Dezvoltatorii, cu ochii pe corporatiști. Care este cea mai nouă zonă de birouri în care sunt construite și apartamente

Andreea Neferu 14/11/2017 | 13:21 Companii
Dezvoltatorii, cu ochii pe corporatiști. Care este cea mai nouă zonă de birouri în care sunt construite și apartamente

Acest articol apare în numărul 27 (6-19 noiembrie) al revistei NewMoney

Dacă nu se duce Mahomed la munte, vine muntele la Mahomed. Sau, și mai convenabil, se întâlnesc la jumătatea dru­mului dintre casă și birou. Mai concret, în zona Expoziției din București.

Mai întâi a fost zona Barbu Văcărescu–Flo­reasca, care a devenit în numai un de­­ceniu principalul pol de afaceri al Bucu­reș­tiului, conturându-se ca un ade­vărat car­tier general al zgârie-norilor și al cor­­po­ra­tiștilor. Apoi, în atenția dezvoltatorilor imobiliari a intrat perimetrul Orhi­deea–Grozăvești, sute de mii de metri pă­trați de birouri fiind acum în con­s­trucție în apropierea Pasajului Basarab, zonă privită drept viitorul hub de afaceri al Capitalei.

Acum, însă, e rândul unui nou cartier, Expoziției–Piața Presei Libere, să devină cel mai fierbinte punct de pe harta imo­bi­liară a Bucureștiului, mai ales că pe aici ar urma să treacă o linie de metrou care va lega orașul de Aeroportul Otopeni. Iar spre deosebire de Flo­reasca–Pipera, care mai întâi a atras inves­tiții în clădiri de birouri și abia ulterior în an­sambluri rezidențiale, dezvoltatorii din Expoziției–Piața Presei vor să se apuce simultan de ambele categorii de pro­iecte. Mai ales că proximitatea între birou și locuință a devenit un element cu greutate în decizia bucureștenilor de a-și schimba locul de muncă.

Profeții imobiliare. La începutul acestui an, mai multe voci din industrie susțineau că această zonă a Bucureș­tiu­lui ar putea deveni în timp un adevărat magnet al proiectelor imobiliare, iar „pro­fe­țiile“ lor au început să se materiali­zeze în a doua parte a acestui an, după ce mai mulți dezvoltatori de anvergură au început să cumpere terenuri în peri­me­trul Expoziției–Piața Presei Libere pentru a construi proiecte de birouri de zeci de mii de metri pătrați sau ansambluri rezidențiale de sute de apartamente. Po­trivit estimărilor NewMoney, inves­tițiile anunțate până acum în acest viitor centru de dezvoltare imobiliară se ridică la un total de 350-400 de milioane de euro.

„Dezvoltatorii imobiliari au început să își orienteze investițiile spre noi zone ce pot deveni poli sau huburi de dezvol­tare în perioada următoare. După așe­zarea zonei Barbu Văcărescu–Flo­reasca, investitori cu renume (…) au identificat deja noi oportunități pentru dezvoltarea ora­șului“, explică Mihai Păduroiu, head of advisory & transaction services -investor leasing |office în cadrul companiei de consul­tanță imobiliară CBRE Romania.

De altfel, zona de nord a orașului, care s-a conturat în ultimul deceniu drept „cartierul de afaceri“ al Bucureștiului, a devenit deja suprasaturată, iar acest fe­no­men se vede inclusiv în statisticile înaintate de consultanții imobiliari. Din stocul total de birouri din București, de circa 2,7 milioane de metri pătrați, 770.000 de metri pătrați se regăsesc în nordul orașului.

„Pipera–Dimitrie Pompeiu, Floreasca–Barbu Văcărescu și nordul Capitalei ră­mân în vizorul dezvoltatorilor imobiliari, însă miza se va muta în alte zone, precum Expoziției“, mai spune Păduroiu de la CBRE. Iar dacă tot suntem la capitolul cifre, estimările CBRE arată că în zona Expoziției–Piața Presei Libere, stocul de birouri se ridică în prezent la 117.000 de metri pătrați, însă în următorii doi-trei ani ar urma să depășească 220.000 de metri pătrați. Practic, o dublare într-o pe­rioadă relativ scurtă de timp.

Motive de creștere. „Această sub-piață din nordul Bucureștiului are o rată de neocupare a birourilor de doar 5,2%, care scade spre 2,3% în cazul birourilor de clasă A“, spun și belgienii de la Ate­nor, cei care au anunțat că până la sfâr­și­tul anului vor finaliza achiziția unui teren de 11.600 de metri pătrați în zona Expoziției–Piața Presei Libere, pe care vor construi spații office de 44.000 de metri pătrați.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.