Dezvoltatorii, cu ochii pe corporatiști. Care este cea mai nouă zonă de birouri în care sunt construite și apartamente

Andreea Neferu 14/11/2017 | 13:21 Companii
Dezvoltatorii, cu ochii pe corporatiști. Care este cea mai nouă zonă de birouri în care sunt construite și apartamente

Acest articol apare în numărul 27 (6-19 noiembrie) al revistei NewMoney

Dacă nu se duce Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed. Sau, și mai convenabil, se întâlnesc la jumătatea dru­mului dintre casă și birou. Mai concret, în zona Expoziției din București.

Mai întâi a fost zona Barbu Văcărescu–Flo­reasca, care a devenit în numai un de­­ceniu principalul pol de afaceri al Bucu­reș­tiului, conturându-se ca un ade­vărat car­tier general al zgârie-norilor și al cor­­po­ra­tiștilor. Apoi, în atenția dezvoltatorilor imobiliari a intrat perimetrul Orhi­deea–Grozăvești, sute de mii de metri pă­trați de birouri fiind acum în con­s­trucție în apropierea Pasajului Basarab, zonă privită drept viitorul hub de afaceri al Capitalei.

Acum, însă, e rândul unui nou cartier, Expoziției–Piața Presei Libere, să devină cel mai fierbinte punct de pe harta imo­bi­liară a Bucureștiului, mai ales că pe aici ar urma să treacă o linie de metrou care va lega orașul de Aeroportul Otopeni. Iar spre deosebire de Flo­reasca–Pipera, care mai întâi a atras inves­tiții în clădiri de birouri și abia ulterior în an­sambluri rezidențiale, dezvoltatorii din Expoziției–Piața Presei vor să se apuce simultan de ambele categorii de pro­iecte. Mai ales că proximitatea între birou și locuință a devenit un element cu greutate în decizia bucureștenilor de a-și schimba locul de muncă.

Profeții imobiliare. La începutul acestui an, mai multe voci din industrie susțineau că această zonă a Bucureș­tiu­lui ar putea deveni în timp un adevărat magnet al proiectelor imobiliare, iar „pro­fe­țiile“ lor au început să se materiali­zeze în a doua parte a acestui an, după ce mai mulți dezvoltatori de anvergură au început să cumpere terenuri în peri­me­trul Expoziției–Piața Presei Libere pentru a construi proiecte de birouri de zeci de mii de metri pătrați sau ansambluri rezidențiale de sute de apartamente. Po­trivit estimărilor NewMoney, inves­tițiile anunțate până acum în acest viitor centru de dezvoltare imobiliară se ridică la un total de 350-400 de milioane de euro.

„Dezvoltatorii imobiliari au început să își orienteze investițiile spre noi zone ce pot deveni poli sau huburi de dezvol­tare în perioada următoare. După așe­zarea zonei Barbu Văcărescu–Flo­reasca, investitori cu renume (…) au identificat deja noi oportunități pentru dezvoltarea ora­șului“, explică Mihai Păduroiu, head of advisory & transaction services -investor leasing |office în cadrul companiei de consul­tanță imobiliară CBRE Romania.

De altfel, zona de nord a orașului, care s-a conturat în ultimul deceniu drept „cartierul de afaceri“ al Bucureștiului, a devenit deja suprasaturată, iar acest fe­no­men se vede inclusiv în statisticile înaintate de consultanții imobiliari. Din stocul total de birouri din București, de circa 2,7 milioane de metri pătrați, 770.000 de metri pătrați se regăsesc în nordul orașului.

„Pipera–Dimitrie Pompeiu, Floreasca–Barbu Văcărescu și nordul Capitalei ră­mân în vizorul dezvoltatorilor imobiliari, însă miza se va muta în alte zone, precum Expoziției“, mai spune Păduroiu de la CBRE. Iar dacă tot suntem la capitolul cifre, estimările CBRE arată că în zona Expoziției–Piața Presei Libere, stocul de birouri se ridică în prezent la 117.000 de metri pătrați, însă în următorii doi-trei ani ar urma să depășească 220.000 de metri pătrați. Practic, o dublare într-o pe­rioadă relativ scurtă de timp.

Motive de creștere. „Această sub-piață din nordul Bucureștiului are o rată de neocupare a birourilor de doar 5,2%, care scade spre 2,3% în cazul birourilor de clasă A“, spun și belgienii de la Ate­nor, cei care au anunțat că până la sfâr­și­tul anului vor finaliza achiziția unui teren de 11.600 de metri pătrați în zona Expoziției–Piața Presei Libere, pe care vor construi spații office de 44.000 de metri pătrați.

Iar grupul belgian, care și-a făcut intrarea pe piața locală prin construcția unui parc de afaceri în Pipera – Hermes Business Campus –, nu e singurul jucător de anver­gură care a cumpărat deja terenuri în această parte a Bucureștiului. Au mai făcut-o, de exemplu, și cei de la Global Trade Center, care au cumpărat un teren de 15.000 de metri pătrați pe care vor să construiască un proiect de birouri de 46.000 de metri pătrați, dar și cei de la Portland Trust, care vor ridica un centru de afaceri de 42.000 de metri pătrați. Iar companiile mari transmit deja semnale că iau în considerare această zonă pentru a-și reloca sediile.

Printre aceștia din urmă, olandezii de la ING Bank, care au semnat cu Portland Trust un contract de închiriere a 20.000 de metri pătrați din viitorul proiect de birouri Blue Rose Office Park din zona Bule­vardului Expoziției. Contractul, unul dintre cele mai mari anunțate în ultima peri­oadă, a fost intermediat de CBRE și presupune mutarea a 2.000 de angajați ai ING în viitoarele birouri, începând cu 2019.

Binom românstrăin. Dacă investitorii imobiliari care au anunțat până acum proiecte de birouri în Expoziției sunt exclusiv străini, printre dezvoltatorii care au decis să cumpere terenuri pentru a ridica în această zonă proiecte rezidențiale se află și companii controlate de antreprenori români. Un prim exemplu, grupul Impact, controlat de Gheorghe Iaciu, care va investi câteva zeci de milioane de euro în cons­trucția a 600 de apartamente.

Un altul, firma de dezvoltare DVD Resi­dential Imobiliare – în spatele căreia se află proprie­tarul Mobexpert, Dan Șucu, și omul de afaceri Valentin Vișoiu, care controlează grupul de construcții Conarg – va ridica 800 de apartamente în zona Domenii, adia­centă viitorului centru de afaceri Expoziției, valoarea totală a proiectului ridicându-se la 100 de mili­oane de euro; bani din care 18 milioane de euro repre­zintă costul aferent achi­zi­ţiei terenului pe care va fi dezvoltat an­samblul Arcadia Apartments Domenii.

Dintre dezvoltatorii străini, compania ungară Futureal se pregătește să ridice 400 de apartamente în aceeași zonă.

Totuși, loc de noi proiecte încă se mai gă­sește. „Mai sunt libere destul de pu­ține terenuri cu expunere la străzile importante (Expoziției, Poligrafiei etc.), care se pretează dezvoltărilor de pro­iecte de birouri. În schimb, mai sunt disponibile loturi fără expunere, bune pentru cons­trucția de locuințe“, explică Attila Peli, head of development & land de­partment în cadrul JLL România. El adaugă că pre­țul mediu al terenurilor din zonă se ridică la 700-800 de euro/metru pătrat, în funcție de amplasare și acce­sibilitate.

Așadar, bani de investiții să fie, pentru că terenuri care să găzduiască proiecte imo­biliare de anvergură ar mai fi. Cel pu­țin până la o nouă bulă.

 


FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.