Cum dezinfectăm corect hainele și bunurile pe care le aducem în casă de afară

Andrei Dumitru 06/04/2020 | 13:45 Fapt Divers
Cum dezinfectăm corect hainele și bunurile pe care le aducem în casă de afară

Zilele acestea, este mai important ca oricând să fim atenți la igiena personală, fie că vorbim despre spălatul mâinilor sau curățarea hainelor, încălțărilor, suprafețelor pe care le atingem des sau a ambalajelor produselor cumpărate.

Întrucât noul coronavirus (COVID-19) poate supraviețui pe diferite suprafețe, experții recomandă să fim foarte atenți la modul în care manevrăm astfel de obiecte.

Într-o postare pe grupul City Doctors, creat pentru a oferi informaţii legate de pandemia COVID–19, medicul Virgil Musta, şeful secţiei de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, a prezentat o serie de măsuri pe care le poate lua fiecare pentru a evita contaminarea.

Printre acestea, doctorul recomandă:

  1. Evită contaminarea prin haine. Când ajungi acasă, după ce te-ai spălat pe mâini, te dezbraci de hainele de stradă, le pui pe balcon sau într-un loc prestabilit, care să poată fi dezinfectat şi poți face un duş sau după ce te speli din nou pe mâini, te îmbraci în hainele de casă. Hainele de stradă este bine să le laşi 24-48 de ore, dacă nu le poţi dezinfecta sau călca la temperatură mare.
  2. Evită contaminarea prin talpa pantofului. S-a constatat că acest virus este rezistent pe sol, iar în zonele unde sunt multe persoane contaminate sau unde se scuipă pe jos se găsește o cantitate mare de viruşi. Este unul din motivele pentru care apar noi şi noi cazuri, deoarece talpa pantofului este contaminată. Din acest motiv recomand ca la intrarea în casă să aveţi două preşuri, unul în exterior şi altul în interior. Cel din exterior să fie îmbibat în soluţie de clor. De pe primul preş treci pe al doilea, te descalţi şi îţi pui pantoful în acelaşi loc zilnic, undeva lângă intrare, pe o suprafaţă ce poate fi dezinfectată cu clor. Nu folosi aceiași pantofi afară și în casă.

Care sunt pașii de urmat atunci când intrăm în casă

  • Când ajungi acasă, încearcă să nu atingi nimic până nu iei primele măsuri de dezinfectare. Înainte de a intra, dacă avem mănuşi, le dăm jos şi le punem într-o pungă pe care o sigilăm şi o aruncăm la coşul de gunoi de afară.
  • Scoate-ţi încălţămintea chiar de la intrarea în casă, șterge talpa pantofului de preşul din exterior îmbibat cu clor și, apoi şterge pantofii pe tălpi cu o soluţie cu clor.
  • Ne descălţăm şi punem pantofii de stradă în acelaşi loc, dar să nu fie acela în care ţinem pantofii de casă. Luăm pantofii de casă.
  • Ne spălăm bine mâinile.
  • Dacă ai fost afară împreună cu animalul de companie, dezinfectează-i lăbuţele cu o soluţie cu săpun şi apă.
  • Ne schimbăm hainele şi le izolăm pe cele de stradă pe care le punem într-un coş cu rufe de spălat. Nu le purta de două ori. Ne spălăm bine mâinile și, dacă ai cum, fă un duș.
  • Dezinfectăm clanţa sau întrerupătoarele, cheile, telefonul sau alte obiecte folosite. Ne spălăm din nou pe mâini. Și avem grijă să aerisim des casa.

Cum ne curățăm și ne dezinfectăm hainele

„Nu uitați niciun moment cât de importante sunt măsurile de igienă! Trebuie să ne spălăm cât mai des posibil pe mâini cu apă și săpun, timp de 20 de secunde, inclusiv imediat după îndepărtarea mănușilor de unică folosință. În cazul în care săpunul și apa nu sunt disponibile și mâinile nu sunt vizibil murdare, se poate folosi un dezinfectant pe bază de alcool care conține cel puțin 70% alcool”, spune medicul.

