Ce vulnerabilități se ascund în spatele cifrelor foarte bune cu care se laudă sistemul bancar local

După o lungă secetă, băncile par să o ducă bine din nou. Dar în spatele bilanțurilor curate se ascund tot mai multe riscuri.
Acest articol a apărut în numărul 44 (9 – 22 iulie) al revistei NewMoney
Sistemul bancar românesc pare a traversa o perioadă favorabilă. Profiturile celor 35 de instituții de credit rămase la sfârșitul lui 2017 au depășit 1,1 miliarde de euro, iar efervescența crescută a segmentului de fuziuni și achiziții a atras în sistem mari fonduri străine de investiții. Rata creditelor neperformante a scăzut, iar indicatorii de stabilitate continuă să fie peste limitele minime cerute de autorități. Cu toate acestea, o serie de teste de stres realizate atât de banca centrală, cât și de Fondul Monetar Internațional (FMI) au scos la iveală mai multe slăbiciuni care ar putea genera mari pierderi în cazul în care condițiile din piață s-ar schimba.
EXPUNERI. Pentru a ține riscul departe de portofolii, băncile locale au ales să crediteze, mai mult decât în alte state europene, cel mai bun platnic – statul. La sfârșitul anului trecut, expunerea suverană a băncilor din România era de 22%, față de sub 5%, media din 2008. Această migrare a banilor către stat a influențat într-o oarecare măsură creditarea economiei reale, pentru care s-au alocat tot mai puține resurse, însă, mai important de atât, „într-un mediu caracterizat de finanțări pe termen foarte scurt, durata relativ lungă a maturităților datoriei suverane înseamnă că băncile sunt foarte expuse la pierderi generate de creșterea dobânzilor“, reiese dintr-o analiză de risc realizată de experții Fondului Monetar Internațional (FMI).

Cu alte cuvinte, băncile și-au blocat banii în titluri cu scadențe lungi, pentru care vor fi remunerate cu dobânzi mici, în condițiile în care în perioada următoare dobânzile la care se vor împrumuta pentru a face rost de lichidități vor fi în creștere. Această diferență între dobânda pe care o vor primi de la stat și dobânda la care vor lua bani din piață expune băncile la riscul unor pierderi. De asemenea, dacă și-au blocat bani în titluri de stat cu o maturitate de zece ani și un randament de 2%, iar mâine aceleași obligațiuni vor fi bonificate cu o dobândă de 5%, banca pierde.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.