De ce renunță Disney la o investiție de aproape un miliard de dolari pentru construirea unui nou campus în Florida

Mimi Noel 16/06/2023 | 11:18 Global
De ce renunță Disney la o investiție de aproape un miliard de dolari pentru construirea unui nou campus în Florida

Compania americană Disney denunță comportamentul abuziv al guvernatorului republican al statului american Flo­rida, Ron DeSantis, pe care l-a dat în ju­de­cată. Legendara companie îl acuză că a folosit autoritatea ca armă pentru a o pe­depsi pentru libera exprimare a unor opinii contrare uneia dintre politicile aces­tuia, relatează BBC.

Compania Walt Disney renunță la planurile de a investi aproape un miliard de dolari pentru construirea unui nou campus în Flo­rida, a aflat în exclusivitate BBC, citat ulterior de presa internațională. Decizia survine în contextul unei dispute care a tot continuat să escaladeze între gigantul de divertisment și autoritățile statului Flo­rida, condus de republicanul Ron DeSantis.

Anunțul este un punct culminant al aces­­­tor tensiuni și vine în contextul în care DeSantis, o stea în ascensiune a dreptei dure republicane, urmează să-și anunțe candidatura la alegerile prezidențiale de anul viitor.

Posibilul său rival din tabăra re­publi­cană, fostul președinte Donald Trump, a declarat că DeSantis este „distrus complet de Disney“ și că „spectacolul său politic“ împotriva acestei companii a fost „com­plet nejustificat“.

Un e-mail

Dacă s-ar fi materializat, inves­tiția ar fi presupus relocarea a aproximativ 2.000 de angajați într-un complex pe care Disney îl deține în zona Lake Nona, lângă Orlando. Anularea proiectului – conside­rată previ­zi­bilă de DeSantis – a fost anun­țată printr-un e-mail intern către angajați, iar mesajul, văzut în premieră de cei de la BBC, deta­li­ază și că decizia companiei este rezultatul „schimbărilor semnificative“ care au avut loc în perioada scursă de la momentul anun­țului inițial. Mai exact, Josh D’Amaro, șeful diviziei parcurilor tematice Disney, a men­ți­onat „schimbarea contextului de bu­si­ness“.

De asemenea, se men­țio­nează că de­ci­zia de a renunța la proiect vine și în con­textul unei noi conduceri, după pleca­rea bruscă, în noiembrie, a fos­tului chief exe­cu­tive offi­cer (CEO), Bob Chapek.

Planul

Chiar dacă în e-mail nu se face nicio referire la DeSantis sau la elementul politic, anunțul vine ca urmare a tensiu­ni­lor crescânde dintre Disney și reprezen­tanții statului Florida.

Disney a anunțat posibilitatea construi­rii unui campus în zona Lake Nona încă de acum aproape doi ani. Nimic nu s-a materializat, iar autorită­țile nu erau sigure dacă va fi realizat sau nu“, a explicat într-un comunicat biroul lui DeSantis. „Având în vedere situația finan­ciară a companiei, scă­derea capitalizării bursiere și declinul pre­țului acțiunilor, nu este surprinzător că își restructurează ope­ra­țiunile și anulează pro­­iectele nereușite.“

Dacă ar fi fost construit, campusul Lake Nona urma să devină sediul departamentului de cercetare & dezvoltare (R&D), care concepe parcurile tematice Disney, cunoscut și sub numele de „Imagineers“. Anga­jații acestui departament – acum lo­calizați în California – ar fi urmat să fie re­lo­cați în Florida.

E-mailul lui D’Amaro anunță evident că re­locarea nu va mai fi ne­cesară și că va discuta următorii pași cu cei care se ară­taseră deja dispuși să se mute. Este vorba de poziții bine plătite în special în zona de tehnologie – salariul mediu anual pentru aceste poziții urma să fie de 120.000 de do­lari, potrivit publicației Orlando Business Journal, citată de BBC.

Bob Iger, fostul CEO, a revenit surprin­ză­tor la cârma companiei Disney în locul lui Chapek și a anunțat deja schimbări importante pentru a relansa businessul, aflat sub presiune, în contextul declinului industrii­lor tradiționale de film și televiziune.

