Ameninţat cu moţiunea, Sorin Cîmpeanu se laudă cu investiţii majore în Educaţie

Elena Marinescu 20/06/2022 | 18:13 Ştiri
Ameninţat cu moţiunea, Sorin Cîmpeanu se laudă cu investiţii majore în Educaţie

Investiţia în educaţie, deşi insuficientă, este în anul 2022 aproape dublă, în raport cu anul 2016 (41 miliarde lei faţă de 21,7 miliarde lei), afirmă ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Astfel, în anul 2022, cheltuielile cu educaţia au o pondere de 7,92% în Bugetul General Consolidat, ponderea raportată la PIB fiind de 3,11%, potrivit unui comunicat.

Potrivit lui Cîmpeanu, raportat la bugetul Ministerului Educaţiei, anul 2022 a adus, comparativ cu anul 2021, o creştere bugetară de peste 2 miliarde lei „în această fază”.

„Cele mai relevante creşteri vizează finanţarea de bază şi bugetul pentru bursele elevilor. Acţiunea Învăţământ (total finanţare educaţie) înregistrează în anul 2022 o valoare de 40,96 miliarde lei/8,22 miliarde Euro (chiar dacă este insuficient, în valoare absolută este, în mod evident, un „maxim istoric”). Raportat la PIB însă, având o valoare actuală estimată de 3,11% (fără aport PNRR), bugetul total al educaţiei înregistrează, procentual, o scădere faţă de anii 2019-2021, fiind, totuşi, sensibil mai mare decât în anul 2016, spre exemplu, când s-a înregistrat valoarea minimă din ultimii 8 ani, atât procentual (2,84% din PIB), cât şi în valoare absolută (21,7 miliarde lei/4,83 miliarde euro)”, afirmă sursa citată de Agerpres.

Totodată, bugetului Ministerului Educaţiei alocat pentru anul 2022 „urmează să i se adauge” finanţarea obţinută prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru reforma educaţiei.

Cîmpeanu: salariul profesorului debutant să fie salariul mediu pe economie

Ministrul Educaţiei a mai declarat, la moţiunea simplă împotriva sa, din plenul Camerei Deputaţilor iniţiată de USR, că susţine ca odată cu intrarea în vigoare a legii educaţiei, salariul profesorului debutant să fie salariul mediu pe economie din anul fiscal încheiat.

Ministrul a mai spus că la nivelul guvernului s-a stabilit un grup de lucru, care are ca scop integrarea tuturor resurselor, pentru a extinde programul masă în şcoală, care poate face diferenţa pentru mulţi părinţi, între a trimite sau nu copilul la şcoală, până la un milion de elevi, cu o finanţare de peste un miliard de euro, între 2022 şi 2027.

Citeşte şi: Cîmpeanu a găsit soluţia la scandalul momentului în Educaţie: fără note la anumite materii

Despre salarizarea din Educaţie, Sorin Cîmpeanu a spus că a ”ministrul dezastru este cel care a iniţiat Ordonanţa de urgenţă pentru aplicarea corectă a calculului salariilor, numai că până să se aplice această ordonanţă, s-au strâns nişte diferenţe salariale, certificate în instanţă, prin hotărâri judecătoreşti. ”Susţin ca odată cu intrarea în vigoare a legii educaţiei, ca urmare a proiectului România educată, pentru ca toate lucrurile acestea să fie integrate, salariul profesorului debutant să fie salariul mediu pe economie din anul fiscal încheiat”, a afirmat ministrul.

Un an de stagiatură, imediat după absolvirea facultării, pentru viitorii dascăli

El a mai spus că se prevede şi profesionalizarea carierei didactice, printr-un an de stagiatură, imediat după absolvirea facultării, iar acei profesori stagiari care vor avea norma didactică înjumătăţită vor avea acelaşi salariu egal cu salariul mediu pe economie.

Citeşte şi: Noi reguli în Educaţie: Cine vrea să devină profesor „nu mai intră direct la clasă”

Cîmpeanu a precizat că în anul de stagiatură, profesorul va fi îndrumat de un mentor, iar mentorii vor avea norma redusă la 14 ore, pentru ca celelalte ore folosite pentru îndrumare să fie plătite în plus.

Drulă, către Cîmpeanu: Sunteţi în subordinea unui plagiator şi sunteţi ministrul Educaţiei al unei coaliţii socialiste cu epoleţi

Liderul interimar al USR Cătălin Drulă i-a transmis lui Sorin Cîmpeanu, la dezbaterea din plenul de luni al Camerei Deputaţilor a moţiunii simple a USR împotriva acestuia, că este în subordinea unui plagiator, referindu-se la premierul Nicolae Ciucă şi este ministrul Educaţiei al „unei coaliţii socialiste cu epoleţi”.

„Domnule ministru, discursul dumneavoastră este exact proba a ceea ce nu e în regulă în sistemul de învăţământ românesc. Autosuficient, verbos (adică, cu multe cuvinte), dar fără să spună nimic pe fond şi mie mi-e foarte clar – după ce v-am ascultat astăzi, vă cunosc şi din Guvern -: cu oameni ca dumneavoastră la cârma Educaţiei nici nu avem cum să nu fim la un punct de minim, aşa cum spuneţi. Până la urmă sunteţi la locul dumneavoastră în prezent – adică, ministru al Educaţiei în Guvernul României – doar din două perspective: sunteţi în subordinea unui plagiator – deci, pentru asta vă potriviţi acolo – şi sunteţi ministrul Educaţiei unei coaliţii socialiste cu epoleţi. Apropo, mai sunteţi în Academia de Ştiinţe ale Securităţii Naţionale? De fapt, parcă nu mai sunteţi, pentru că anul trecut v-aţi certat cu domnul Pricopie, aşa ca între civili”, a afirmat Cătălin Drulă, în plenul de luni al Camerei.

El a adăugat că ministrul Câmpeanu este „întruchiparea perfectă a unui amestec între nepăsarea lui Iohannis şi cinismul securiştilor cu doctorate falsificate”.

„Domnule Cîmpeanu, USR v-a lăsat un PNRR cu alocare enormă pentru Educaţie – 3,6 miliarde de euro, cea mai mare alocare după Transporturi -, o şansă enormă pentru Educaţia din România, dintre care peste 500 de milioane de euro sunt numai pentru evitarea abandonului şcolar. Nu sunteţi în stare, la fel ca ceilalţi miniştri în acest Guvern, să puneţi în practică un program, o şansă unică pentru România. Şi, dacă vorbim de integritate, v-am auzit mai devreme, nu v-am auzit nici pe dumnevoastră, nici pe patronul Iohannis să luaţi vreodată atitudine împotriva plagiatului evident al premierului Ciucă. Zeci şi zeci de pagini copiate, copy-paste. Şi furtul era furt şi în 2003, şi în 2007 şi când v-aţi mai făcut doctorate falsificate. Sunteţi întruchiparea perfectă a unui amestec între nepăsarea lui Iohannis şi cinismul securiştilor cu doctorate falsificate”, a mai spus Drulă. El a mai precizat că educaţia merge în jos şi aceasta va fi direcţia dacă impostura va rămâne la putere.