Pe lângă aceste reguli generale, recomandăm să dezinfectați articolele de îmbrăcăminte astfel:

  1. Purtați mănuși de unică folosință atunci când manipulați rufe murdare, în special dacă acestea au intrat în contact cu o persoană care ar fi putut fi infectată cu virusul COVID-19. După fiecare utlizare, aruncați mănușile.
  2. Dacă utilizați mănuși reutilizabile, acestea ar trebui să fie dedicate curățării și dezinfectării suprafețelor pentru COVID-19 și nu trebuie utilizate în alte scopuri gospodărești. De asemenea, curățați mâinile imediat după îndepărtarea mănușilor.
  3. Dacă nu puteți folosi mănuși de unică folosiță atunci când manipulați rufe murdare, asigurați-vă măcar că va spălați apoi mâinile corespunzător cu apă și săpun.
  4. Dacă este posibil, nu scuturați rufele murdare. Cel mai bine ar fi să le lăsați 24-48 de ore la intrarea în casă sau într-un loc ferit din casă, de exemplu pe balcon. Acest lucru va reduce la minimum posibilitatea de a dispersa virusul în aer.
  5. Spălați articolele folosind cea mai caldă setare de apă și uscați-le complet. Rufele murdare ale unei persoane suspecte de COVID-19 pot fi spălate la comun cu rufele celorlați membri din casă.
  6. Centrul European de Control și Prevenire a Bolilor recomandă spălarea obiectelor textile în mașină de spălat la temperatura de 90 de grade Celsius, utilizând detergent de rufe. Dacă nu se poate spala articolul respectiv la temperatura de 90 de grade, se recomandă utilizarea soluțiilor chimice (clor sau soluții care conțin hipoclorit de sodiu ori alte produse de decontaminare speciale pentru țesăturile textile).

Cum dezinfectăm cumpărăturile

Specialiștii din întreaga lume recomandă două modalități de curățarea a produselor: fie săpunul și apa curată, fie un produs de dezinfectare pe bază de clor sau alcool. Dacă ambele reprezintă modalități eficiente de a menține germenii la distanță, în această perioadă este recomandat să folosiți soluții de curățare și dezinfectanți pe bază de clor, înălbitori, solvent, etanol de 75%.

Mai mult decât atât, suprafețele și obiectele din casă folosite în mod frecvent, precum blatul de bucătărie, telecomanda de la TV, clanțele ușilor, întrerupătoarele, trebuie dezinfectate frecvent, folosind aceleași produse de mai sus.

În această perioadă trebuie să curățăm toate lucrurile pe care le aducem în casă. Orice obiect poate fi transmițător de germeni şi virusuri, chiar și acelea la care nu te-ai fi gândit niciodată, precum ar fi pompițele de la săpunurile lichide. Cercetatorii de la Universitatea din Arizona au descoperit că dozatoarele de săpun reîncărcabile sunt pline de microbi. Unul dintre cercetători, Charles Gerba spune că atingerea containerelor de săpun reîncărcabile poate transfera mai multe bacterii pe mâini decât dacă le-am introduce într-un vas de toaletă. Așa că, trebuie să le dezinfectați și pe acestea.

Atunci când curățați și dezinfectați procesul este simplu: aplici substanța de curățare, ștergi cu prosopul de hârtie și îl arunci. Sunt de preferat prosoapele de hârtie sau șervețelele dezinfectante în locul bureților. Aceștia, asemenea cârpelor, împrăștie microbii prin toată casa.

Nu în ultimul rând, atunci când aplicați produsele de curățare sau dezinfecție folosiți mănuși, măști de unică folosință și aerisiți corespunzător încăperile. Acest lucru este valabil și atunci când faceți curat în casă. După ce terminați, aruncați mănușile folosite în coșul de gunoi și spălați-vă corect pe mâini. De asemenea, evitați în tot acest timp să vă atingeți fața, ochii, nasul, gura.