Ce se întâmplă cu stratul de ozon al Pământului în plină criză de coronavirus. Anunțul oamenilor de știință

Andrei Dumitru 01/04/2020 | 11:39 Fapt Divers
Ce se întâmplă cu stratul de ozon al Pământului în plină criză de coronavirus. Anunțul oamenilor de știință

Oamenii de știință au confirmat că stratul de ozon al Pământului continuă să se repare – una dintre puținele știri bune din această perioadă.

Protocolul de la Montreal a fost convenit din 1987 cu intenția de a proteja stratul de ozon și de a-l ajuta să se repare, iar un studiu lansat săptămâna aceasta a confirmat că protocolul funcționează.

Stratul de ozon este zona stratosferei Pământului care absoarbe cea mai mare parte a radiațiilor ultraviolete ale Soarelui, împiedicând astfel radiația să lovească suprafața Pământului.

Tratatul a fost conceput pentru a ajuta la protejarea stratului de ozon prin eliminarea treptată a producției de numeroase substanțe responsabile de epuizarea ozonului.

Substanțele dăunătoare stratului de ozon au fost adesea găsite în agenți frigorifici comerciali și de uz casnic, solvenți industriali, propulsoare de pulverizare cu aerosoli și agenți de suflare a spumei, cum ar fi stingătoarele.

Stratul de ozon continuă să se repare, dar poluarea rămâne o îngrijorare

În 2000, au existat dovezi că urmele acestor substanțe chimice în stratosferă au început să scadă, ajutând stratul de ozon să se repare.

Autorul principal al noului studiu, Antara Banerjee, de la Universitatea din Colorado, care lucrează în Divizia de Științe Chimice a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA), a vorbit despre dovezile pe care le-au găsit.

Acest studiu se adaugă la creșterea dovezilor care arată eficiența profundă a Protocolului de la Montreal. Nu numai că tratatul a stimulat vindecarea stratului de ozon, ci determină, de asemenea, schimbări recente în modelele de circulație a aerului din emisfera sudică.

Provocarea din acest studiu a fost dovedirea ipotezei noastre că recuperarea ozonului conduce de fapt la aceste schimbări ale circulației atmosferice și nu este doar o coincidență”.

Deși este o veste grozavă, ozonul se repară în sine, nu putem uita problema creșterii nivelurilor de gaze cu efect de seră, precum CO2 care provoacă încălzirea globală. Aceste gaze nu au un efect direct asupra stratului de ozon, dar sunt cauza principală din spatele încălzirii globale.

Practic, doar pentru că ozonul se repară nu înseamnă că ar trebui să încetăm să încercăm să ne reducem amprenta de carbon.

Zilele acestea, un lucru care pare să reducă amprenta noastră de carbon este izolarea oamenilor și oprirea activităților de producție din cauza pandemiei de coronavirus.

De exemplu, datorită numărului mai puțin de oameni care ies, nivelul de dioxid de azot, care provine în cea mai mare parte din eșapamentele vehiculelor și nivelul de particule provenit din transportul rutier și combustibil, se reduce semnificativ în toată Londra. De asemenea, s-a înregistrat o reducere vizibilă la Milano, Roma și Paris.