Ce companii se luptă cot la cot cu marii jucători din industria tehnologiei pentru „creierele” românești din IT

Cristina Dobreanu 19/07/2018 | 12:42 Digital
Ce companii se luptă cot la cot cu marii jucători din industria tehnologiei pentru „creierele” românești din IT

Ce au în comun o companie din Big Four, una dintre cele mai mari bănci și un important discounter? Deși nu îi leagă domeniile de activitate, toate se luptă cot la cot cu companiile de teh­no­logie pentru creie­rele românești din IT. Și nu sunt singurele.

Acest articol a apărut în numărul 44 (9 – 22 iulie) al revistei NewMoney

„Deloitte are peste 350 de specialiști IT care lucrează la acest centru de tehno­lo­gie, iar strategia noastră de a angaja 800 de oameni până în 2020 rămâne ne­s­chimbată“, explică pentru NewMoney Mark Shaw, managing director al Deloitte Technology, centrul strategic din București al com­paniei de consultanță, menit să de­ser­vească clienții din regiunea EMEA, și nu numai. La alt capăt al paletei de coduri CAEN, ING Tech, singurul hub de dezvoltare de software pe care grupul olandez ING îl are la nivel mondial, a fost înființat la București în urmă cu trei ani. De la câteva zeci de angajați în 2015, hub-ul a ajuns la 500 în prezent, iar până la finalul anului echipa se va mai mări cu încă 80 de persoane. Aici sunt dezvoltate soluții de core banking, big data, piețe financiare, ATM pentru 11 țări (printre care Franța, Italia, Olanda, Spania sau România). Scopul final este ca ING Tech să ajungă la 750 de spe­cia­liști IT până în 2020.

De la particular la general, de câțiva ani, acesta este peisajul pe care îl ge­ne­rează IT-ul românesc: companii mari din industrii care nu au ca obiect principal de activitate nici programarea, nici crearea de software au deschis totuși în România centre de profil.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Cristina Dobreanu a debutat în presa scrisă acum 12 ani, la România liberă. Apoi a scris la revistele de business și after business Income Magazine și Forbes România, și la portalul de business Profit.ro. A participat, în 2010, la proiectul “Study and information Programme for Young Journalists from South East Europe”, (Berlin, Germania), realizat de Konrad Adenauer Stiftung. Este specializată pe politică externă și macroeconomie, dar acoperă din punct de vedere editorial subiecte legate de lumea antreprenorială.