Cântăreața care și-a pus vocea pe coloana sonoră a filmului „Fifty Shades of Grey” vine la Cluj-Napoca

Oana Borviz 30/06/2017 | 16:35 Timp Liber
Cântăreața care și-a pus vocea pe coloana sonoră a filmului „Fifty Shades of Grey” vine la Cluj-Napoca

A fost recompensată cu nenumărate premii Brit și MTV. A fost nominali­zată la Grammy pentru Love Me Like You Do, de pe coloană sonoră a filmului Fifty Shades of Grey. A cân­tat la nunta regală a Prinţului William şi a ducesei Catherine Middle­ton. Acum, artista britanică Ellie Goulding vine, pentru prima dată în România, pentru a cânta la festivalul Untold de la Cluj-Napoca.

Dacă nu știți piesa „Love Me Like You Do“ din coloana sonoră a filmului „Fifty Shades of Grey“ – drama erotică regi­za­tă de Sam Taylor-Johnson –, ați auzit-o cu siguranță pe posturile de radio și tv, care o difuzează agresiv încă din 2015, când a fost lansată. Inclusă pe cel de-al treilea album de studio al cântăreței, „Delirium“, piesa i-a adus lui Ellie Goulding prima nominalizare la Grammy pentru cea mai bună per­formanță pop, a condus mai multe săptămâni topul cu single-uri britanice și a ocupat locul al treilea în Billboard Hot 100 în SUA. Vi­deoclipul melodiei, ce îmbină secvențe din filmul „Fifty Shades of Grey“ cu ima­gini prezen­tând-o pe Goulding dansând într-o sală de bal, a avut un miliard de vizionări pe YouTube și a fost nominalizat la MTV pentru cel mai bun videoclip feminin. Vocea acestui hit – care între timp a lansat alte piese de succes precum „Burn“, „Still Falling For You“, „I Need Your Love“ – se va auzi live, la festivalul de muzică Untold, ce va avea loc între 3 și 6 august la Cluj-Napoca, acolo unde Goulding va urca pe aceeași scenă pe care vor cânta și britanicii de la Hurts (duo britanic de synthpop), rapperul Tinie Tempah, americanii de la Rock City și britanica Jasmine Thompson, vocea hitului „Ain’t Nobody“.

Voce. „Love Me Like You Do“ nu este singura piesă a lui Goulding care apare pe coloana sonoră a unui film. La sfâr­șitul lui 2012 a înregistrat piesa „Bittersweet“ pentru coloana sonoră a filmului „The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 2“, un  an mai târziu, a înregistrat „Mirror“ pentru filmul „The Hunger Ga­mes: Catching Fire“, iar în 2014, „Beating Heart“ pentru „Divergent“.

Devenită cunoscută în 2010, când a făcut senzație pe YouTube cu un cover după piesa lui Elton John „Your Song“, Ellie Goulding a atras atenția cu vocea ei cati­felată și vul­nerabilă, cu versurile ei sincere despre propriile experiențe (despărțiri, plecarea de acasă, dorul de tată, pe care nu l-a mai văzut de la vârsta de 19 ani), emoția și autenticitatea, dramatismul muzicii ei, sound-ul inedit de pop-electro, contras­­tele dintre acordurile fine de pian și exploziile furtunoase ale vocii sale. „Vocea mea este cel mai important lucru – chiar și sonic, vocea mea este deasupra tuturor. Asta e cheia“, spunea Goulding într-un interviu, conștientă de vocea ei „filigranată, care plutește până la înăl­țimile (acutele, n.r.) la care poate ajunge o soprană“, după cum scrie The Guardian. Fie că e vorba de ritmurile puternice de tobe din „Don’t Say a Word“, de sound-ul trepidant din „Burn“ sau de ritmurile nebune electro-rock din „Under The Sheets“, vocea lui Goulding domină tot. „Vibrato-ul ei tremurat și timbrul ușor răgușit dau senzația de ceva primar și folcloric, notele ei înalte de pa­săre traduc, parcă, o mirare de copil, în timp ce tonurile mai întunecate implică adâncimi de tristețe“, scriu cei de la The Daily Telegraph.

Stil. Toate cele trei albume lansate de Goulding până acum – „Lights“ (2010), „Halcyon“ (2012) și „Delirium“ (2015) – sunt străbătute de așa-numitul „folktro­nica“, gen muzical ce îmbină mai multe elemente de folk (muzica de care Goulding este îndrăgostită încă de pe vremea când era copil) cu elemente de muzică electronică (de care a devenit interesată pe când studia drama la University of Kent, din Marea Britanie). „Wish I Stayed“ a fost prima ei piesă compusă în acest stil, pentru care a colaborat cu cântărețul synthpop Frankmusic, căruia îi datorează, în fond, adoptarea acestui gen muzical care i-a adus recunoașterea internațională și care a făcut-o să reali­zeze că „nu sunt doar o cântăreață de folk“.

Micuță, fira­­­vă, cu ochi ca­­fenii și păr lung blod, Ellie Goul­­ding ascunde în ea nu doar o voce specială, ci și o voință de fier, compasiune și empatie. Mai întâi vege­tariană, apoi ve­gană, maratonistă (aleargă peste 9 km în fiecare zi și par­ticipă la maratoane), sus­ți­­nă­­toare a Partidului Laburist, Goulding es­­te implicată în nenumărate proiecte de întrajutorare a tinerilor fără adăpost din Marea Britanie, anul acesta devenind am­­basador al Centerpoint (cea mai mare organizație de caritate din Marea Britanie pentru tinerii fără adăpost).

La Untold o veți cunoaște însă pe Ellie Goulding cea cu voce filigranată care cântă despre tot ce e frumos și trist în viața ei.

 


FOTO: Guliver / Getty Images