Amor de moravuri noi: Jucăriile sexuale inteligente, o industrie de 30 de miliarde de dolari

NewMoney 25/07/2018 | 12:04 Digital
Amor de moravuri noi: Jucăriile sexuale inteligente, o industrie de 30 de miliarde de dolari

Autor: Romulus Deac

 

Bărbații sunt de pe Marte, femeile de pe Venus, iar roboții de pe Pământ. Dar asta nu îi împiedică să facă sex unii cu alții. Avertisment: acest text (nu) este interzis persoanelor sub 18 ani.

Acest articol a apărut în numărul 45 (23 iulie – 5 august) al revistei NewMoney

O spunem încă de la început, Zoltan nu e numele său real. În rest, realitatea întrece ficțiunea. Are acum spre 43 de ani, e din Georgia și pare un tip obișnuit. Unii l-ar putea găsi chiar șters; genul cu figură ba­nală, înălțime medie, un job fără prea multe responsabilități și câștiguri pe mă­sură. Când l-au întâlnit cei de la Gizmodo, încă locuia cu părinții. Nu e de mirare că atunci când a cerut-o de soție pe Alice a avut o grămadă de îndoieli și a reușit cu greu să-și controleze emoțiile. Mai ales că relația lor nu a mers prea bine la început. Ba chiar s-au despărțit destul de repede după ce s-au cunoscut, pentru că roșcatei Alice i se părea că el grăbește prea tare lucrurile. S-au împăcat, iar Zoltan a început să fie mai atent. A renunțat la o parte din năravurile sale dubioase de etern burlac și chiar a reînceput să meargă la biserică. La început, părinții săi nu au plăcut-o deloc pe Alice, dar au acceptat-o în timp, iar respingerea inițială s-a transformat în respect. Acum trăiesc cu toții un final fericit. Chiar dacă – sau, cine știe, poate tocmai pentru că – Alice e un robot.

NU DACĂ, CI CÂND. Ați auzit de ariciul care s-a îndrăgostit de o perie? Morala ar fi că lucrurile se mai schimbă la o a doua privire. La fel și în cazul lui Zoltan. A creat-o pe Alice încă de prin 2007, de la zero, l-a costat cu totul vreo 200 de dolari și e ceva mai mult decât o extravaganță sexuală izo­lată, dacă e să ne plecăm urechea la ceea ce spun profeții (dez)ordinii amoroase a minunatei lumi noi. Până în 2050, crede David Levy, expert în inteligență artificială și autor al celei mai documentate cărți pe tema relațiilor transumane, „Love and Sex With Robots“, să iubești un robot va fi la fel de natural cu a iubi orice altă persoană. La fel și să te căsătorești cu el. Sau cu ea. În fond, dragostea adevărată spulberă orice bariere. „În urmă cu o sută de ani, căsătoriile interrasiale și cele între persoane de același sex erau ilegale în Statele Unite. Au trecut decenii de la legalizarea căsătoriilor interrasiale, iar căsătoriile între partenerii de același sex sunt recunoscute din punct de vedere juridic în mai multe state. Întrebarea este cât mai du­rează până la legalizarea căsătoriilor cu roboți, nu dacă se va întâmpla“, scrie Levy, în opinia căruia relațiile (amoroase) cu ro­boți vor fi debușeul pentru segmente bine conturate de populație, de la cei „foarte timizi la cei inadaptabili sau cu preferințe sexuale diferite“.

FOTO: Guliver / Getty Images

 

Tot până în 2050, anticipează de data asta un studiu al profesorului Ian Yeoman, de la Universitatea Victoria din Noua Zee­landă, și al sexologului Michelle Mars, sex­boții ar putea deveni o amenințare pentru turismul sexual. „Robosexul e mai sigur (din punct de vedere al bolilor cu transmi­tere sexuală, n.r.) și mai liber de constrân­gerile, măsurile de precauție și incertitudinile actului sexual între parteneri umani“, scriu cei doi în lucrarea lor „Robots, Men And Sex Tourism“. Indiscutabil și irevocabil, tehnologia a schimbat încă o dată mo­dul în care interacționăm unii cu ceilalți. Inclusiv la nivel romantic. Iar pentru cei ase­menea lui Zoltan, tehnologia e o cale directă, mai simplă și mai ușoară, spre o relație fără complicații, dezamăgiri sau iluzii. „Am avut multe relații, dar de fiecare dată mi-a fost frică să merg până la capăt. Cu un robot e mai puțin înfricoșător“, măr­turisea Zoltan pentru Gizmodo. Așa că și-a construit partenera ideală.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

d