Cum încearcă SUA să gestioneze situația tot mai complicată din Orientul Mijlociu așa încât să evite o posibilă influență a Rusiei și a Chinei în zonă

Iranul, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt parte a unei transformări care nu avea cum să treacă neobservată de Washington. Totuși, este prematur să spunem că „Sudul global“ va încerca să respingă poziția Washingtonului ca arbitru suprem.
Pare că nu se întâmplă nimic dramatic în Orientul Mijlociu, dar dacă ești atent la dinamica geopolitică rezultată dintr-o cartografiere brută a evoluțiilor din ultimele săptămâni, un ochi avizat poate sesiza că regiunea se află de fapt într-un punct de cotitură, comentează publicația israeliană Haaretz. Să le luăm pe rând.
Pe de o parte, au fost rapoartele alarmante conform cărora Statele Unite și Israelul erau îngrijorate că Iranul este tot mai aproape să dețină o capacitate militară nucleară. Apoi au venit informațiile privind noi tentative ale Statelor Unite de a încerca negocierea unui acord nuclear parțial cu Iranul – de tip „mai puțin pentru mai puțin“ –, lucru care a provocat furie în Israel.
Pe de alta, avansează împăcarea Arabiei Saudite cu Iranul mediată de China, se îmbunătățesc relațiile dintre Emiratele Arabe Unite (EAU) și Iran, la fel și cele dintre Iran și Turcia, precum și dintre Iran și Egipt.
Chestiunea mereu de actualitate privind consolidarea relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel, ba chiar normalizarea acestora a fost repusă în discuție fără a fi condiționată de un proces politic israeliano-palestinian (pe care nimeni nu-l consideră viabil în lumina politicii actuale a Israelului). A fost legată însă de o listă de dorințe ale Arabiei Saudite, care variază de la vânzări consistente de arme din partea Statelor Unite și garanții de securitate până la un reactor nuclear civil, pe care Riad sugerează că, la o adică, poate să-l cumpere oricum din Rusia.
Ciudata alianță
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat între 6 și 8 iunie Arabia Saudită pentru a discuta despre „cooperarea strategică“. EAU se distanțează vizibil de SUA, în timp ce prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, continuă să fie indezirabil, deocamdată, la Washington și Abu Dhabi.
Pentru a completa parcă tabloul, comandantul forțelor marine ale Iranului, contraamiralul Shahram Irani, a declarat la televiziunea iraniană că țara sa lucrează la formarea unei alianțe navale din care vor face parte Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Qatar, Bahrain, India și Pakistan.
Fără a da și vreun detaliu. Pe lângă complexitatea intereselor numeroase, adesea conflictuale, pe care toate aceste țări le au unele față de celelalte, și mai ales față de SUA, momentul ales și anunțul în sine sunt interesant de analizat.
Ca timing, a coincis cu anunțul făcut de EAU potrivit căruia nu mai participă la operațiunile Forțelor Maritime Combinate (FMC). FMC (care include și SUA) este o forță rapidă de combatere a terorismului și a pirateriei, cu sediul în Bahrain, acolo unde se află staționată și Flota a 5-a a marinei americane, parte a Comandamentului Central al Statelor Unite și responsabilă de Golful Persic, Marea Roșie și o parte din Oceanul Indian.
În ceea ce privește noua „alianță“ anunțată în Teheran, comandantul marinei iraniene nu a limitat-o la Golf, ci a ținut să remarce că „aproape toate țările regiunii Oceanului Indian de Nord au ajuns la înțelegerea că ar trebui să stea alături de Republica Islamică Iran și să stabilească în mod comun securitatea în baza sinergiilor create astfel“.
Reconfigurarea
Tentația este să unim toate aceste puncte și să considerăm că întreaga succesiune de declarații, acțiuni și orientări politice este expresia unei restructurări incipiente a arhitecturii de securitate și diplomatice a regiunii, semnalul cristalizării unui Orient Mijlociu post-american. Sunt voci care cred că explicația acestei dinamici este coagularea unui „Sud global“ sfidător, care nu mai este dispus să accepte poziția Washingtonului ca arbitru suprem. Pe măsură ce negocierile cu puterile de la Teheran și Riad avansează, Casa Albă ar putea avea nevoie, de fapt, de Ierusalim.
Problema este că, în loc de o strategie față de Iran, Netanyahu are doar tactici, reproșează Haaretz. Deocamdată însă, sunt mulți actori, iar interesele nu doar că nu sunt aliniate, dar chiar se și contrazic în multe cazuri. Este clar totuși că regiunea trece printr-un proces de transformare, cu șase actori majori – Statele Unite, Iran, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Israel și China. Există apoi un cerc exterior format din Bahrain, Qatar, Rusia și Turcia. Să-i luăm pe rând pe câțiva dintre cei majori.
Iran
În ultimii doi ani, cu ajutorul Chinei, Rusiei și Arabiei Saudite, Teheranul a reușit să contracareze cumva izolarea impusă de SUA. Acordul nuclear iranian, cu toate imperfecțiunile sale, a asigurat un regim strict de inspecție, care i-a limitat programul nuclear. Acum, în cel mai pesimist scenariu, dacă Iranul ar decide să construiască o bombă nucleară, ar avea nevoie de cel puțin 12 până la 18 luni.
