Leul și Bursa se resimt după deciziile Guvernului de marți seară

Gabriel Bucur 01/02/2017 | 13:28 Ştiri
Leul și Bursa se resimt după deciziile Guvernului de marți seară
UPDATE. Leul s-a depreciat cu 0,45% în fața euro, Banca Națională a României (BNR) afișând miercuri o referință oficială, calculată pe baza cotațiilor transmise de băncile comerciale, de 4,5240 lei/euro. Leul a pierdut și în fața francului elvețian care s-a apreciat cu 0,2%.

Moneda națională s-a depreciat miercuri dimineață, iar Bursa a deschis pe minus, după ce marți seară Guvernul a aprobat cele două Ordonanțe de Urgență privind amnistia și grațierea.

Leul a pierdut teren pe piața valutară interbancară și s-a depreciat cu 0,4% față de moneda europeană, cotațiile fiind aproapiate de valoarea de 4,52 lei/euro, arată Mediafax. Totodată, aproape toate companiile din componența indicelui BET al Bursei de Valori București (BVB) au înregistrat scăderi ale valorii acțiunilor, cu excepția Băncii Transilvania.

Leul s-a depreciat și față de moneda americană, iar cursul a ajuns la 4,19 lei/dolar, în creștere cu 0,5%, spun dealerii.

Indicele BET, care urmărește evoluția acțiunilor celor mai lichide zece companii listate la BVB, a scăzut cu 0,57%, în jurul orei 11:30. Banca Transilvania este singurul emitent a cărui titluri au crescut în valoare, restul fiind pe minus.

Marți seară, Guvernul a aprobat Legea bugetului de stat pe 2017, aflată pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de la ora 19:45, precum și două OUG ce nu se aflau pe lista proiectelor de acte normative incluse pe angedă – modificarea Codului Penal și a Codului de Procedură Penală.

Imediat după conferința de presă de la Guvern, la care au participat ministrul Justiției, Florin Iordache, și cel al Finanțelor, Viorel Ștefan, mii de oameni au ieșit în stradă, în semn de protest față de decizia executivului. Manifestațiile spontane din toată țara, la care ar fi participat, potrivit estimărilor, peste 50.000 de persoane, au durat până după miezul nopții și au ajuns în prim-plan și în presa internațională.

 


FOTO: Mediafax

În șapte ani de jurnalism, a pendulat între domeniul sportiv și cel economic. A lucrat, printre altele, la Radio România Actualități și Adevărul Financiar. Acum, este coordonatorul online al proiectului NewMoney.