Banii Chinei au un nou șef: cine este omul care conduce tiparnița de yuani

Din 19 martie, puternica bancă centrală a Chinei are un nou guvernator în persoana lui Yi Gang. Mandatul său nu va fi ușor – nu are încă greutate în aparatul politic central de la Beijing și, printre multe altele, are de gestionat o datorie publică ce ar putea ajunge curând la 300%.
Acest articol a apărut în numărul 37 (2-15 aprilie) al revistei NewMoney
Yi Gang, noul guvernator al Chinei, vine în fruntea uneia dintre cele mai puternice mașinării de bani a economiei lumii și moștenește totodată de la predecesorul său un larg portofoliu de politici pe care va trebui fie să le continue, fie să le schimbe. Ce nu trebuie însă pierdut din vedere este faptul că oricât de puternică ar fi, Banca Populară a Chinei (BPC) este doar o parte din giganticul aparat care, la sfârșitul zilei, răspunde în fața unui singur om – președintele recent reales, Xi Jinping. Rata dobânzii și reglementările financiare au nevoie de aprobarea puterii de la Beijing, ceea ce face ca BPC să funcționeze mult diferit față de instituții similare – FED-ul american sau BCE, mult mai independente politic.
Cu mandatul implicit de a promova agenda economică a Chinei atât intern, cât și internațional, BPC este o instituție care se bucură de o putere imensă, cu active financiare de 5,7 mii de miliarde de dolari, care o fac să fie cea mai mare bancă centrală din lume.
„În mod evident, pe plan extern, BPC joacă un rol major pentru China și chiar în mod explicit comparativ cu orice altă bancă centrală“, spune Alex Wolf, economist specializat pe economii emergente în cadrul Aberdeen Standard Investments din Hong Kong și fost angajat al Departamentului de Stat al SUA. Wolf arată că BPC are o responsabilitate clar asumată în arii diverse de la reforma economică internă și rata dobânzilor până la ambiții geostrategice mai mari, precum stimularea folosirii cât mai largi la nivel global a monedei chineze, yuanul.
În mandatul de 15 ani al guvernatorului de până acum, Zhou Xiaochuan, considerat arhitectul sistemului financiar modern chinez, BPC a devenit o forță pe piața internațională a datoriilor suverane. China deține 1,2 mii de miliarde de dolari din titlurile de stat americane, fiind astfel cel mai mare deținător străin al datoriei SUA, urmată de Japonia. Este un atu incontestabil pe care China îl are și pe care-l poate folosi în orice tip de conflict comercial major cu președintele american, Donald Trump. BPC joacă și un rol în ambițioasa inițiativă de infrastructură a lui Xi, botezată One belt, One Road (OBOR, o reimaginare a Drumului Mătăsii și un proiect menit să conecteze China cu Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia, n.r.). Totodată, BPC va sprijini cu 2,3 mii de miliarde de dolari Banca Chineză de Dezvoltare. Practic, având această forță financiară a BPC în spate, China își poate proiecta puterea în plan internațional într-un moment în care SUA se retrag. „Politicile BPC au un impact profund și larg asupra economiei globale“, spune și Alex He, cercetător în cadrul Centrului pentru Inovație în Guvernanță Internațională din Ontario (Canada).
PORTRET. Cu un doctorat în economie la Universitatea Illinois, Yi este un finanțist galonat, care l-a secondat pe Zhou și este perceput drept un continuator al politicilor acestuia. Cele mai importante vizează reducerea riscurilor sistemice și curățarea de datorii a sectoarelor financiar și corporatist fără să afecteze economia care se îndreaptă către o pondere a datoriei publice în PIB de 300%, potrivit Bloomberg Economics (în decembrie era de 260%).
Chiar dacă Yi va continua politicile financiare ale predecesorului său, totuși poziția sa inferioară în Partidul Comunist îl privează de atuurile politice de care se bucura Zhou. Mai mult, consilierul economic al lui Xi, Liu He, a fost promovat în poziția de vicepremier responsabil pentru politica financiară și cea industrială a guvernului de la Beijing. „Liu He va fi șeful lui Yi, iar Xi Jinping șeful lui Liu He și totul va fi condus de sus în jos“, explică Leland Miller, președintele firmei de cercetare China Beige Book International din New York.
Noul guvernator își începe mandatul la scurt timp după ce forul legislativ chinez (Adunarea Naţională Populară) a votat un amendament constituţional prin care este abolită limitarea numărului de mandate prezidenţiale. Este o mutare care îi conferă lui Xi Jinping puteri nelimitate pe toate palierele, inclusiv pe cel economic.
În ceea ce-l privește pe Yi, cel puțin va conduce o instituție mai solidă după ce guvernul de la Beijing a anunțat recent planul de a uni BPC cu agențiile de reglementare care supervizează sectorul asigurărilor. O parte dintre atribuțiile acestora vor fi preluate de BPC, ceea ce va face ca aceasta să devină cea mai puternică voce din cadrul Comisiei pentru Stabilitate Financiară și Dezvoltare creată de președintele Jinping.
