Anunţ crucial în privinţa recesiunii economice din zona euro

Elena Marinescu 20/11/2019 | 19:20 Ştiri
Anunţ crucial în privinţa recesiunii economice din zona euro

Philip Lane, economistul şef al Băncii Centrale Europene (BCE) a declarat că economia zonei euro nu va intra în recesiune, deşi ritmul de creştere este mai redus decât se estima, iar în 2020 sau în 2021 va exista o redresare.

Datele Eurostat arată că în trimestrul trei din 2019 creşterea economică a zonei euro s-a menţinut la 0,2%, similară cu cea din perioada aprilie – iunie 2019.

Ritmul de creştere al economiei este mai puţin rapid decât speram. Dinamicile dezamăgesc, dar nu sunt negative. Ne aşteptăm la o redresare în 2020 sau în 2021″, a declarat oficialul BCE într-un interviu acordat publicaţiei italiene La Repubblica şi citat de Agerpres.

El a mai spus că statele membre ale zonei euro ar trebui mai degrabă să profite de ratele scăzute ale dobânzilor pentru a-şi reduce datoria decât să „irosească resurse suplimentare pentru noi cheltuieli sau reduceri de taxe”. Lane a apreciat că actuala rată a inflaţiei în zona euro „nu este satisfăcătoare”.

0,7%, rata anuală de inflaţie în luna octombrie

Potrivit datelor Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a fost în octombrie de 0,7%, în scădere faţă de 0,8% în septembrie. Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este tot mai departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%.

Şi economiştii citaţi de Financial Times estimează că probabilitatea unei recesiuni la nivel mondial se situează la numai 30%, în condiţiile în care doar doi dintre cei şapte indicatori ai unei astfel de situaţii emit semnale de avertizare, precum inversarea curbei randamentelor obligaţiunilor americane.