Cafeaua reduce riscul de hipertensiune şi diabet

Elena Marinescu 28/11/2019 | 16:24 Fapt Divers
Cafeaua reduce riscul de hipertensiune şi diabet

Este unul dintre primele lucruri pe care il facem cand ne trezim si poate singurul care ne ajuta sa ne începem ziua plini de energie. Consumul a până la patru cafele pe zi poate reduce riscul de diabet de tip doi şi de hipertensiune, conform concluziilor unui studiu realizat de cercetători din Spania şi Italia.

Nu mai mult de patru căni pe zi

O echipă de oameni de ştiinţă de la universităţile din Navarra, Spania, şi Catania, Italia, a identificat o ”asociere între consumul de cafea şi o reducere a riscului de diabet de tip doi”. De asemenea, potrivit cercetătorilor, ”consumul de cafea pe termen lung este asociat cu un risc redus de hipertensiune arterială”. Beneficiile sunt, însă, pierdute în cazul în care se consumă mai mult de patru căni de cafea pe zi.

Studiul sugerează că un consum moderat de cafea, atât cu cofeină cât şi decofeinizată, poate fi asociat cu un risc redus de sindrom metabolic. Sindromul metabolic reprezintă o serie de afecţiuni care se manifestă adesea împreună şi cresc riscul de diabet, accident vascular cerebral şi boli de inimă. Principalele componente ale sindromului metabolic includ obezitatea, hipertensiunea arterială, nivel ridicat de trigliceride, nivelurile scăzut de colesterol HDL şi rezistenţă la insulină. Potrivit concluziilor studiului, o asociere între consumul de cafea şi un risc redus de obezitate este ”mai puţin clară”.

Un profesor asistent de la Universitatea din Catania, Giuseppe Grosso, care a participat la acest studiu, sugerează în concluziile cercetării că polifenolii din cafea ar putea fi implicaţi în beneficiile cafelei asupra sănătăţii, în special acizii fenolici şi flavonoidele. Studiul a fost realizat independent, însă a fost comandat de Institutul pentru Informaţii Ştiinţifice despre Cafea.

Ce nutrienţi conţine o ceaşcă de cafea

  • 11% din doza zilnică de vitamina B2
  • 6% din doza zilnică de vitamina B5
  • 3% din doza zilnică de mangan şi potasiu
  • 2% din doza zilnică de magneziu şi niacină