Câți angajați lucrează în industria sportului din România

Andreea Neferu 02/02/2018 | 10:56 Financiar
Câți angajați lucrează în industria sportului din România

La nivelul Uniunii Europene există aproape 1,7 milioane de angajați în industria sportului, iar România generează sub 1% din locurile de muncă din acest sector. Sub 13.000 de persoane lucrează în România în domeniul sportului, indiferent că vorbim de sportivi, antrenori, instructori, operatori de stadioane sau arene ori alți angajați care se ocupă cu activități de organizare, promovare sau gestionare de evenimente sportive.

Acest articol apare în numărul 32 (22 ianuarie – 4 februarie) al revistei NewMoney

La nivelul economiei locale, angajații din domeniul sportului reprezintă sub 0,3% din totalul salariaților, care se ridică undeva la circa 5 milioane de persoane, potrivit calculelor NewMoney pe baza datelor agenției europene de statistică Eurostat, valabile pe anul 2016. Cu cei 12.700 de oameni care lucrează în activități care au legătură cu sportul, România se numără printre țările comunitare cu cele mai mici astfel de efective de salariați, alături de Bulgaria, care are 11.600 de persoane angrenate în acest domeniu.

La polul opus, Marea Britanie „se laudă“ cu cel mai mare număr de angajați care lucrează în sectorul sportiv, aproximativ 431.000, adică un sfert din totalul înregistrat la nivelul Uniunii Europene. Țări cu populație mai mică decât cea a României, precum Olanda sau Ungaria, reușesc totuși să aibă un număr de angajați mai mare în acest domeniu: 76.400, respectiv 17.000, arată datele de la Eurostat, care iau în considerare în calculul acestui indicator nu doar atleți profesioniști, ci și instructori, antrenori, dar și persoane care au activități în centre de profil, chiar dacă prin natura responsa­bili­tă­ților lor nu sunt angrenate efectiv în acti­vi­tăți sportive (de exemplu, recepționer la un centru de fitness).

România și-a pus de-a lungul timpului amprenta asupra sportului mondial prin nume precum Nadia Comăneci (gimnastică), Ion Țiriac (tenis) sau Gheorghe Hagi (fotbal), iar în ultimii ani, notorietate internațională a căpătat, printre alții, și Simona Halep, care a devenit anul trecut numărul unu în topul tenisului mondial, mai exact în clasamentul WTA.

Ministerul Tineretului și Sportului are pentru anul 2018 un buget de circa 517 mili­oane de lei (circa 112 milioane de euro), în creștere cu 15% față de anul anterior. Chiar și așa, suma este destul de „firavă“ pentru formarea sportivilor de performanță. Ca termen de comparație, numai turneul de tenis Rolland Garros din Franța a generat în 2015 venituri de peste 187 de milioane de euro, potrivit agenției de presă Reuters.

 

Impact sportiv

Industria sportului din  România se bazează pe câteva mii de angajați anual, iar numărul acestora crește destul de lent.

  • 8.300 dintre cei 12.700 de angajați din industria românească a sportului sunt bărbați, potrivit Eurostat.
  • 3% este creșterea numărului de angajați angrenați în activități sportive în 2016 față de 2015, la nivel național, potrivit calculelor NewMoney pe baza datelor de la Eurostat.
  • 517 milioane de lei (112 milioane de euro) este bugetul Ministerului Tineretului și Sportului în 2018, în creștere cu 15% față de anul anterior.

 

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.