Cum funcționează Big Brother sub comanda Partidului Comunist Chinez

Senzația de episod al coșmarului tehnologic Black Mirror e covârșitoare. Dar realitatea imediată întrece ficțiunea televizată. Bun venit în Minunata lume nouă!
Acest articol a apărut în numărul 56 (7 – 20 ianuarie 2019) al revistei NewMoney
Imaginați-vă o lume în care totul e monitorizat și analizat constant: ce cumperi în online, unde ai fost și ce ai făcut în fiecare oră a zilei, cine îți sunt prietenii și cum interacționezi cu ei, ce taxe și facturi ți-ai plătit sau nu, ce simpatii politice ai sau ce părere ai despre stadioanele Euro douăzeci-douăzeci. De fapt, nici nu e nevoie de cine știe ce efort. Se întâmplă deja și de cele mai multe ori oferim de bunăvoie și prea ușor toate aceste date.
Imaginați-vă, în schimb, un sistem guvernamental în care toată această informație e filtrată și interpretată prin raportare la un set de tipare comportamentale imuabil considerate pozitive sau negative și redusă în cele din urmă la un scor individual care îți conferă public statutul de cetățean demn sau nu de încredere. Un rating (alterabil) personal, după modelul paginilor de Facebook, folosit inclusiv pentru a-ți acorda sau nu dreptul la un credit bancar, la un anumit loc de muncă, de a călători într-o anumită regiune sau chiar de a te înscrie pe o platformă de întâlniri virtuale.
Imaginația e perimată însă și de această dată. Se întâmplă deja în China, unde guvernul de la Beijing dezvoltă așa-numitul Sistem de Credite Sociale (SCS) pentru a testa gradul de încredere și conștiință civică al celor peste 1,41 miliarde de cetățeni ai țării, cu scopul final al construirii unei „culturi a sincerității“, pentru a cita din retorica publică a Partidului Comunist Chinez (PCC). Programul e încă în faza de teste extinse, urmând ca din 2020 să devină obligatoriu pentru toate persoanele fizice și juridice, indiferent de statutul lor politic sau social.
SESAME, DESCHIDE-TE! Dată fiind natura autoritară a guvernului chinez, sistemul a fost inevitabil comparat cu o mașinărie unică, orwelliană, de supraveghere, care ar avea ca scop ultim asigurarea unei loialități stricte a fiecărui cetățean față de Partidul Comunist. Într-o abordare de tipul privește și învață, Beijingul a licențiat opt companii private să dezvolte algoritmii pentru acordarea scorurilor de cetățean, printre care China Rapid Finance – partener al monstrului tehnologic Tencent –, Ant Financial – brațul financiar al gigantului comerțului electronic Alibaba –, Didi Chuxing – versiunea chinezească a Uber – sau Baihe – cea mai mare platformă de dating din .cn.
Dintre acestea, Ant Financial a lansat încă din 2015 un produs numit Sesame Credit. A fost primul sistem eficient de evaluare a bonității de creditare din China, funcționând în același timp și ca schemă de credit social. Cu peste 520 de milioane de subiecți în 2017, Sesame Credit ar putea fi comparat la prima vedere cu un program de loialitate, grație căruia poți beneficia nu doar de împrumuturi bancare preferențiale, ci și de o mulțime de alte avantaje, de la costuri mai mici la serviciile medicale la închirieri de locuințe fără garanții materiale sau acces în săli speciale de așteptare în gări. Evident, cu un anumit preț. A se citi, în cazul de față, doar în condițiile unui anumit scor social.
Minimul Sesame pornește de la 350 și urcă până la un maxim de 950, în condițiile în care un scor de 550-600 este considerat normal/intermediar, între 600 și 650 este bun, iar între 700 și 950 este excepțional. La intrarea în sistem, dacă nu există antecedente sau restricții, fiecare nou utilizator pleacă de la un scor de 600. Ulterior, acesta se modifică în funcție de mai multe elemente, fiecare cu o pondere diferită în algoritmul final de calcul: istoricul de plată (35%), situația financiară generală (25%), comportamentul și preferințele online (20%), caracteristicile personale (15%) și rețeaua de contacte sociale (5%). Dacă primele două criterii sunt relativ clare și obiective, ceva atât de (aparent) inofensiv ca obiceiurile de consum devine o măsură a caracterului unei persoane. Iar oficialii Alibaba recunosc că judecă oamenii după lucrurile pe care aceștia obișnuiesc să le cumpere. „Cineva care cumpără multe jocuri video poate fi considerat o persoană inactivă. O altă persoană care cumpără frecvent scutece este cel mai probabil părinte, deci are un grad mai ridicat de responsabilitate“, explica directorul de tehnologie Li Yingyun, citat de Wired. Dar sistemul nu doar că investighează comportamentul, ci îl și modelează, „împingând“ cetățenii departe de achizițiile și comportamentele pe care guvernul nu le agreează.

LIMITELE CONTROLULUI. Chiar și așa, creditul Sesame este fără urmă de îndoială popular, dar linia dintre algoritmul privat de creditare și intervenția statului începe să fie tot mai ștearsă. Curtea Supremă a Chinei, de exemplu, întocmește încă din 2015 o listă neagră a persoanelor care nu și-au plătit amenzile sau datoriile către stat. Nimic nefiresc până aici. Numai că numele rău-platnicilor sunt transmise către Ant Financial, iar scorurile Sesame ale acestora sunt micșorate considerabil. „Trebuie să îi răsplătim pe cei care se țin de cuvânt și să îi pedepsim pe cei care își încalcă promisiunile“, explica Chen Wenjin, reprezentant al Ant Financial, citat de China Daily, publicație care mai arată că în doar primele șase luni de la începutul acestei colaborări au fost depunctate peste 1,2 milioane de persoane.
Anul trecut, în august, Curtea Poporului din provincia Sichuan a mers și mai departe și i-a expus direct oprobriului public pe cei datornici. Cei care au încercat să vorbească la telefon cu vreunul dintre cei înfierați ca rău-platnici au fost nevoiți să asculte mai întâi un mesaj înregistrat prin care li se explica faptul că persoana pe care o caută nu și-a îndeplinit obligațiile financiare față de stat. „Li le reamintește astfel rudelor și prietenilor lipsa de credibilitate a debitorilor, pentru a-i pune pe aceștia din urmă sub o presiune sporită“, declara pentru China Daily un reprezentant al Curții din Sichuan.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.