Cine este industriașul român care a văzut noi oportunități de business în agricultură și servicii medicale

Andreea Neferu 04/07/2017 | 12:21 Oameni
Cine este industriașul român care a văzut noi oportunități de business în agricultură și servicii medicale

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Industria alimentară și cea a sănătății sunt două pariuri cu care nu poți da greș în business, este concluzia la care a ajuns antreprenorul prahovean Ioan Simion, cunoscut mai degrabă pentru businessul pe care l-a construit de aproape trei decenii în industria echipamentelor petroliere, Confind. Ce argumente are omul de afaceri care a investit 25 de milioane de euro în ultimii ani în cele două domenii pe care le vede în viitor ca pe un soi de plasă de siguranță?

„Am căutat trei ani până l-am găsit“, spune omul de afaceri prahovean Ioan Simion (72 de ani), referindu-se la terenul de 250 de hectare de lângă orașul Balș din județul Olt, pe care l-a cumpărat în urmă cu patru ani pentru puțin peste un milion de euro, convins fiind că agricultura este una dintre industriile de viitor ale României. De altfel, agricultura este un element ce cântărește greu în economia românească, generând 4-5% din PIB, raportat la o medie de doar 1,7% în sta­tele Uniunii Europene.

INDUSTRIAȘUL. De profesie inginer mecanic, Ioan Simion a lucrat aproape exclusiv în domeniul petrolier. A intrat în antreprenoriat în 1991, cu un service auto, iar ulterior a trecut la producția de șuruburi și alte elemente similare. Mai târziu, a demarat producția de echipament pentru industria petrolieră în ca­drul Confind Câmpina, companie ce a ajuns anul trecut la afaceri de aproximativ 180 de milioane de lei (40 de milioane de euro), profit net de circa 4 milioane de lei (0,9 milioane de euro) și 1.000 de angajați, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

„Am avut norocul că, lucrând în indus­tria petrolieră mulți ani, știam ce se cere în piață“, mărturisește antreprenorul, care a avut mari clienți din acest domeniu, precum OMV Petrom, Transgaz sau Romgaz. Trăgând linie însă după aproape trei decenii și observând vulne­rabilitatea businessului pe care îl conduce față de investițiile făcute de marii jucă­tori din domeniul extracției de petrol și gaze, Simion a decis să își diversifice do­meniile în care își plasează banii.

„M-am gândit că nu știu ce șanse va avea peste 10-20 de ani industria româ­nească. Indiferent de ceea ce se întâmplă, fără doctori și fără mâncare nu se poate trăi“, își explică omul de afaceri praho­vean decizia de a investi în servicii medi­cale și agricultură, două domenii fără nicio legătură directă cu businessul său de referință, Confind.

AFACERI COLATERALE. După Confind, cel mai mare proiect de business al său este SanConfind, un spital privat de 11.000 de metri pătrați, în care investiția se ridică la circa 22 de milioane de euro. Simion speră să îl finalizeze complet anul acesta, după ce a fost deschis, în mai mul­te etape, începând din 2015, la Câmpina.

În ceea ce privește agricultura, Simion a investit până acum în acest domeniu puțin sub trei milioane de euro, prin intermediul firmei Agroserv Confind. Pentru anul acesta, estimează că va obține o pro­ducție de 4,5 tone de grâu la hectar, res­pectiv 3 tone pe hectar la floarea-soa­relui, cantități care ar urma să-i asigure venituri de cel mult 200.000 de euro.

Pentru moment își vinde producția agricolă către marii traderi din piață, dar planurile sale în sectorul agriculturii sunt cu bătaie mai lungă, având în vedere că antre­prenorul prahovean ia în calcul un sistem integrat, cu o fermă zootehnică, abator, carmangerii și magazine de des­facere. „Mai bine faci hrană pentru animale și apoi închizi lanțul (de producție, n.r.)“, explică el.

RENTABIL SAU NU? Dar până atunci să vedem și câteva cifre din actualitatea imediată a agriculturii românești. Pe plan local, se face agricultură pe cel puțin jumătate din suprafața țării, iar din totalul de 13,9 milioane de hectare reprezentate de terenurile agricole, aproape două treimi sunt arabile.

„România este una dintre țările europene cu cel mai ridicat potențial în sectorul agricol, având a șasea cea mai mare suprafață agricolă utilizată dintre țările UE, însă se confruntă cu un randament foarte scăzut al producției agricole“, arată o analiză recentă a companiei de consultanță PwC România. Concret, randamentele României sunt în urma celor înregistrate la nivelul Bătrâ­nului Continent – 37,1% din media euro­peană la producţia de grâu şi 49,3% la producţia de porumb.

Chiar și așa, omul de afaceri Ioan Simion crede în potențialul agriculturii românești și în profiturile obținute din această activitate. „Da, e rentabil să faci agricultură pe 250 de hectare“, spune el, la patru ani de când a cumpărat terenurile de lângă Balș. Iar pariul său pe agricultură pare să nu se limiteze la atât. „Aș mai cum­­păra teren (lângă cel din Balș, n.r.), numai să găsim“, mărturisește el. Așadar, aveți pământ de vânzare?

[/vc_column_text][vc_text_separator title=”În câteva cifre” color=”juicy_pink”][vc_column_text]Suprafața agricolă a României se poziționează pe un loc confortabil la nivel european. Numai că, în ciuda potențialului ridicat, agricultura României are o productivitate relativ scăzută, potrivit datelor companiei de consultanță PwC.[/vc_column_text][vc_column_text]

  • IERARHIA PĂMÂNTURILOR. România are o suprafaţă agricolă utilizată de 13,9 milioane de hectare, clasându-se după Franţa (29 de milioane de hectare), Spania (23,6 milioane de hectare), Marea Britanie (17,3 milioane de hectare), Germania (16,7 milioane de hectare) şi Polonia (14,4 milioane de hectare), dar înaintea Italiei (13,1 milioane de hectare), Ungariei (5,3 milioane de hectare) sau Bulgariei (5,1 milioane de hectare).
  • LA CEREALE, ÎNAINTE! 60% din suprafaţa agricolă utilizată a României (8,2 milioane de hectare) este reprezintată de terenurile arabile.Cerealele (grâu, porumb, secară, orz, orzoaică) sunt principala cultură vegetală, ocupând peste 5 milioane de hectare din suprafața agricolă a României. Printre culturile importante se numără și cele de legume, plante oleaginoase și cartofi. România este unul dintre cei mai mari 10 exportatori de cereale din lume (locul 9 în lume la exportul de grâu şi locul 6 la exportul de porumb), potrivit PwC România.
  • CÂT PRODUCEM. Producția agricolă a ajuns anul trecut la 15 miliarde de euro, în ușoară scădere față de 2015, potrivit Eurostat.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

 


Ilustrație de Vali Ivan

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.