvăluit la două zile după deschiderea procesului că platforma a ascuns relații strânse cu China, chiar și după 2017, când a declarat că a ieșit din această țară. Reprezentanții Binance și-au arătat disponibilitatea de a colabora cu autoritățile europene. Recent, platforma a anunțat că va colabora inclusiv cu Agenția Națională de Administrare a Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) din România, în vederea sprijinirii luptei împotriva infracțiunilor financiare și finanțării terorismului.
Pe de altă parte, un membru al consiliului de supraveghere al Băncii Centrale Europene atrage atenția că pachetul de reglementare MiCA (Markets in Crypto Assets) – care urma să intre în vigoare din 2024 –lasă breșe prin care Binance s-ar putea strecura. În forma sa actuală, actul include un set de reglementări valabile doar în cazul platformelor cu peste 15 milioane de clienți activi pe teritoriul Uniunii Europene. Furnizorii de servicii cripto mai mici urmează să fie reglementați de autoritățile naționale din fiecare țară.
Printre altele, reglementările impun platformelor cripto să țină banii clienților în conturi separate, pentru a evita situații de tipul FTX – Sam Bankman-Fried, fondatorul acesteia, o folosea ca pe propria pușculiță. De asemenea, vor fi necesare periodic rapoartele unor auditori independenți.
Lecția din 2022
Pe plan local, criptomonedele nu sunt un fenomen izolat. Cel puțin asta rezultă dintr-un studiu realizat anul trecut de iSense Solutions, la solicitarea nocash.ro. Potrivit acestuia, 22% din „populația online“ cu vârste între 18 și 65 de ani a investit în criptomonede. Cum această populație se ridică la cinci milioane de persoane, conform aceleiași surse, rezultă că investitorii în cripto sunt circa 1,1 milioane.
Cumulat, investițiile acestora depășesc 400 de milioane de euro. Suma nu e deloc neglijabilă, chiar dacă o raportăm la valoarea totală a depozitelor populației, care se ridică la peste 60 de miliarde de euro.
O altă cercetare, de dată foarte recentă, ne arată că procentul e oarecum același în rândul investitorilor la bursă. Concret, 20% dintre ei „joacă“ pe piața cripto, conform Market Pulse, realizat de Cornerstone Communications și MIA Marketing în perioada decembrie 2022 – februarie 2023. Numărul investitorilor la bursă se ridica anul trecut la 133.000 de persoane. De remarcat că ponderea era de peste 60% în 2021.
„După un 2021 al experimentelor și un 2022 marcat de multiple turbulențe, investitorii se îndepărtează de piața cripto și de cea a metalelor prețioase“, spune Ciprian Zamfirescu, partener MIA Marketing. Nu e deloc exclus ca această tendință să fie valabilă și dincolo de cercul investitorilor la bursă.
Not cool
Reglementarea cripto e privită cu ochi buni cel puțin de o parte a specialiștilor din finanțele tradiționale din România. Un specialist din industrie e de părere că regulile mai stricte vor aduce mai multă predictibilitate și vor feri clienții de fraude. Totuși, valoarea intrinsecă a activelor cripto nu va fi influențată de noile legi, aceasta rămânând să fie stabilită în continuare de piață.
Dar poate această valoare (în multe cazuri inexistentă) nu este principalul lucru care să îi intereseze pe investitorii din domeniu. Volatilitatea ridicată, deci posibilitatea de a înmulți de câteva ori banii într-un interval scurt (venită la pachet și cu riscul de a pierde pe măsură), și accesul facil la tranzacții printr-o mulțime de aplicații simple pentru telefonul mobil sunt, poate, principalele atracții în cripto.
În plus, acțiunile sau obligațiunile clasice sunt percepute de către tinerii de 20-30 de ani drept instrumente ale vechii economii. Pentru ei, mai multe reguli nu vor fi cu siguranță ceva cool
Sfârșit de iarnă cripto
În ciuda repetatelor probleme cu care s-au confruntat mai multe platforme de tranzacționare, principalele criptomonede recuperează masiv terenul pierdut anul trecut.
- +80%. Bitcoinul a atins în aprilie pragul de 30.000 de dolari, pentru prima dată din iunie 2022, după o perioadă de scăderi dramatice. Criptomoneda a trecut printr-un proces de revenire accelerată, cel puțin până la jumătatea lui aprilie. Concret, creșterea de la începutul anului este de 80%.
- BRAȚ LA BRAȚ. Etherul, a doua criptomonedă din perspectiva capitalizării, s-a apreciat în tandem cu bitcoinul. Deși creșterea de la începutul anului este de 75%, moneda are un minus de 30% față de aprilie 2022.
- EXPLICAȚII. Aprecierea principalelor criptomonede, în pofida falimentului Signature Bank și colapsului FTX, este pusă de analiști pe seama mai multor factori. Există indicii că dobânda-cheie a Fed se va stabiliza, cel puțin pentru un timp, la actualul nivel, 5%. Indicele Nasdaq Composite, care reflectă performanța celor mai mari companii tech, s-a apreciat cu peste 15% de la începutul anului, trăgând după sine și monedele digitale. Toate acestea îi fac pe optimiști să declare iarna cripto încheiată.
Acest articol a apărut în numărul 162 al revistei NewMoney
FOTO: Getty