Cum funcționază un business de închiriere în regim hotelier cu regim de ospitalitate de cinci stele

NewMoney 23/11/2023 | 10:23 Oameni
Cum funcționază un business de închiriere în regim hotelier cu regim de ospitalitate de cinci stele

După ce a dezvoltat în București primul proiect de lux de tip concept house din România – Room12 –, antreprenoarea Corina Olaru vrea să ducă acest model de business inclusiv pe piața interna­țio­nală.

Prin ianuarie 2019, Corina Olaru făcea design interior și i-a fost încredințat proiectul unei clădiri din București, în cartierul Pri­măverii, pentru realizarea unor amenajări.

„Am realizat atunci că e o oportunitate de a lega anumite nevoi adresate în piață pe segmentul de închiriere rezidențială care nu erau acoperite de ofertă. Astfel, aportul meu a constat în crearea conceptului și a amenajării interioare care să corespundă ideii. Această parte de proiect a fost finan­țată de compania care deține imobilul“, po­vestește antreprenoarea.

Ulterior, Corina Olaru a înființat compania Artful Living, în care investiția inițială, ca asociat unic, a fost de aproximativ 200.000 de euro.

Ca model de business, Artful Living în­chiriază întregul imobil de la proprietar pen­tru a-l subînchiria apoi către clienți, asi­gurându-le acestora din urmă și diverse servicii și facilități. Strict referitor la acest prim proiect, dezvoltat sub conceptul Room12, închirierile în regim hotelier, cu servicii de ospitalitate de cinci stele, au început în iunie 2022, cu un număr mic de apartamente care erau finalizate la vremea aceea.

Astăzi, Corina Olaru lucrează deja la un al doilea proiect rezidențial lângă București și pune pe listă și alte orașe care să-i ofere oportunități similare.

Drumul către Artful Living

A studiat Arte Plastice și, pentru o perioadă lungă, a profesat ca fotografă liber-profe­sionistă. Practic, timp de 15 ani a avut propriul studio foto, colaborând cu multe agenții de publicitate, reviste de lifestyle și modă, precum și cu nenumărate companii internaționale din diverse domenii.

„În ulti­mii ani ca fotograf, m-am îndreptat către proiecte personale care au căpătat notorie­tate internațională. În 2017 mi s-a propus amenajarea interioară a unui apartament, ceea ce pentru mine a fost o provocare în care mi-am găsit rapid vocabularul și pasiunea. După alte trei-patru proiecte relativ mici mi s-a propus clădirea din strada Mo­lière“, povestește Corina Olaru.

Practic, Artful Living a fost înființată la în­ceputul anului 2021, având ca scop ope­ra­ționalizarea clădirii Room12 – „Room12“ fiind și numele pe care l-a dat conceptului creat în imobil, un concept rezidențial ce le oferă locatarilor un mix vast de servicii oa­re­cum similare celor din industria ospi­talității. Apartamentele date spre închiriere au suprafețe între 85 și 167 de metri pă­trați utili, iar costurile lunare de închiriere se situează între 4.000 și 7.000 de euro.

Perioada contractuală este de la câteva zile până la cel mult un an, iar închirierea este însoțită de facilități și servicii precum: sală de sport, parcare subterană, magazin cu circuit închis, spații de lounge cu circuit închis, servicii de concierge, asistent personal, curățenie etc. Clienții sunt atât ro­mâni, cât și străini, în general antrepre­nori, manageri de corporații, diplomați sau persoane din industriile creative și chiar actori de la Hollywood.

„Actorii care vin în România pentru pro­ducții de cinema internaționale sunt printre clienții pe care i-am avut în vedere când am construit conceptul Room12. Deja au stat la noi nume cunoscute de actori sau regizori internaționali precum Joey King, Amit Gupta, Mary Louise Parker, Robin Weigert“, detaliază Corina Olaru.

Potrivit spuselor sale, conceptul Room12 nu are în vedere volume mari de clienți, apartamentele fiind închiriate în general pentru perioade mai lungi. Anul acesta, până la finalul lui octombrie, în cele 13 apar­tamente ale Room12 au stat 45 de persoane.

În 2022, veniturile companiei au fost de 200.000 de euro, pentru anul acesta fiind estimată cel puțin o dublare a lor, cu o țintă de aproximativ 900.000 de euro în 2024.

Alte proiecte Room12

În prezent, compania lucrează la cel de-al doilea pro­iect rezidențial Room12, care se constru­iește undeva la aproape o oră distanță de Capitală. Antreprenoarea nu poate să intre în detalii în momentul de față, dar spune că proiectul urmează să fie dezvoltat în regim hotelier, împreună cu alți parteneri de business.

„Intenția și planul nostru sunt de a dezvolta Room12 în mai multe locații, ca nu­me al brandului, împreună cu afacerea de ospitalitate care să operaționalizeze lo­ca­țiile. Vom avea abordări de design diferite pentru fiecare nouă locație, întrucât nivelul de unicitate este un factor diferențiator major în această nișă. Punctele comune vor fi serviciile la standarde de cinci stele și facilitățile oferite membrilor și comu­ni­tății pe care o creăm în jurul Room12“, de­ta­liază Corina Olaru.

În opinia sa, acum este cel mai potrivit moment pentru a accelera dezvoltarea proiectelor de tip build-to-rent în industria ospitalității, pentru că piața se află în creș­tere, datorită competitivității costurilor de cazare, fiind „condusă de un curent global definit de clienții care caută locații alternative“. Următorul oraș pe listă unde s-a stabilit deja dezvoltarea unui nou proiect Room12 este Timișoara.

De această dată, antreprenoarea vorbește de „o variantă la o scară mai mică“, de patru unități, care vor fi terminate la finalul lui 2024. „Abordarea este si­milară, însă locația este diferită ca struc­tură. Investitorul este o companie privată, iar Room12 va intra cu aceeași poziționare de ofertă: concept, design interior, închiriere de mobilier prin Retros Gallery și servicii de ospitalitate.“

Pe termen lung este plănuită și o extindere în țările din regiune. Deocamdată însă, spune antreprenoarea, „este prea de­vreme pentru a proiecta concret Room12 ca lo­cație internațională“. Oricum ar fi, vorbim de o nișă cu mare potențial în România și în regiune, fiind un model de bu­siness care se dez­voltă de ani buni în Europa de Vest. Investitorii pot găsi opor­tu­nități și pot crea proiecte la dimensiuni mari, interesante, în această direcție.

Acest articol a apărut în numărul 176 al revistei NewMoney