Avocatul Poporului atacă OUG privind amnistia și grațierea la Curtea Constituțională

Gabriel Bucur 03/02/2017 | 13:09 Ştiri
Avocatul Poporului atacă OUG privind amnistia și grațierea la Curtea Constituțională

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat că va ataca vineri la Curtea Constituțională a României (CCR) Ordonanța de Urgență adoptată de Guvern marți seară, cu privire la modificarea Codurilor Penale.

Victor Ciorbea a motivat decizia prin faptul că există un precedent care se confirmă și i-a mulțumit președintelui Klaus Iohannis pentru semnalarea acestui fapt. „Domnul președinte a menționat o decizie din 2013 a CCR”, a precizat Avocatul Poporului. De asemenea, și-a cerut scuze pentru că miercuri a declarat că nu poate contesta Ordonanța.

Victor Ciorbea a mai spus că, în opinia sa, nu se justifică invocarea caracterului de urgență cu privire la aplicarea unei directive europene, în condițiile în care respectiva directivă trebuie să intre în vigoare în aprilie 2018, astfel că este suficient timp pentru dezbaterea sa în Parlament, potrivit HotNews.

Citiți și: Câți protestatari încap în Piața Victoriei? Iată părerea specialiștilor români și americani

Marți seară, Guvernul a adoptat și două OUG ce nu se aflau pe lista proiectelor de acte normative incluse pe agendă – modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. Imediat după conferința de presă de la Guvern, la care au participat ministrul Justiției, Florin Iordache, și cel al Finanțelor, Viorel Ștefan, mii de oameni au ieșit în stradă, în semn de protest față de decizia executivului.

Manifestațiile spontane din toată țara, la care ar fi participat, potrivit estimărilor, peste 50.000 de persoane, au durat până după miezul nopții și au ajuns în prim-plan și în presa internațională.

Miercuri și joi, protestele au devenit mai ample, iar sute de mii de oameni au ieșit în stradă în toată țara.

Citiți și: Leul și Bursa se resimt după deciziile Guvernului de marți seară

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.