Disney a lansat serviciul de streaming Disney+ în 2019, care merge în continuare în pierdere. Doar că, spre deosebire de alte companii media, afacerea Disney a fost pro­tejată de popularitatea parcurilor sale tematice, care au menținut businessul pe profit. Chiar și așa, valoarea acțiunilor sale s-a redus la jumătate față de vârful atins în martie 2021, pe măsură ce investitorii anti­ci­pează o perioadă dificilă.

La începutul acestui an, Iger a anunțat un plan de reducere a costurilor cu 5,5 mi­liarde de dolari, care implică o amplă reorganizare a operațiunilor companiei și tăie­rea a circa 7.000 de locuri de muncă. Pe lista tăierilor figurează și un hotel cu 100 de camere cu tematică Star Wars, situat în­tr-unul dintre parcurile Disney din Flo­rida, care urmează să fie închis.

„Mai mult decât Disney “

Relația dintre Disney și statul Florida, unde corporația are peste 70.000 de angajați, a început să se deterioreze în martie 2022, după ce guvernatorul Ron De­Santis a condamnat com­pania pentru opo­ziția sa față de o lege locală care urma să in­terzică discuțiile despre orientarea se­xuală sau identitatea de gen în școlile pu­blice (așa-numita lege „don’t say gay“).

Tensiunile s-au amplificat după ce, în apri­lie, autoritățile au preluat controlul asu­pra Walt Disney World, o zonă autogu­vernată care se întinde pe o suprafață de peste 10.000 de hectare și cunoscută sub numele de Reedy Creek Improvement District. Legiuitorii statului au votat pentru ca guvernatorul să poată numi membri în con­siliul de conducere al districtului, pre­ro­gativă care aparținea tradițional proprie­tarilor zonei, Disney fiind de departe cel mai mare dintre aceștia.

Cum era previzibil, decizia a dus la un pro­ces intentat de Disney împotriva auto­rităților din Florida, compania acuzându-i pe oficiali că desfășoară „o campanie sus­ținută de hărțuire a Disney ca represalii pentru exprimarea unei opinii politice nepopulare printre anumiți oficiali ai statului“.

Va urma

Parcurile Disney din Florida se numără printre cele mai populare atracții, aducând aproximativ 50 de milioane de vizitatori în fiecare an în acest stat american. Într-o întâlnire recentă cu investitorii, Iger a pus sub semnul întrebării interesul autorităților actuale de a permite dezvol­tarea Disney. „Vrea Florida să investim mai mult, să angajăm mai mulți oameni și să plă­tim mai multe taxe sau nu?“, a întrebat acesta.

Aubrey Jewett, profesor de științe politice la University of Central Florida, crede că DeSantis și echipa acestuia „nu prea s-au gândit la consecințele pe termen lung ale acțiunilor lor“ atunci când au încercat „să pedepsească Disney pentru că și-a ex­pri­mat opoziția“.

Erin Huntley, președintele Partidului Republican din comitatul Orange, unde se află localizat Disney World, a declarat că „este o altă situație acum“ în com­parație cu cea din anii ’60, momentul în care Walt Disney realiza prima dată potențialul zonei. „Oamenii încă doresc să vină aici, indiferent de tensiunile locale. Florida Cen­trală este mai mult decât Disney“, a ținut aceasta să declare pentru BBC.

Poveste

Proiectul Disney World a fost gândit pentru a completa Disneyland din California (1955).

  • PLANUL. ­­„Proiectul Florida“, așa cum era cunoscut, urma să prezinte o viziune distinctă, cu propriul set de atracții. Inaugurat în 1971, complexul Disney World este situat în apro­piere de orașele Orlando și Kissimmee (Florida). Cu­prinde patru parcuri tematice (Magic Kingdom, Epcot, Disney’s Hollywood Studios și Disney’s Animal Kingdom), două parcuri acva­tice (Disney’s Blizzard Beach și Disney’s Typhoon Lagoon), 31 de hoteluri tematice, nouă hoteluri non-Disney, terenuri de golf, un cam­ping și Disney Springs, un centru comercial în aer liber.
  • RECORD. ­­În 2018, Disney World a fost cel mai vizitat complex de vacanță din lume, cu peste 58 de milioane de vizi­tatori.

Acest articol a apărut în numărul 165 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.