Ce vulnerabilități se ascund în spatele cifrelor foarte bune cu care se laudă sistemul bancar local

Alexandra Pele 11/07/2018 | 12:25 Financiar
Ce vulnerabilități se ascund în spatele cifrelor foarte bune cu care se laudă sistemul bancar local

 

După o lungă secetă, băncile par să o ducă bine din nou. Dar în spatele bilan­țurilor curate se ascund tot mai multe riscuri.

Acest articol a apărut în numărul 44 (9 – 22 iulie) al revistei NewMoney

Sistemul bancar românesc pare a traversa o perioadă favorabilă. Profiturile celor 35 de instituții de credit rămase la sfârșitul lui 2017 au depășit 1,1 miliarde de euro, iar efervescența crescută a segmentului de fuziuni și achiziții a atras în sistem mari fonduri străine de investiții. Rata creditelor neperformante a scăzut, iar indicatorii de stabilitate continuă să fie peste limitele minime cerute de auto­rități. Cu toate acestea, o serie de teste de stres realizate atât de banca centrală, cât și de Fondul Monetar Internațional (FMI) au scos la iveală mai multe slă­bi­ciuni care ar putea genera mari pierderi în cazul în care condițiile din piață s-ar schimba.

EXPUNERI. Pentru a ține riscul departe de portofolii, băncile locale au ales să crediteze, mai mult decât în alte state euro­pene, cel mai bun platnic – statul. La sfârșitul anului trecut, expunerea su­ve­rană a băncilor din România era de 22%, față de sub 5%, media din 2008. Această migrare a banilor către stat a in­fluențat într-o oarecare măsură creditarea economiei reale, pentru care s-au alo­cat tot mai puține resurse, însă, mai important de atât, „într-un mediu caracterizat de finanțări pe termen foarte scurt, durata relativ lungă a maturităților datoriei suverane înseamnă că băncile sunt foarte expuse la pierderi generate de creșterea dobânzilor“, reiese dintr-o analiză de risc realizată de experții Fondului Mone­tar Internațional (FMI).

La fel ca în povestea Hans Christian Andersen, „Hainele cele noi ale împăratului”, vulnerabilitățile băncilor sunt evidente pentru toată lumea, mai puțin pentru ele însele FOTO: Guliver / Getty Images

 

Cu alte cuvinte, băncile și-au blocat banii în titluri cu scadențe lungi, pentru care vor fi remunerate cu dobânzi mici, în condițiile în care în perioada urmă­toare dobânzile la care se vor împrumuta pentru a face rost de lichidități vor fi în creștere. Această diferență între do­bânda pe care o vor primi de la stat și do­bânda la care vor lua bani din piață expune băncile la riscul unor pierderi. De asemenea, dacă și-au blocat bani în titluri de stat cu o maturitate de zece ani și un randament de 2%, iar mâine ace­leași obligațiuni vor fi bonificate cu o dobândă de 5%, banca pierde.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cu o experiență de peste șapte ani în presă, Alexandra Pele acoperă domeniile finanțe, bănci și asigurări. Anterior, a lucrat la departamentul economic al ziarului Gândul și la cursdeguvernare.ro.