Cum se va schimba peisajul politic din Italia după dispariția lui Silvio Berlusconi

Mimi Noel 06/07/2023 | 10:28 Global
Cum se va schimba peisajul politic din Italia după dispariția lui Silvio Berlusconi

Dispariția lui Silvio Berlusconi (pe 12 iu­nie, la vârsta de 86 de ani) va schimba ine­vitabil peisajul politic al Italiei. Cel mai probabil, aceste schimbări vor fi în avantajul actualului prim-ministru al Ita­liei, Giorgia Meloni. Este totodată o dis­pa­riție care o va expune la riscuri noi.

Cariera politică a lui Silvio Berlusconi, po­reclit și Il Cavaliere, s-a remarcat în primul rând prin longevitate. În 1994 devenea pen­tru prima dată prim-ministru, când Hel­mut Kohl, François Mitterrand și alții făceau deja istorie la cârma puterilor europene. Trei decenii mai târziu, conducea un partid cu o reprezentare parlamentară semni­ficativă și avea în spate deja patru mandate ca prim-ministru în diferite guvernări.

Până una alta, cea mai evidentă conse­cință a părăsirii scenei politice de către Ber­lusconi este dispariția unei surse de disconfort intermitent, dar intens, ține să remarce într-o notă ironică revista brita­nică The Economist.

Cel mai longeviv premier al Italiei postbelice avea un ego de dimensiuni farao­nice. Silvio Berlusconi nu s-a împăcat nicio­dată cu faptul că, în urma alegerilor generale de anul trecut, partidul său, Forza Italia, a devenit parte a unui guvern de coa­liție în care, pentru prima dată, el nu mai era șeful.

Încă înainte ca Giorgia Meloni să-și preia, în octombrie, postul de premier, Berlusconi a atacat-o cu o listă de epitete – „bossy, autoritară, aro­gantă și ofensivă“ – pe care ulterior, în mod necon­vin­gător, a negat că i le atribuise.

Moștenirea lui Berlusconi

În timp ce noua lideră a gu­ver­nului se străduia să-i convingă pe aliații Italiei că susține Ucraina, Berlusconi nu numai că a a ținut să facă trimitere la prie­tenia sa cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, dar a adoptat și versiunea acestuia asupra evenimentelor din țara invadată. De altfel, la aflarea veștii morții lui Berlusconi, Putin a vorbit despre el ca fiind o per­soană dragă lui, fapt care a pus-o din nou pe Giorgia Meloni într-o po­ziție jenantă.

Deși mult diminuată, Forza Italia exer­cită în continuare o influență decisivă asupra procesului legislativ din Italia. Deține 44 de locuri în Camera Deputaților, dintr-un total de 400, dar unde coaliția de guvernare controlează majoritatea având 38 de locuri în plus, și 17 locuri din cele 206 de lo­curi din Senat, unde coaliția are în plus 15 locuri peste limita majorității.

Cu toate acestea, ultimele sondaje credi­tează Forza Italia cu doar 7,3% din voturi. Mai mult, Berlusconi a acumulat în dreptul partidului datorii de aproape 90 de mili­oane de euro și este puțin probabil că ur­mașii săi vor fi dornici să le acopere.

O reacție notabilă la moartea fostului prim-ministru a venit din partea lui Gian­franco Miccichè, fost ministru într-unul din­tre guvernele sale. „Începând de astăzi“, a spus acesta, „Forza Italia nu mai există“. Poate că are dreptate. Fără liderul său carismatic, partidul se va fragmenta, cel mai probabil, ba chiar ar putea să dispară.

Sfârșitul

În ultimii săi ani, Berlusconi a trăit ca un sultan medieval (cu harem in­clus). Asemenea multor conducători ab­so­lutiști, încrederea exagerată în sine l-a îm­piedicat să-și numească vreodată un succesor. Ba chiar și distribuția personajelor care i-au supraviețuit are similarități cu ala­iul de curteni ai unui palat otoman.

Avem „soția“ favorită și ambițioasă, este vorba de misterioasa și taciturna Marta Fascina (33 de ani), o parlamentară mem­bră a formațiunii Forza Italia. Anul trecut, aceasta l-a „însoțit simbolic“ pe Silvio Berlusconi într-o ceremonie care avea toate elementele unei nunți, dar fără valabilitate civilă sau religioasă.

O avem și pe rivala înlăturată, Licia Ronzulli (47 de ani), și ea parlamentară a partidului Forza Italia.

Apoi ar fi Antonio Ta­jani (69 de ani), asemănător unui vizir, fost comisar european și președinte al Parlamentului European și care acum servește ca ministru de externe și viceprim-ministru al Italiei în Guvernul Meloni.

Ce va urma

Nu este clar ce impact vor avea toate acestea asupra unui partid zgu­duit deja de zvonuri privind con­spirații. Cea mai mare amenințare pentru Meloni ar fi ca o parte dintre ur­mașii lui Berlusconi să se mute cu arme și bagaje în ta­băra opoziției, ceea ce ar eroda majorita­tea coaliției guvernamentale. Și există și un precedent – în loc să se alăture unei coali­ții dominate de partidul său de dreapta dură, Frații Italiei (FDI), doi liberali proeminenți din Forza Italia au trecut la un partid centrist.

O altă posibilă destinație ar fi Liga Nordului, al doilea cel mai mare partid din coa­liția lui Meloni. Dar, la fel ca Forza Italia, Liga a fost slă­bită de ascensiunea FDI. Iar FDI reprezintă cea mai promiță­toare alter­na­tivă pentru parlamentarii Forza Italia care au nevoie de o nouă casă și pentru cei care caută și o func­ție în guvern.

Cel mai probabil impact va fi, așadar, consolidarea ascensiunii Fraților Italiei. Acest lucru ar fi fără îndoială binevenit pentru Meloni. Nu este clar dacă ar putea be­neficia și de pe urma unei destrămări to­tale a partidului Forza Italia. De altfel, stilul și metodele lui Berlusconi i-au prefi­gurat pe mulți dintre populiștii de dreapta din zilele noastre. Cu toate acestea, el nu a fost niciodată la fel de radical sau constant eurosceptic ca moștenitorii săi, iată.

Fără Forza Italia, coaliția lui Meloni se va alinia cu dreapta radicală iden­titară, subminând eforturile acesteia de a prezenta aliaților un guvern reprezentativ pentru un „conservatorism latin“ inofensiv.

Afaceri, fotbal și politică

Silvio Berlusconi a încetat din viață la 86 de ani, într-un spital din Milano.

  • DIPLOMĂ ÎN DREPT. ­­După ce a absolvit Universitatea din Milano cu o diplomă în drept (1961), Berlusconi a devenit dezvoltator imobiliar, acumulând o avere considerabilă până în anii ’70.
  • BUSINESSURI. ­­În timp, afacerile dezvoltate – peste 150 de companii, inclusiv în mass-media – au intrat sub umbrela holdingului Fininvest. Una dintre cele mai cunoscute investiții ale sale a fost echipa de fotbal AC Milan.
  • FORZA ITALIA. ­­În 1994, Berlusconi fonda Forza Italia, partid conservator, iar în același an devenea și premierul Italiei (primul mandat din cele patru).

Acest articol a apărut în numărul 167 al revistei NewMoney

FOTO: Getty

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.