Bilka a cumpărat o fostă platformă industrială din Brașov și pregătește investiții de 20 de milioane de euro

Gabriel Bucur 19/09/2017 | 12:12 Ştiri
Bilka a cumpărat o fostă platformă industrială din Brașov și pregătește investiții de 20 de milioane de euro

Producătorul de acoperișuri metalice Bilka a anunțat că a achiziționat platforma Hidromecanica 2 din Brașov, pe care o va reindustrializa, și, totodată, va demara un plan investițional de 20 de milioane de euro.

Investițiile sunt plănuite pentru perioada 2017-2020, iar cea mai mare parte din sumă va fi distribuită către dezvoltarea produselor cu desfacere în sectorul industrial, spun reprezentanții Bilka. Prima etapă din strategia de dezvoltare industrială a fost realizată la începutul lunii septembrie, când Bilka a încheiat procedurile și a semnat documentele pentru achiziționarea platformei Hidromecanica 2 Brașov. Valoarea tranzacției s-a ridicat la 5,5 milioane de euro.

Platforma intrată în proprietatea Bilka se află în vecinătatea halelor deja deținute de companie și se întinde pe o suprafață de 9,5 hectare. Astfel, prin adăugarea noii suprafețe la cei 4,5 hectare, pe care se găsesc în prezent halele de producție Bilka, se ajunge la o suprafață totală de 14 hectare.

„În urma investițiilor realizate în anii trecuți pentru creșterea diviziei de rezidențial, am ajuns anul acesta la un grad de utilizate de 100% a spațiului disponibil. (…) Platforma achiziționată ne va permite să mentinem și în anii următori ritmul de creștere al afacerilor, dar și dezvoltarea diviziei de industrial. Din suprafața de 9,5 hectare, 20% va deservi divizia de rezidențial pentru depozitarea materiei prime, iar restul suprafeței va fi amenajată pentru divizia de  industrial, hale de producție, de depozitare și platforma logistică necesară”, a declarat Horațiu Țepeș, proprietar Bilka.

Cea de-a doua etapă a proiectului va fi reprezentată de renovarea platformei și achiziția utilajelor de producție necesare. Investițiile de 20 de milioane de euro sunt susținute din profitul companiei și credit bancar, spun reprezentanții Bilka.

„Acum, după achiziționarea platformei, urmează procesul de renovare care va dura un an. (…) În paralel vom lucra la achiziția de utilaje de producție necesare, realizarea stocurilor de materie primă și creșterea echipei care va gestiona această divizie. Investiția se va realiza în trei ani, putând  fi finalizată în 2020, odată cu încheierea renovării și dotării cu utilaje a  noii platforme achiziționate. Primele efecte pe care le vor produce aceste investiții, le vom simți la începutul lui 2019, când estimăm că vom demara producția de panouri termoizolante”, a precizat Horatiu Tepes.

În 2014, Bilka a achiziționat și a integrat în fluxul de producție al companiei o altă platformă, Romlag, parte din Rulmentul Brașov, în urma unei investiții de 10 milioane de euro.

Ce urmează pentru Bilka

În prezent, producţia pentru produsele cu destinație industrial reprezintă 10% din cifra de afaceri a companiei, restul de 90% fiind produsele pentru sectorul rezidențial.

„Prin proiectul de investiții demarat, ne propunem să facem ceea ce am făcut și în piața de acoperișuri, să venim cu o nouă abordare, noi produse și servicii care să ducă la creșterea și dezvoltarea pieței de panouri și table cutate și implicit la creșterea consumului de oțel prevopsit. (…) La Bilka am avut în 2016 un consum de oțel prevopsit de 63.000 de tone și pentru anul acesta estimăm un consum de 80.000 tone. În următorii 5 ani, după implementarea planului investiționl, demararea producției de panouri termoizolante și profile înalte, și maturizarea acestor investiții, compania poate depăși 100.000 de tone de oțel prevopsit”, a declarat Horațiu Țepeș.

Bilka a înregistrat în 2016 afaceri de 270 de milioane de lei. În același timp, compania și-a vândut produsele la nivelul întregii țări și la export, prin intermediul a peste 500 dealeri stabili. Produsele Bilka au ajuns în state precum Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Germania, Polonia, Slovacia și Ucraina.

 

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.