Cum poate Bursa de Valori București să recupereze din pierde­rile suferite în acest an

Alexandra Pele 29/09/2022 | 10:16 Financiar
Cum poate Bursa de Valori București să recupereze din pierde­rile suferite în acest an

Bursa de Valori București (BVB) face efor­turi pentru a recupera din pierde­rile suferite în acest an, marcat de efec­tele războiului din Ucraina și ale crizei energetice pe care acesta a generat-o. România ar putea face o figură bună, având în vedere evoluțiile din regiune, iar acest lucru este tot o consecință a crizei energetice.

Bursa de la București a avut o evoluție mai bună decât piețele de capital din regiune, indicele principal înregistrând în 2022 o scădere de sub 10% (la începutul lunii septembrie), de trei ori mai redusă decât a indicelui de la Varșovia, de exemplu. Bursa de la Viena a pierdut circa 23% din valoare în acest an, cea de la Budapesta – 19%, iar cea din Slovacia – peste 13%. O evoluție ceva „mai bună“, similară României, a fost raportată de indicele PX, al pieței de la Praga, cu o scă­dere anuală de 8,8% până la sfârșitul primei săptămâni din septembrie.

Deși evoluția BVB a respectat tendința transmisă de bursele europene, specificul local – și anume componenta energetică sem­nificativă – a determinat, în opinia spe­cialiștilor, rezultatele ceva mai puțin slabe decât ale altor piețe din regiune. „Ne putem gândi la mai multe explicații (pentru scăderea mai puțin pronunțată a BVB, n.r.). În primul rând, la noi e o piață în care sunt foarte importanți jucătorii din zona de energie, care au beneficiat, ca afaceri, de contextul acesta caracteri­zat de creșterea prețurilor la energie“, explica, într-un interviu pentru NewMoney, Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

ENERGIE

Companiile din energie dețin o pon­dere semnificativă în BET, principalul indice al Bursei de la București, de aproape 40% în prima săptămână din septembrie, potrivit calculelor făcute de NewMoney.

În Polonia, spre exemplu, ponderea sectorului energetic este semnificativ mai redusă, aproape la jumătate, cu toate că acesta este bine reprezentat și acolo. Astfel, energia are o pondere de circa 21,3% în WIG20, indicatorul principal al bursei de la Varșovia, care urmărește evoluția celor mai importante 20 de companii listate. Sec­torul financiar este cel mai bine repre­zentat în WIG20, cele două grupuri și trei bănci incluse în indice având o pondere de circa 33%, potrivit calculelor realizate de NewMoney.

Chiar și retailul este mai bine reprezentat pe bursa de la Varșovia decât sectorul ener­getic, acesta având o pondere de circa 24,2%. Companiile de retail incluse în indi­cele principal al bursei poloneze sunt Dino Polska, unul dintre cele mai mari lan­țuri de supermarketuri de dimensiuni medii din Polonia, cu operațiuni în special în ora­șele mai mici, retailerul online Allegro, retailerul de modă LPP, precum și două lanțuri pre­zente și pe piața din România, retailerul Pepco și retailerul de încălță­minte CCC.

„Într-un context economic inflaționist, generat într-o oarecare măsură de criza energetică, bursa românească, prin structura ei, a generat randamente superioare altor clase de active investiționale. O pondere semnificativă din indice a producă­to­rilor de energie și gaze, într-un context de piață favorabil acestora, a reușit să plaseze bursa românească în topul investițiilor în această perioadă“, punctează și analiștii ca­sei de brokeraj Prime Transaction, într-un raport transmis investitorilor.

PROFITURI

Contextul favorabil descris se referă la creșterea accelerată a prețului ener­giei, în condițiile în care Rusia a folosit energia drept armă economică împotriva Europei, oprind la sfârșitul verii inclusiv fluxurile prin Nord Stream 1 și solicitând ri­dicarea sancțiunilor impuse de Occident după ce Moscova a invadat Ucraina.

OMV Petrom (SNP), Romgaz (SNG) și Nu­cle­arelectrica (SNN) au acaparat din nou lumina reflectoarelor, cu creșteri mari de pro­fit și în trimestrul al doilea din 2022. Profitul net al OMV Petrom din trimestrul al doilea (T2), de 2,9 miliarde de lei, a fost, de altfel, mai mare decât profitul înregistrat de companie în tot anul 2021. Mai mult decât atât, profitul net al Petrom este cu 35% peste cel mai mare profit net înregistrat în istoria companiei.

„Dacă lucrurile continuă în același ritm în a doua jumătate a anului (și nu există nicio indicație că nu va fi așa), putem vedea un record absolut de profit pentru companie, cu mult peste cel anterior“, notează brokerii Prime Transaction într-un raport de ana­liză cu privire la rezultate din T2 ale companiilor listate pe BVB.

