Banii Chinei au un nou șef: cine este omul care conduce tiparnița de yuani

Mimi Noel 12/04/2018 | 09:33 Global
Banii Chinei au un nou șef: cine este omul care conduce tiparnița de yuani

Din 19 martie, puternica bancă cen­trală a Chinei are un nou guvernator în persoana lui Yi Gang. Mandatul său nu va fi ușor nu are încă greutate în apara­tul politic central de la Beijing și, printre multe altele, are de gestionat o datorie publică ce ar putea ajunge curând la 300%.

Acest articol a apărut în numărul 37 (2-15 aprilie) al revistei NewMoney

Yi Gang, noul guvernator al Chinei, vine în fruntea uneia dintre cele mai puternice mașinării de bani a economiei lumii și moștenește totodată de la predecesorul său un larg portofoliu de politici pe care va trebui fie să le continue, fie să le schimbe. Ce nu trebuie însă pierdut din vedere este faptul că oricât de puternică ar fi, Banca Populară a Chinei (BPC) este doar o parte din giganticul aparat care, la sfârșitul zilei, răspunde în fața unui singur om – președintele recent reales, Xi Jinping. Rata dobânzii și reglemen­tările financiare au nevoie de aprobarea puterii de la Beijing, ceea ce face ca BPC să funcționeze mult diferit față de ins­ti­tuții similare – FED-ul american sau BCE, mult mai independente politic.

Cu mandatul implicit de a promova agenda economică a Chinei atât intern, cât și internațional, BPC este o instituție care se bucură de o putere imensă, cu active financiare de 5,7 mii de miliarde de dolari, care o fac să fie cea mai mare bancă centrală din lume.

„În mod evident, pe plan extern, BPC joacă un rol major pentru China și chiar în mod explicit comparativ cu orice altă bancă centrală“, spune Alex Wolf, eco­nomist specializat pe economii emergente în cadrul Aberdeen Standard Investments din Hong Kong și fost angajat al Departamentului de Stat al SUA. Wolf arată că BPC are o responsabilitate clar asumată în arii diverse de la reforma economică internă și rata dobânzilor până la ambiții geostrategice mai mari, precum stimularea folosirii cât mai largi la nivel global a monedei chineze, yuanul.

În mandatul de 15 ani al guvernatorului de până acum, Zhou Xiaochuan, conside­rat arhitectul sistemului financiar modern chinez, BPC a devenit o forță pe piața in­ter­națională a datoriilor suverane. China deține 1,2 mii de miliarde de dolari din ti­tlurile de stat americane, fiind astfel cel mai mare deținător străin al datoriei SUA, urmată de Japonia. Este un atu incontesta­bil pe care China îl are și pe care-l poate folosi în orice tip de conflict comercial major cu președintele american, Donald Trump. BPC joacă și un rol în ambițioasa inițiativă de infrastructură a lui Xi, bote­zată One belt, One Road (OBOR, o reimagi­nare a Drumului Mătăsii și un proiect menit să conecteze China cu Europa, Orientul Mijlociu, Africa și Asia, n.r.). Totodată, BPC va sprijini cu 2,3 mii de mili­a­rde de dolari Banca Chineză de Dezvoltare. Practic, având această forță finan­ciară a BPC în spate, China își poate pro­iecta puterea în plan internațional într-un moment în care SUA se retrag. „Politicile BPC au un impact profund și larg asupra economiei globale“, spune și Alex He, cercetător în cadrul Centrului pentru Inovație în Guvernanță Internațio­nală din Ontario (Canada).

PORTRET. Cu un doctorat în economie la Universitatea Illinois, Yi este un finanțist galonat, care l-a secondat pe Zhou și este perceput drept un continuator al politicilor acestuia. Cele mai importante vizează reducerea riscurilor sistemice și curățarea de datorii a sectoarelor financiar și corporatist fără să afecteze economia care se în­dreaptă către o pondere a datoriei pu­blice în PIB de 300%, potrivit Bloomberg Economics (în decembrie era de 260%).

Chiar dacă Yi va continua politicile financiare ale predecesorului său, totuși po­ziția sa inferioară în Partidul Comunist îl privează de atuurile politice de care se bu­cura Zhou. Mai mult, consilierul econo­mic al lui Xi, Liu He, a fost promovat în poziția de vicepremier responsabil pentru politica financiară și cea industrială a guvernului de la Beijing. „Liu He va fi șeful lui Yi, iar Xi Jinping șeful lui Liu He și totul va fi condus de sus în jos“, explică Leland Mil­ler, președintele firmei de cercetare China Beige Book International din New York.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Are o experiență de peste zece ani în jurnalism. A început la agenția națională de presă Rompres, iar în 2006 s-a alăturat echipei care se ocupa de ediția în limba română a publicației americane BusinessWeek. În 2007, a completat echipa de jurnaliști care pornea revista de afaceri Money Express. Domeniile acoperite au variat, de la retail la FMCG, farma, fonduri de investiții, fuziuni și achiziții, IT&C. A realizat interviuri cu cei mai proeminenți oameni de afaceri români, antreprenori locali, dar și cunoscuți oameni de afaceri străini, precum directorul executiv al Microchip, Steve Sanghi, sau fostul director executiv al Sony America, Michael Schulhof. Mimi Noel lucrează ca Account Manager la AMICOM din 2012. La NewMoney, se ocupă de subiectele internaționale.
d