Criza forței de muncă: de ce dificultăți se lovește un producător de tapițerii auto din Vâlcea

Carol Dan 27/10/2016 | 16:33 Companii
Criza forței de muncă: de ce dificultăți se lovește un producător de tapițerii auto din Vâlcea

Abia inaugurată, fabrica Faurecia de la Budești trece printr-o serioasă criză de imagine, în spatele căreia se ascunde însă alta mai adâncă, pe care compania franceză trebuie să o depășească, om cu om.

Mesajele motivaționale suspendate deasupra fiecărei mașini de cusut din, de pe acum, infama fabrică de la Budești, gen „Fii flexibil la schimbare“, „Motivează-i pe alții“, „Învață lucruri noi“, „Fii optimist“, „Acceptă provocările“, n-au funcționat tocmai bine. 150 de oameni au demisionat la scurt timp de la angajare. Unii dintre ei nu s-au ferit să folosească termenul de „sclavagism“, când au vorbit cu presa locală, despre programul de muncă și condițiile de salarizare.

Francezii au investit 12 milioane de euro în cea de-a patra fabrică din România, la Budești, la câțiva kilometri de Râmnicu Vâlcea, unde produc tapițerii pentru Renault, Peugeot sau Volkswagen – acesta din urmă fiind și cel mai mare client al Faurecia.

Profit, nu PR. Noua unitate a fost inaugurată oficial în septembrie, dar activitatea a început aici încă din primăvară. Și tot atunci au apărut și primele probleme. Mai mulți angajați ai Faurecia au acuzat compania, în presa vâlceană, de minciună și de nerespectarea promisiunilor. Oamenii spuneau că, după ce au început munca, salariile plătite de Faurecia au fost mai mici față de cele negociate și că ar fi trebuit să lucreze mai multe ore decât cele stipulate în contract.

Mai mult, tot presa locală relata că, la fabrica din Budești, „cea mai modernă a grupului“, după cum o descriu reprezentanții Faurecia, ambulanțele au fost solicitate în repetate rânduri pentru a acorda ajutor unor salariați care acuzau amețeli și extenuare. „E un du-te-vino acolo… Nu țin de oameni, nu ai voie să faci o greșeală când coși, ești obligat să faci ore suplimentare“, comenta pe site-ul unei publicații vâlcene un internaut care se prezenta drept unul dintre foștii angajați ai Faurecia.

În fabrică se lucrează în două și trei schimburi, în funcție de secție și de comenzi. La fiecare două ore, angajații, care stau în picioare, au pauză de 20 de minute. „Sunt 100.000 de angajați ai Faurecia (la nivelul întregului grup, n.r.) care stau în picioare“, spune Mircea Bucur, director general al Comforts & Trim Systems Division din Faurecia, explicând că munca în picioare nu este așa de obositoare. În plus, mașinile de cusut au două pedale, să nu le obosească picioarele. Salariul mediu la nivelul personalului direct productiv este de 1.800 de lei pe lună, plus tichete de masă și transport gratuit.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Carol Dan și-a început munca în presă în 2005, în Bistrița. După nouă ani în agenția de presă Mediafax, a trecut la cotidianul Ziarul Financiar și apoi la site-ul wall-street.ro. În septembrie 2016 s-a alăturat redacției New Money. Scrie pe domeniile energie și industrie.