Profitul net al Romgaz a înregistrat și el o creștere de peste 150% în T2, la 746,3 mili­oane de lei, ritm superior de creștere față de cel din T1, de 111,2%.

În ceea ce privește Nuclearelectrica, pro­fi­tul net a urcat cu 166,3%, la 401,9 milioane de lei, în T2, o creștere mai mică decât cea din primul trimestru, de aproape 250%. „La această diferență au contribuit creșterea mai mică a prețului mediu pe parcursul T2 și cantitatea mai mică de energie vândută (ca urmare a unei opriri planificate a Unității 1, pentru mai mult de jumătate din perioadă, n.r.)“, notează specialiștii casei de brokeraj.

DIVIDENDE

Deși statul a fost de departe cel mai mare câștigător al profiturilor în creș­tere raportate de companiile din portofoliul său listate pe bursă, și BVB a avut de câștigat, mai exact indicele care include și dividendele. „Din perspectiva indicelui BET, piața mai are de recuperat pentru a ajunge în teritoriu pozitiv, însă prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, piața este deja pe plus și observăm încă de luna trecută o consolidare a acestui ritm de creștere“, preciza Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, în raportul lunar din iulie transmis investitorilor.

Incertitudinile și-au pus totuși amprenta asupra pieței locale de capital. Dacă anul trecut au avut loc 23 de listări – 3 pe piața principală și 20 pe AeRO –, anul acesta au avut loc doar 10 listări de acțiuni pe piața se­cundară. O scădere similară s-a produs și în cazul listărilor de obligațiuni și de titluri de stat, al căror număr a coborât de la 45 în 2021 la doar 18 în primele opt luni ale anului.

Pe de altă parte, numărul românilor in­te­resați de piața de capital a crescut. Numărul de investitori de retail de pe piața locală a crescut cu 30%, până la 117.000, în al doilea trimestru din 2022, potrivit datelor Fondului de Compensare a Investitorilor.

Portofoliul mediu al unui investitor compensabil integral a ajuns la 4.660 de euro, după ce a înregistrat o creștere de 23,3% în comparație cu trimestrul întâi din 2022, mai reiese din datele fondului. Capitalizarea bur­sieră era de 38,1 miliarde de euro la sfâr­șitul lunii august, în scădere cu 6,8% față de august 2021. Valoarea tranzacțiilor s-a ridicat la 163,9 miliarde de euro, în scădere față de anul anterior, când a fost de 196,9 miliarde de euro.

PERSPECTIVE

Șefii BVB sunt încrezători că viitorul va aduce și mai multe vești bune. Listarea companiei Hidroelectrica, în di­recția căreia, după mulți ani de promisiuni, s-au făcut re­cent și câțiva pași concreți, ar putea repre­zenta un moment important în istoria bursei. Aceasta ar garanta îndeplinirea criterii­lor furnizorului de indici globali MSCI pen­tru trecerea la piață emergentă, după ce a ob­ți­nut acest upgrade din partea FTSE Russell în 2020.

Statutul de piață emer­gentă ar scoate BVB din anonimatul piețe­lor de fron­­tieră și ar pune companiile lis­tate la Bucu­rești în vizorul marilor fonduri de in­vestiții.

Importanța emergenței

Din 19 septembrie, România are 13 companii incluse în indicii FTSE Russell dedicați piețelor emergente, 7 în indicii FTSE Global Micro Cap și 6 în indicii FTSE Global All Cap.

  • MICI ȘI MARI. Pe parcursul celor doi ani de la obține­rea statutului de piață emer­gentă din partea FTSE Russell, com­paniile listate la BVB au început să apară pe radarul investitorilor internaționali. Astfel, 7 companii românești au fost incluse în indicii FTSE Global Micro Cap: Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori București, Conpet, Purcari Wineries, Sphera Franchise Group și Transport Trade Services. Alte 6 companii au fost incluse în indicii FTSE Global All Cap, respectiv Banca Transilvania, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Pe­trom, One United Properties, TeraPlast.
  • PROMOVAȚI. În ultimii doi ani au fost înregistrate chiar și o serie de promovări ale unor companii listate la Bursa de Valori București la categorii superioare în ca­drul indicilor FTSE Russell. Astfel, Banca Transilvania, OMV Petrom și Nuclearelectrica au trecut de la Mid Cap la Large Cap, One United Properties și MedLife au trecut de la Small Cap la Mid Cap, iar TeraPlast a trecut de la Micro Cap la Small Cap.

Acest articol a apărut în numărul 148 al revistei NewMoney.

FOTO: Laszlo Raduly

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.