Cât ne costă să fim nemuritori? 10.000 de dolari și ceva pe deasupra

NewMoney 11/04/2018 | 14:50 Digital
Cât ne costă să fim nemuritori? 10.000 de dolari și ceva pe deasupra

Autor: Romulus Deac

 

Iată că se apropie și timpul să ne lepă­dăm de învelișul nostru din carne și oase. Bun venit în lumea de apoi!

Acest articol a apărut în numărul 37 (2-15 aprilie) al revistei NewMoney

În „Altered Carbon“, noul serial cyberpunk produs de Netflix, corpul nostru cel de toate zilele nu e altceva decât un amă­nunt neglijabil. „Nu trupul te defi­nește. Ți-l poți schimba așa cum își schimbă șarpele pielea. Lasă-l, uitat, în urmă“, spu­ne încă din primele cadre unul dintre personaje. Suntem cu câteva sute de ani în viitor, când conștiința individuală e încărcată încă de la naștere în cipuri cu backup în cloud și poate fi ușor trans­ferată între corpuri organice sau sinteti­ce, dar protoversiunile tehnologiilor de atunci sunt dezvoltate chiar (de) acum.

PUR ȘI SIMPLU UIMITOR. „Și dacă v-am spune că putem face o copie de si­gu­ranță a minții voastre?“, întreba la un pitch Ro­bert McIntyre, cofondator al Nectome, startup-ul care le promite clienților săi nici mai mult, nici mai puțin decât nemurirea. Numai că pentru a le-o oferi, trebuie mai întâi să-i omoare.

Fondată în 2016 de doi absolvenți ai MIT specializați în Inteligența Artificială (AI), Nectome lucrează la implementarea comercială a unui nou proces de conservare a creierului, numit crioprezervare stabilizată cu aldehidă. Tradus într-o for­mulă mai simplă, e un tip de îmbălsămare chimică prin care conexiunile neuronale, și se crede că odată cu ele și toate amintirile, sunt păstrate intacte, creierul fiind vitrificat și conservat la o temperatură de -122° C. Dezavantajul fatal este că întregul proces trebuie să fie inițiat în momentul morții. Și pentru a fi și mai exacți, devine chiar cauza morții, fluxul sanguin al su­biec­tului/clientului fiind înlocuit cu sub­stanțele de îmbălsămare în timp ce cre­ierul încă mai este funcțional.

Citiți și: Cum arată planul lui Elon Musk de a călători pe sub pământ cu o viteză comparabilă cu cea a avioanelor

Odată astfel conservat, creierul poate fi păstrat timp de sute de ani, cu scopul final de a fi reactivat, iar apoi copiat și în­cărcat în cloud sau într-un corp robo­tic/ sintetic, atunci când tehnologia va permite acest lucru. Procesul a fost testat cu succes pe un creier de iepure, în 2016, și unul de porc, la începutul lui 2018, și a câștigat de fie­care dată un premiu oferit de fundația non-profit The Brain Preservation Foundation (BPF). „Fiecare neuron și sinapsă au fost frumos conservate peste tot în creier. Este pur și simplu uimitor, având în vedere că am ținut același creier în mână când a fost transformat în ceva ce pă­rea o bucată solidă de sticlă. Acest rezultat este un răspuns direct pentru criticii și scepticii care susțin că criogenia nu poate proteja delicatele conexiuni neuronale“, explica Kenneth Hayworth, doctor în neuroștiință și pre­șe­dinte al BPF, citat de Newsweek. Dar lucrurile n-au rămas înghețate în acest punct. În februarie 2018, Nectome a conservat și primul creier uman. Detaliile nu sunt foarte generoase. După o căutare de câteva săptămâni, McIntyre a cumpă­rat de la Aeternitas Life – o companie-intermediar pentru oamenii care își do­nează corpul pentru știință – cadavrul unei femei în vârstă.

Procesul de conservare a început la două ore și jumătate de la moartea acesteia, a durat aproximativ șase ore și s-a des­fășurat într-o morgă din Portland, Oregon. „Vă puteți gândi la ceea ce facem ca la o formă extravagantă de îmbălsă­mare, care păstrează nu doar detaliile exterioare, ci și pe cele interioare“, declara McIntyre pentru MIT Technology Review, adăugând că în viitorul apropiat ar vrea să-și testeze procedura pe o per­soană cu o boală terminală, care își plani­fică o sinucidere asistată medical.

LINIA DINTRE LUMI. „Dacă sunteți ca mine și credeți că mintea umană va putea fi încărcată în cloud, nu e neapărat ceva controversat. Numai că poate lăsa impresia că oamenii sunt incitați să se sinucidă pentru a-și conserva creierul“, mai spunea Hayworth, în opinia căruia McIntyre & Co. pășesc pe o linie foarte fină cerân­du-le celor interesați să plătească pentru a se înscrie pe o listă de așteptare. O linie peste care, adaugă el, s-ar putea să fi trecut deja. Dar granițele etice sunt și o ches­tiune de perspectivă, iar Netcome a primit între timp o finanțare de aproape un milion de dolari din fonduri federale, acordată de National Institute of Health „pentru beneficiile pe care tehnologia sa le poate aduce studiului creierului și bolilor care îl afectează“.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

d