Ce sunt panourile fotovoltaice și la ce folosesc ele, de fapt

Andrei Dumitru 14/04/2021 | 10:57 Fapt Divers
Ce sunt panourile fotovoltaice și la ce folosesc ele, de fapt

Panourile fotovoltaice sunt un tip de panouri solare și sunt una dintre cele mai eficiente metode de producere a energiei electrice proprii.

Cum funcționează panourile fotovoltaice

Panoul fotovoltaic prelevează radiația solara și o transformă în energie electrică. Celulele sale fotovoltaice captează energia și o convertesc în electricitate.

În funcție de tipul de celule care le compun, panourile solare fotovoltaice se împart în mai multe categorii:

  • Panourile fotovoltaice monocristaline
  • Panourile fotovoltaice policristaline
  • Panourile fotovoltaice amorfe
  • Panouri fotovoltaice cu strat subțire

Panourile fotovoltaice monocristaline reprezinta cea mai buna opţiune dacă spaţiul disponibil pentru montaj este limitat, capacitatea instalata fiind mai mare cu 3-4 % decât în cazul utilizării panourilor fotovoltaice policristaline şi cu 10% mai mare decât în cazul utilizării panourilor fotovoltaice amorfe.

Panourile fotovoltaice policristaline sunt cele mai utilizate ca urmare a preţului mai scăzut şi a performantelor similare panourilor fotovoltaice monocristaline desi randamentul lor este usor mai scazut decat cel al panourilor fotovoltaice monocristaline

Panourile fotovoltaice amorfe sunt de generaţie noua si mai putin folosite decat cele cu celule din siliciu cristalin. Procesul de producţie al celulelor presupune depunerea unor straturi succesive de material semiconductor avand grosimea de ordinul nanometrilor ce reduce astfel cantitatea de material necesar la fabricare şi implicit costul celulelor cu aproximativ 30%.