Ban la ban(că) trage? De ce evită investitorii Bursa românească

Când dobânzile la depozite sunt de sub 1% sau chiar negative, dacă scădem comisioanele, e o idee mai bună să începi să investești la Bursă?
Armand Tănase este investitor la Bursă de 153 de luni. În iarna anului 2003 și-a deschis primul cont de economii, la o bancă. Era student la ASE și avea un job part-time. „Prima lecție despre bani am învățat-o în momentul în care, stând la ghișeul băncii, am văzut cum rând pe rând comisioanele mi-au ras aproape toată dobânda pe trei sau patru luni“, își amintește el acum.
Se întâmpla în aprilie 2004, când a decis să „joace“ la Bursă. De atunci, Tănase a investit, în medie, 15-20% din salariu în titlurile de pe Bursa de Valori București (BVB). Un prim criteriu la care se uită atunci când cumpără acțiunile unei companii este seriozitatea managementului. „Fac parte dintr-o familie care și-a pierdut de mai multe ori economiile în toate țepele financiare ale României anilor ’90“, mărturisește el, adăugând că eforturile instituțiilor pieței de capital de a schimba percepția românilor și de a restabili încrederea ar trebui să fie înzecite.
În câteva cifre. În România există în jur de 70.000 de conturi deschise de investitori ca Tănase, dintre care aproximativ o treime sunt activi cel puțin o dată la șase luni. Acestor investitori care fac tranzacții „pe cont propriu“ (sunt totuși asistați de un broker) li se mai adaugă alte 400.000 de persoane care au conturi la fonduri de investiții, unde banii sunt administrați și tranzacționați de profesioniști.
Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.