Bitcoin depăşeşte 35.000 de dolari, cel mai înalt nivel de un şi jumătate. Ce a provocat saltul spectaculos al criptomonedei

Elena Marinescu 24/10/2023 | 18:06 Ştiri
Bitcoin depăşeşte 35.000 de dolari, cel mai înalt nivel de un şi jumătate. Ce a provocat saltul spectaculos al criptomonedei

Bitcoin a atins marţi cel mai înalt din nivel de un an şi jumătate şi a depăşit scurt timp valoarea de 35.000 de dolari, relatează AFP.

Bitcoin a depăşit marţi, pentru scurt timp, pragul de 35.000 de dolari, şi a urcat la 35.172 de dolari, un nivel pe care nu l-a mai atins din mai 2022. Cursul bitcoin s-a dublat de la începutul acestui an.

Bitcoin beneficiază de o ”îmbunătăţire a perspectivelor de acceptare a ETF (fonduri indexate)” şi îşi ”menţine forţa ca investiţie oarecum alternativă într-o perioadă de incertitudine”, apreciază un analist de la XTB, Walid Koudmani.

Ce a provocat saltul spectaculos al criptomonedei

Creşterea cursului primei criptomonede are loc în urma unei hotărâri a unei Curţi de Apel federale de la Washington, care a confirmat o victorie a gestionarului de active în criptomonede Grayscale.

La sfârşitul lui august, această Curte de Apel a dat dreptate Grayscale, care contesta un refuz al SEC, jandarmul pieţei americane, de a autoriza cotarea unui fond indexat (ETF), ale cărui active erau investite în bitcoin.

Curtea stabilea că SEC nu şi-a argumentat suficient motivele refuzului, iar autoritatea de reglementare a depăşit data contestării acestei hotărâri. Autorizarea unui astfel de fond, pe care vor să-l lanseze mai mulţi actori, ”ar putea încuraja o gamă mai largă de investitori să intre în sectorul criptomonedelor”, apreciază un analist de la Tickmill, Patrick Munnelly, potrivit sursei citate de News.ro.

Bitcoin a depăşit vineri pragul de 30.000 de dolari, în urma unei retrageri parţiale a SEC, care a sesizat justiţia federală pentru a obţine o condamnare a Ripple Labs, care a creat criptomoneda XRP, pe care o acuză că a comercializat-o fără să o înregistreze în prealabil la SEC.