Povestea lui Bogdan Florea, fondatorul grupului de tehnologie Connections, cel mai tânăr emitent de pe AeRO

Ionuț Ancuțescu 28/09/2021 | 10:32 Oameni
Povestea lui Bogdan Florea, fondatorul grupului de tehnologie Connections, cel mai tânăr emitent de pe AeRO

Nici Bogdan Florea, fondatorul grupului de companii de tehnologie Connections, nu s-a putut abține să rămână simplu spectator al freneziei de pe piața de capi­tal. A strâns de pe bursă circa două mili­oane de euro, iar acesta este doar primul pas.

În urmă cu 16 ani, Bogdan Florea (43 de ani), absolvent de Politehnică, punea bazele unei companii de tehnologie pe vremea când lucra ca inginer software la Motorola. A mers în paralel cu jobul și cu start­upul timp de vreo doi ani, după care s-a dedicat exclusiv antreprenoriatului. Compania sa, Connections Consult, este genul de furnizor de servicii de tehnologie B2B a cărui activitate nu e tocmai ușor de în­țe­les de către un neavizat. De altfel, până în vara acestui an, aparițiile în presa de business – atât ale fondatorului, cât și ale companiei – au fost mai degrabă marginale. În­cheierea cu succes a unui plasament privat în iulie 2021 a schimbat însă semnificativ lucrurile.

Connections Consult este deja unul dintre noii emitenți de pe piața secundară de capital AeRO, sub simbolul „CC“, iar Bogdan Florea este unul dintre cei mai noi milionari în euro validați de bursă.  Grupul Connections s-a listat pe AeRO pe 22 septembrie și avea, luni, 27 septembrie, o capitalizare bursieră de aproape 13 milioane de euro.

„Încercăm să profităm de bursă, de așteptările investitorilor“, explică el motivul pentru care a ales acum piața de capital, în locul altor metode de finanțare.

Contextul ideal

Exuberanța investito­rilor în acțiuni sau obligațiuni a creat contextul ideal, în condițiile în care atragerea unor parteneri strategici sau financiari era imposibilă, dată fiind eterogenitatea serviciilor pe care le vinde compania.

De altfel, Connections Consult vine în siajul altor furnizori de servicii IT care au făcut mișcări similare. Cel mai recent exemplu este Arctic Stream, companie fondată de Dra­goș Diaconu, care avea o capitalizare bursieră de 23 de milioane de euro la mijlo­cul lui septembrie.

Înainte de a încerca o scurtă descriere a specificului Connections Consult, se impune o precizare. Noul emitent este, de fapt, un grup de mai multe companii (din mai multe țări) controlate de Connections Consult, iar rezultatele financiare pe baza cărora s-a făcut evaluarea premer­gă­toare plasamentului privat sunt cele consolidate.

Florea spune că grupul pe care îl con­tro­lează acum în proporție de aproape 75% este așezat pe patru piloni principali. Pri­mul – care este și cel inițial, de altfel – constă în furnizarea de servicii de suport pe zona de infrastructură IT clienților-com­panii. Cea mai mare pondere în veniturile grupului (aproape 70% din total) o are însă activitatea de externalizare a proceselor de business (business process outsourcing, în limbaj de specialitate). Totodată, aici sunt concentrați și cei mai mulți angajați, dintr-un total de peste 300, câți sunt acum.

Celelalte două linii de business sunt dezvoltarea de software personalizat și serviciile de automatizare (pe baza platformei UiPath). Acestea din urmă au generat doar 15% din veniturile totale de 7,45 de mili­oane de euro în 2020, însă situația s-ar pu­tea schimba într-un viitor previzibil, dat fiind potențialul enorm pe care îl repre­zintă automatizarea proceselor de business – vezi succesul UiPath.

Pe baza unei analize realizate de Trade­Ville, brokerul emitentului, piața globală de RPA (robotic process automation) – cifrată la 1,5 miliarde de dolari anul trecut – va crește de zece ori până în 2028. Și Ro­mânia va beneficia de această oportunitate, datorită numărului tot mai mare de clienți care s-au familiarizat cu teh­no­logia și care îi înțeleg utilitatea. Într-o notă amu­zantă, Florea își amintește că, în urmă cu ceva timp, un client i-a cerut detalii despre spațiul fizic în care ține roboții.

Unde merg banii

Cele două milioane de euro pe care i-au adus în companie 184 de investitori profesioniști și de retail vor merge către deschiderea unei subsidiare în Statele Unite, dezvoltarea de produse proprii și achiziția unor pachete majoritare în companii cu activitate comple­men­tară. „Discutăm pentru două achiziții“, spu­nea Florea cu două săptămâni înainte de listarea propriu-zisă. La momentul res­pectiv, negocia prețul pentru preluarea unei companii de consultanță IT (activitate care este complementară cu cea de business pro­cess outsourcing), precum și a unui fur­ni­zor de servicii de infra­struc­tură în cloud.

Pe lângă investitorii de pe piața de capi­tal, în acționariat au mai intrat câțiva dintre angajații-cheie, precum directorii gene­rali adjuncți, directorul financiar sau directorul de dezvoltare software și apropiați ai omului de afaceri, printr-o majorare de ca­pital premergătoare plasamentului privat. Cumulat, noii acționari dețineau puțin peste 25% din grupul Connections înaintea listării.

În aceeași ordine de idei, Bogdan Florea spune că nu va vinde nicio acțiune pentru o perioadă de cel puțin șase luni, pentru a sădi încrederea investitorilor. Aceștia din urmă, pe lângă potențialul evident al pieței de servicii IT, și-au asumat și câteva riscuri care țin, printre altele, de faptul că unii clienți mari vor încerca să se digitalizeze cu soluții in-house sau de diminuarea decalajului dintre salariile IT-iștilor din România și ale celor din Occident, ceea ce poate afecta profitabilitatea.

Bani (mai) sunt

Riscurile, până la urmă, sunt oriunde. Deocamdată, Bogdan Florea este concentrat să-și administreze cât mai bine extinderea.

Și, în perspectivă, dacă vor mai fi necesari și alți bani pentru finan­țarea altor achiziții, antreprenorul ia în cal­cul să apeleze din nou la bursă. Nu a uitat, probabil, că oferta de acțiuni în plasamen­tul privat din iulie a fost supra­sub­scrisă de 12 ori.

Pe piață

Grupul Connections a avut în ultimii trei-patru ani o cotă constantă (0,11%) din piața totală a serviciilor IT, după cum rezultă din memorandumul prea­labil listării pe AeRO.

  • PARTE CU PARTE. Pe fiecare dintre cele patru linii de business, grupul are concurenți diferiți pe piața locală. De exemplu, pe zona de externalizare a proceselor de business, grupul are doi concurenți importanți, companiile
  • VALORIS ȘI OPTIMA. Iar pe segmentul de dezvoltare de software concurează cu Qualitance și Tremend.
  • LUMEA LARGĂ. Nu în ultimul rând, trebuie luat în calcul și faptul că grupul vizează și piața globală, cu precădere clienți din Statele Unite, țările nordice sau Orientul Mijlociu. Reprezentanții Connections și ai TradeVille, brokerul listării, spun că este dificil de estimat o cotă pe plan internațional.
Ionuț Ancuțescu are o experiență de peste 17 ani în presa economică și de business. A lucrat la publicațiile Ziarul Financiar, Capital, Biz, Business Magazin, Money Express, Forbes și Adevărul Financiar, iar acum este redactorul-șef al revistei NewMoney.