După decizia iresponsabilă a lui Donald Trump, din mai 2018, de a se retrage din acordul nuclear fără un plan B, Iranul se află acum la câteva săptămâni distanță de acumularea suficientă de uraniu îmbogățit și la aproximativ un an sau doi de asamblarea unui focos nuclear.
Din punct de vedere diplomatic, războiul din Ucraina și percepția că relațiile cu Statele Unite sunt de fapt un joc de sumă zero au determinat China să se implice în regiune. Într-un an, China a semnat un „parteneriat strategic“ cu Iranul și a mediat o apropiere între Iran și Arabia Saudită. Iar relațiile extinse cu Rusia și în Golful Persic îi permit să-și continue acțiunile subversive în regiune.
Apropierea de saudiți – o ambasadă iraniană s-a deschis recent la Riad – transmite mesajul că nu mai există o coaliție sunnită împotriva Teheranului. Iranul încă este izolat în Occident, dar statutul său de paria în regiune a fost considerabil ameliorat de către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, chiar și de China.
Arabia Saudită
Mohammed bin Salman (MBS) rămâne ostracizat în Washington de la comandarea asasinării jurnalistului Jamal Khashoggi, în 2018. Când prințul moștenitor l-a umilit pe Joe Biden prin refuzul de a crește producția de petrol (și s-a angajat recent să reducă din nou producția), mulți au crezut că alianța deja fragilă dintre SUA și Arabia Saudită, care există din 1945, va mai primi o lovitură. Era de așteptat ca Washingtonul să-și revizuiască relațiile cu un aliat care se dovedește lipsit de recunoștință și nicidecum de încredere.
Greșit! Statele Unite și-au mușcat buzele și au acceptat o realitate – atunci când te retragi din Orientul Mijlociu, puterile din regiune își vor recalibra politica. În plus, americanii au înțeles că MBS creează o politică externă semiautonomă și ar fi mai bine să fie implicat, nu îndepărtat. Motiv pentru care, înaintea vizitei lui Blinken în Arabia Saudită, americanii au ținut să sublinieze că „se concentrează pe viitor și ca relația cu Arabia Saudită să rămână un important parteneriat strategic pentru SUA“.
Emiratele Arabe Unite
În pofida anunțului că nu mai participă la operațiunile Forțelor Maritime Combinate, EAU rămân membre ale grupului format din 38 de națiuni. Frustrările Emiratelor cu privire la treptata retragere a Statelor Unite din regiune datează cam din 2011.
În ultimul an, Statele Unite au încercat să îi împace pe emiratezi. Președintele Biden, vicepreședinta Kamala Harris și secretarul de stat Blinken s-au întâlnit cu președintele EAU, Mohammed bin Zayed, dar temerile Emiratelor cu privire la garanțiile de securitate ale Americii persistă. EAU, la fel ca Arabia Saudită, își extind relațiile cu „Sudul global“ – India, Brazilia și Africa de Sud –, dar își dau seama că niciuna dintre aceste țări (și nici China) nu poate înlocui eficient Statele Unite, susținând ideea că totul este mai degrabă un proces de negociere decât o schimbare tectonică.
În ultima decadă, Statele Unite și-au reconsiderat politica externă și s-au îndepărtat treptat, dar clar, de Orientul Mijlociu, îndreptându-se spre regiunea indo-pacifică și China. Cu toate acestea, nu putem spune că și-au făcut exitul din regiune. Dinamica recentă expusă mai sus reflectă incertitudine și o anumită confuzie pentru o regiune obișnuită cu dominația americană, chiar dacă americanii nu mai sunt omniprezenți.
Totuși, accentul Administrației Biden pe coaliții poate determina Statele Unite să încerce să-și restaureze temporar prezența în regiune. Statele Unite nu doresc să vadă că Orientul Mijlociu, o regiune cu mari probleme, privește către Beijing.
Evoluții
Prințul moștenitor saudit, MBS, face mutări pentru a atrage atenția Casei Albe ‒ poate fi expresia unei noi politici sau doar o jonglerie pentru a părea inabordabil.
- CONTEXTUL. Arabia Saudită face mutări tot mai clare pentru a deveni un actor regional și internațional major într-o lume în care puterea este tot mai difuză, iar SUA își aleg bătăliile mult mai precaut. Statele Unite caută totuși să se asigure că Arabia Saudită păstrează suficientă distanță față de China și Rusia.
- VIZITA. Secretarul de stat Antony Blinken a mers trei zile în Arabia Saudită în încercarea de a detensiona relațiile cu regatul, după ce Administrația Biden a dat semne de răceală față de aliatul său din Orientul Mijlociu. A discutat cu oficialii saudiți despre cooperare în dosare precum Iran, Sudan, Statul Islamic, infrastructură regională, energie curată, cât și în vederea unei potențiale normalizări a relațiilor dintre Arabia Saudită și Israel.
- IRAN ȘI CHINA. În același timp cu vizita diplomatului american, Iranul, stat rival al Arabiei Saudite, și-a redeschis ambasada în Riad, grație medierii făcute de China în luna martie a acestui an. De altfel, Ministerul Investițiilor din Arabia Saudită a anunțat că va organiza curând o întâlnire între oameni de afaceri arabi și chinezi. China este cel mai mare partener comercial al regatului saudit.
Acest articol a apărut în numărul 166 al revistei NewMoney
FOTO: Getty