Chiar dacă va trebui să răspundă în fața conducerii chineze, BPC va rămâne cea mai importantă entitate economică a Chinei, statut prin care reușește să atragă economiști de top. Banca deține pârghiile necesare pentru a interveni direct în economie pe care alte bănci centrale nu le au, de exemplu poate direcționa lichidități către anumite bănci sau finanța dezvoltarea unor orașe sărace. „Spre deosebire de alte bănci centrale care sunt independente față de guvern și dispun de un mandat economic limitat, BPC este o instituție a guvernului de la Beijing cu responsabilități diverse“, spune într-o notă către clienți Chen Long, economist la Gavekal, companie de servicii financiare din Beijing.
ATUUL EXTERN. Deciziile BPC contează în afara Chinei deopotrivă, dacă ne gândim că economia de 12 mii de miliarde de dolari a Chinei a contribuit în 2017 cu o treime la creșterea globală, potrivit FMI. Drept urmare, dacă Yi încetinește prea repede ritmul de creștere a creditării, efectele vor fi simțite la nivel global.
„Așa cum Ben Bernanke a preluat poziția lui Alan Greenspan de șef al FED într-un moment delicat, Yi va trebui să poarte o pălărie foarte mare. În mandatul lui Zhou, creditarea a căpătat proporții epice, iar acum Yi va trebui să o domolească și să țină sub control efectele acestei temporizări“, spune Tom Orlik, economist în cadrul Bloomberg Economics.
Este de așteptat și ca Yi să continue eforturile lui Zhou de a extinde amprenta globală a instituției. În timpul lui Zhou, BPC care are o rezervă valutară de trei mii de miliarde de dolari, a intrat în mai multe tranzacții swap cu diverse bănci centrale. Considerate un instrument exclusiv al băncilor centrale occidentale, operațiunile swap au scopul de a ține unse mecanismele schimburilor comerciale și de a asigura lichidități în caz de urgență.
Yi s-ar putea să aibă nevoie de ceva timp pentru a putea dobândi același tip de influență în structura de putere de la Beijing pe care Zhou, din poziția de protejat al fostului premier reformist, Zhu Rongji, s-a bucurat, dar pe care, la fel, a câștigat-o de-a lungul anilor. În relațiile cu exteriorul are deja un atu – vorbește fluent engleza, prin urmare va juca un rol important în a reprezenta politica statului chinez în fața guvernelor străine.
„Decenii la rând, BPC a fost coloana vertebrală a sistemului financiar chinez și totodată a jucat un rol de broker onest între China și restul economiilor lumii“, crede Andrew Collier, analist independent din Hong Kong și fost președinte al Bank of China International USA.
Chiar dacă BPC nu primește ordine direct de la Partid, nu înseamnă că nu a susținut principalele reforme financiare. În 2005, Zhou era susținător fervent al decuplării yuanului de dolarul american, apoi a început liberalizarea ratei dobânzilor și a pledat pentru adoptarea unor rate de schimb mai libere de către China. Yi se pare că vrea să intre în aceeași matrice. „Principalele obiective sunt implementarea unei politici monetare prudente, continuarea reformei și deschiderii sectorului financiar și menținerea stabilității acestuia“, a declarat Yi reporterilor în ziua desemnării ca guvernator.
Există totuși o reformă de care nu a vorbit încă – independența BPC față de politic. „Complexitatea tot mai mare a economiei chineze și a sistemului financiar îi permite BPC să aibă o influență unică asupra viziunii conducerii de la Beijing“, este de părere Pauline Loong, director în cadrul firmei de cercetare Asia-Analytica din Hong Kong. „În definitiv, vorbim de o instituție care dispune de informații în timp real cu privire la tot ce se întâmplă în economie și la nivelul instituțiilor financiare chineze, iar la sfârșitul zilei servește obiectivelor Partidului“, adaugă aceasta.
Cine, ce, cât
A doua economie a lumii de aproape 12 mii de miliarde de dolari se confruntă cu o criză a datoriei publice.
- DEZECHILIBRE. Creditarea fără limită a companiilor de stat în ultimii zece ani a dus economia Chinei în pragul unei crize, în măsura în care datoria publică a ajuns la 260% la finalul lui 2017.
- MONEDA ELITISTĂ. În 2015, FMI a invitat yuanul să facă parte din clubul elitist al mo-ne-delor în care se păstrează rezervele valutare alături de dolar, euro, yen și liră sterlină.
- CHINA vs SUA. China deține 1,2 mii de miliarde de dolari din titlurile de stat americane, fiind astfel cel mai mare deținător străin al datoriei SUA, urmată de Japonia.
Articol preluat de BloombergBusinessweek
de Enda Curran; adaptare de Mimi Noel
Cu contribuția lui James Mayger și a lui Yinan Zhao.
FOTO: Guliver / Getty Images