Campionatul Mondial de Fotbal: cât valorează fiecare lot al celor 16 echipe calificate în optimi

Gabriel Bucur 29/06/2018 | 12:20 Ştiri
Campionatul Mondial de Fotbal: cât valorează fiecare lot al celor 16 echipe calificate în optimi

Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia a trecut de faza grupelor, astfel că 16 echipe se pregătesc pentru meciurile din optimi, iar celelalte 16 se întorc acasă. Surpriza a venit de la nemți, care, deși sunt campionii mondiali en titre, au fost eliminați, de pe ultimul loc în grupă. Asta, în ciuda faptului că selecționata Germaniei este a patra cea mai valoroasă echipă care a luat parte la acest turneu, din punct de vedere al cotelor de transfer ale fotbaliștilor, potrivit site-ului de specialitate Transfermarkt.

Cele 16 formații calificate în optimi valorează, împreună, aproximativ 7,9 miliarde de euro.

Franța este echipa cu cei mai bine cotați jucători din lume și, implicit, din această competiție, cu 1,08 miliarde de dolari, valoarea cumulată, potrivit Transfermarkt. Lotul „Cocoșului galic” are parte de fotbaliști precum Kylian Mbappé (120 de milioane de euro, sub contract cu PSG), Antoine Griezmann (100 de milioane de euro, Atletico Madrid), Paul Pogba (90 de milioane de euro, Manchester United) și Ousmane Dembélé (80 de milioane de euro, FC Barcelona).

Pe locul al doilea în ierarhia celor mai bine cotate echipe naționale prezente la Campionatul Mondial de Fotbal se află Spania, cu 1,03 miliarde de euro. De altfel, Franța și Spania sunt singurele selecționate din lume ale căror valori estimate în bani depășesc un miliard de euro, fiecare. Ibericii, care au câștigat Campionatul Mondial în 2010, au în lot nume precum Sergio Busquets (80 de milioane de euro, FC Barcelona), Isco (75 de milioane de euro, Real Madrid) și Marco Asensio (75 de milioane de euro, Real Madrid).

Citiți și: GALERIE FOTO: Cum arată și cât au costat stadioanele pe care se va juca la Campionatul Mondial din Rusia

Citiți și: Messi, Ronaldo sau Neymar? Cine este fotbalistul cu cele mai mari venituri în acest sezon

Topul optimilor Mondialului continuă cu Brazilia (981 de milioane de euro). Sud-americanii îl au în lot pe fotbalistul care deține recordul pentru cel mai scump transfer realizat vreodată în acest sport: Neymar, adus la PSG de la FC Barcelona, în august 2017, pentru 222 de milioane de euro. În prezent, el este pe primul loc, alături de argentinianul Lionel Messi, și în topul celor mai bine cotați jucători din lume, potrivit Transfermarkt, fiecare cu câte 180 de milioane de euro.

Locul al patrulea în clasamentul valorii în bani ar fi putut fi ocupat de Germania (883 de milioane de euro), însă prestația extrem de slabă din faza grupelor îi exclude pe nemți, în favoarea englezilor. Anglia are un lot cotat la 874 de milioane de euro, în mare datorită trioului ofensiv Harry Kane (150 de milioane de euro, Tottenham), Dele Alli (100 de milioane de euro, Tottenham) și Raheem Sterling (90 de milioane de euro, Manchester City).

Pe locul al cincilea se regăsește Belgia, care are, poate, cea mai bună generație din istorie. Cu o valoare totală de 754 de milioane de euro, reprezentativa belgienilor este mai bine cotată chiar și decât Argentina, al cărei lot însumează doar 699 de milioane de euro, cu tot cu Lionel Messi (180 de milioane de euro, FC Barcelona) pus la socoteală. De fapt, cei mai aproape să egaleze deziluzia nemților la acest Campionat Mondial de Fotbal au fost argentinienii, care s-au calificat în optimi abia în ultimele minute ale ultimului meci din grupă, contra Nigeriei.

Citiți și: Ce ascundea gestul stupid pe care un fotbalist congolez l-a făcut la Cupa Mondială din 1974

Citiți și: Presa sportivă: Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, vor să cumpere clubul de fotbal Viitorul Constanța de la Gheorghe Hagi

Nu le punem la socoteală pe Italia și Olanda, care, deși valorează 664 de milioane de euro, respectiv 435 de milioane de euro, nici măcar nu s-au calificat la acest turneu final.

Pe de altă parte, Portugalia, campioana europeană en titre, valorează 494 de milioane de euro și încearcă să realizeze o performanță istorică. Este, poate, ultimul Mondial în care Cristiano Ronaldo (100 de milioane de euro, Real Madrid), ajuns la 33 de ani, mai poate să-și ducă echipa către „careul de ași” din semifinale.

Topul echipelor din optimi, în funcție de cota de piață

 1. Franța – 1,08 miliarde de euro
 2. Spania – 1,03 miliarde de euro
 3. Brazilia – 981 de milioane de euro
 4. Anglia – 874 de milioane de euro
 5. Belgia – 754 de milioane de euro
 6. Argentina – 699 de milioane de euro
 7. Portugalia – 494 de milioane de euro
 8. Uruguay – 373 de milione de euro
 9. Croația – 364 de milione de euro
 10. Danemarca – 259 de milioane de euro
 11. Columbia – 251 de milioane de euro
 12. Elveția – 218 de milioane de euro
 13. Rusia – 161 de milioane de euro
 14. Mexic – 154 de milioane de euro
 15. Suedia – 119 de milioane de euro
 16. Japonia – 75 de milioane de euro

Meciurile din optimile Campionatului Mondial

Uruguay – Portugalia
Franța – Argentina
Brazilia – Mexic
Belgia – Japonia
Spania – Rusia
Croația – Danemarca
Suedia – Elveția
Columbia – Anglia

 

Citiți și: Cât câștigă campioana din Liga 1. Studiu de caz: Viitorul Constanța

Citiți și: Câți angajați lucrează în industria sportului din România

Citiți și: Radu Paraschivescu: Naționala de fotbal a României e prilejul bucuriilor simple și al patetismelor de doi bani

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.