Cum a reuşit un şofer să anuleze în instanţă amenda pentru alcoolemie

Elena Marinescu 03/06/2022 | 18:28 Fapt Divers
Cum a reuşit un şofer să anuleze în instanţă amenda pentru alcoolemie

Un bărbat din Iași a dovedit în instanță că i-a ieșit alcoolemia pozitivă după un accident, pentru că s-a șters cu un șervețel umed la gură.

După cum transmite Ziarul de Iași, bărbatul a fost implicat într-un accident în lanț în iunie anul trecut. Imediat după, polițiștii l-au rugat să sufle în etilotest și i-a ieșit o alcoolemie de 0,06 la mie. Întrucât șoferul știa că nu consumase deloc alcool în ziua respectivă, a cerut recoltarea de probe biologice, care au demonstrat că a avut dreptate.

În dimineaţa zilei de 1 iunie a anului trecut, Florin L. se afla la volanul unui BMW pe strada Străpungere Silvestru. La intersecţia cu strada Bacinschi, automobilul a fost izbit din spate de o Skoda şi propulsat în maşina din faţă. Toţi şoferii implicaţi în accident erau în culpă, aflându-se pe linia de tramvai, motiv pentru care şi Florin L. a fost sancţionat cu avertisment şi două puncte de penalizare. Poliţiştii i-au solicitat şoferului să sufle şi în etilotest, aparatul indicând o concentraţie a alcoolului în aerul expirat de 0,06‰.

Florin R. a protestat, susţinând că nu consumase deloc alcool în ziua respectivă, apreciind că urmele de alcool ar putea proveni de la şerveţelele umede cu care se ştersese de sânge după accident. I s-au recoltat probe biologice la Spitalul „Sf. Spiridon”, expertiza stabilind dimpotrivă lipsa totală a alcoolului în sânge. Cu toate acestea, Florin R. a fost sancţionat şi pentru conducere sub influenţa alcoolului, cu o amendă de 1.305 lei şi suspendarea dreptului de a conduce timp de 90 de zile. Ca urmare, şoferul s-a adresat instanţei, cerând anularea procesului-verbal de contravenţie.

Şoferul, exonerat de plata amenzii

În analiza cazului, magistraţii Judecătoriei au verificat în primul rând temeinicia procesului-verbal, constatând că acesta fusese întocmit corect şi cuprindea toate detaliile necesare pentru stabilirea faptelor. În schimb, judecătorii au constatat că sancţiunea aplicată pentru conducere sub influenţa alcoolului nu are o acoperire faptică.

„Dispoziţiile legale prevăd posibilitatea conducătorului de autovehicule de a solicita recoltarea de probe tocmai ca expresie a dreptului său la apărare. Având în vedere rezultatul analizei toxicologice, instanţa apreciază că petentul a făcut proba contrară rezultatului obţinut cu aparatul alcooltest, drept pentru care nu poate reţine existenţa elementelor constitutive ale contravenţiei prevăzute de art. 102 alin. (3) lit. a) din OUG nr. 195/2002 (conducere sub influenţa alcoolului, n.r.)”, au constatat judecătorii.

Aceştia au decis exonerarea şoferului de amenda de 1.305 lei, ca şi de suspendarea dreptului de a conduce. Avertismentul şi punctele de penalizare pentru oprire neregulamentară au fost menţinute. De altfel, nici şoferul nu le contestase, trasmite sursa citată.

Reprezentanţii Inspectoratului Poliţiei Judeţene au făcut apel împotriva sentinţei, iar dosarul a intrat pe rolul Tribunalului.