Cât ajunge să coste un ventilator pentru tratarea pacienților de coronavirus la ATI

NewMoney 30/03/2020 | 12:00 Fapt Divers
Cât ajunge să coste un ventilator pentru tratarea pacienților de coronavirus la ATI

Un procent de 2-3% dintre pacienții infectați cu noul coronavirus dezvoltă sindrom de detresă respiratorie acută și au nevoie de ventilatoare mecanice pentru a putea respira. Problema principală este lipsa acestor ventilatoare în majoritatea unităților ATI din țară și din întreaga lume. Mai mult, există și pacienți cu alte afecțiuni care au nevoie de ventilație.

În prezent există mai multe inițiative de producție a ventilatoarelor necesare. Unu lucru este însă cert. Ventilatoarele mecanice nu sunt ieftine.

Cum funcționează un ventilator

Un ventilator este o mașină care asigură ventilație mecanică prin deplasarea aerului respirabil în și din plămâni, pentru a ajuta un pacient care nu poate respira fizic sau respiră insuficient. Ventilatoarele moderne sunt mașini computerizate controlate de un microprocesor, dar pacienții pot fi, de asemenea, ventilați cu o mască simplă, cu ajutorul unui balon de ventilație, acționat manual. Ventilatoarele sunt utilizate în principal în medicina de terapie intensivă, îngrijirea la domiciliu și medicina de urgență și în anestezie (ca parte componentă a unei mașini de anestezie).

Tipuri de ventilatoare

Există multe opțiuni de ventilatoare mecanice disponibile pentru a îngriji o varietate de nevoi ale pacientului. Exemplele includ:

  • Ventilatoare de îngrijire la domiciliu
  • Ventilatoare de transport
  • Ventilatoare de joasa, medie si acurațete mare
  • Ventilatoare de înaltă frecvență
  • Ventilație de presiune pozitivă non-invazivă / presiune continuă a căilor respiratorii pozitive (NPPV / CPAP), sisteme de presiune a căilor respiratorii pozitive (BIPAP)

Diferitele tipuri de ventilatoare au, de asemenea, modalități diferite de livrare a gazelor, inclusiv alimentarea cu aer pe bază de turbină și controlul proporțional al electrovalvei (PSOL) sau o combinație a celor două sisteme.

Costurile pentru aceste ventilatoare pot varia de la 5.000 la 50.000 de dolari.

Ce ventilatoare folosesc secțiile ATI

Ventilatoarele premium sau cu o acuitate ridicată – cel mai frecvent întâlnite în secțiile ATI ale spitalelor – au de obicei o modalitate de livrare a gazelor PSOL și pot costa între 25.000 și 50.000 de dolari. Factorii care pot contribui la această gamă de prețuri includ opțiunile de configurare a utilizatorului și caracteristicile de siguranță încorporate. De reținut că acestea sunt prețuri obișnuite, iar cererea foarte mare generată de criza COVID-19 poate duce la creșterea prețulor.

Un ventilator pentru secțiile ATI are o garanție de zece ani.