Câți kilometri mai poți merge, de fapt, după ce martorul pentru combustibil s-a aprins

NewMoney 12/02/2020 | 14:33 Fapt Divers
Câți kilometri mai poți merge, de fapt, după ce martorul pentru combustibil s-a aprins

Există mai mulți factori care influențează distanța pe care o poți parcurge atunci când martorul pentru combustibil s-a aprins: consum, condițiile meteo și de trafic, teren și stilul de condus.

În majoritatea maşinilor, becul indicatorului de combustibil se aprinde în jurul valorii de 10% din total. Atenţie, această valoare poate să varieze de la marcă la marcă, deci calculul este estimativ şi poate prezenta diferenţe.

Câți kilometri mai poți merge pe roșu?

ProMotor a realizat un calcul, pornind de la o maşină cu un consum de 7 litri la 100 km şi un rezervor cu o capacitate de 50 de litri.

Se înmulţeşte capacitatea rezervorului cu 0,1 (sau valoarea procentuală care corespunde rezervei-dacă o cunoaşteţi), iar rezultatul în acest caz este 5. Apoi, această cifră se înmulţeşte cu numărul de kilometri pe care îl puteţi parcurge cu 1 litri de combustibil. În cazul unui consum de 7 litri la 100 kilometri, avem 100/7, deci 14,2 km/litru. Deci vom aveam 5×14,2, iar rezultatul va fi 71. Prin urmare, vom mai putea parcurge cel mult 71 de km în configuraţia de mai sus.

O altă cale este intrarea la o staţie de alimentare imediat ce se aprinde becul. Se face plinul şi se observă câţi litri au intrat în rezervor. Se scade această valoare din capacitatea rezervorului şi aflăm marja de combustibil oferită de rezervă.

Înmultim cu numărul de kilometri pe care îi parcurgem cu 1 litru de combustibil şi aflăm distanţa maximă aproximativă pe care o mai putem parcurge până la golirea rezervorului.

Sfatul specialiștilor este să vă îndreptaţi către o benzinărie atunci când se aprinde becul, deoarece deplasarea după aprinderea acestuia poate avea consecinţe grave asupra pompei de combustibil.


FOTO: Pixabay