Cum face peste 5 milioane de euro un antreprenor din IT, care și-a început cariera la Motorola

Tehnologia, această „limbă universală“ de care mai toate companiile sunt dependente, indiferent de domeniul în care activează, nu mai cunoaște de multă vreme granițe. Iar din România în Europa sau, de ce nu, în toată lumea, nu mai e decât un pas.
Acest articol a apărut în numărul 47 (27 august – 9 septembrie) al revistei NewMoney
„Lumea IT-ului devine din ce în ce mai sofisticată. Anual apar noi și noi tehnologii“, spune Bogdan Florea (39 de ani), antreprenorul care în urmă cu 13 ani punea bazele Connections Consult, o companie care activează în industria de IT outsourcing, business process outsourcing (BPO) și dezvoltare de software. O afacere care ar urma să ajungă anul acesta la venituri de 5,5 milioane de euro și în care extinderea internațională a devenit literă de lege.
Bogdan Florea a absolvit Politehnica și a început să lucreze ca dezvoltator de software pentru Motorola și, ulterior, Freescale (în prezent, NXP). În 2005, în paralel cu jobul, a decis să deschidă o firmă, Connections Consult, care oferea (tot) servicii de dezvoltare software, însă pentru clienți mai mici.
Doi ani mai târziu, pe măsură ce compania pe care o fondase începuse să crească, iar pe piața de suport IT și outsourcing apăreau tot mai multe oportunități de dezvoltare, Florea a renunțat la locul său de muncă și a devenit antreprenor full-time. A pornit la drum cu o serie de clienți din industria de energie, asigurări sau banking, iar în timp a ajuns să își diversifice portofoliul și către sectoare precum FMCG, transporturi sau IT. „Cel mai greu la început a fost să mă organizez, nu mai eram angajat și nu mai aveam programul pe care îl presupune un job full-time“, își amintește el.

A urmat o criză economică mondială cu impact și în România, dar nu și asupra Connections Consult, având în vedere că la acea vreme compania era axată pe servicii pentru industria de energie, „care a funcționat bine chiar și în acea perioadă“, după cum rememorează antreprenorul.
BIROURI ÎN AFARĂ. În momentul de față, în strategia de dezvoltare a Connections Consult intră (și) expansiunea către alte țări, iar primii pași au fost făcuți deja, cu un birou deschis în Serbia în 2016, și un altul în Bulgaria, anul trecut. Următoarea redută pe care antreprenorul vrea să o cucerească este Germania, unde ar putea inaugura un birou până la finalul acestui an, iar în 2019 vrea să ajungă și în Statele Unite sau în Asia de Sud-Est. O altă opțiune pentru expansiunea internațională este intrarea în parteneriat cu alți furnizori de servicii din alte țări, iar Georgia, Armenia, India, Pakistan sau Vietnam se află pe lista scurtă a țărilor pe care le ia în considerare. „Vrem să începem cu un proiect-pilot, și în funcție de cum evoluează lucrurile, vom decide dacă vom continua“.
Connections Consult are acum 320 de angajați în România, la care se adaugă alți aproape 30 în Serbia și Bulgaria. Compania a avut anul trecut afaceri de aproximativ 5 milioane de euro, iar pentru anul acesta Bogdan Florea estimează că businessul va crește cu circa 10%, la 5,5 milioane de euro. Aproximativ 35% din venituri sunt generate de divizia de dezvoltare software, 30% de divizia BPO, iar restul de servicii de suport infrastructură IT și RPA (Robotic Process Automation). De altfel, compania a intrat recent pe zona de servicii de automatizare a proceselor operaționale, după ce a semnat un parteneriat cu primul unicorn românesc (startup a cărui valoare de piață depășește un miliard de dolari), UiPath, specializat în furnizarea de soluții de tip RPA. Iar prognozele lui Bogdan Florea sunt că această nouă linie de business ar urma să genereze în următorii ani 30-40% din veniturile Connections Consult.
„Viitorul industriei de BPO, în care activăm și noi, este legat, în viziunea noastră, de automatizarea proceselor operaționale. Pentru a fi competitivi, trebuie să ne pregătim din timp pentru astfel de schimbări“, motivează Bogdan Florea decizia de a se diversifica către segmentul de automatizare a unor procese.
În plus, ideea unui parteneriat cu UiPath a venit și în contextul în care „reprezintă cel mai important nume în RPA, au origini românești, iar barierele de intrare pe piața RPA nu sunt foarte mari“. Oricum, RPA devine un concept din ce în ce mai prezent în activitatea de zi cu zi a companiilor din întreaga lume. Aproximativ 53% din respondenții unui studiu realizat anul acesta la nivel global de compania de consultanță și audit Deloitte au declarat că au început să folosească tehnologiile RPA. În cinci ani, automatizarea ar putea fi prezentă în aproape toate companiile din lume, arată estimările Deloitte. „Nu știm încă cum vor evolua inteligența artificială și sistemele de inteligență cognitivă și în cât timp vor începe să fie implementate în operațiunile unor companii, însă astfel de tehnologii cu siguranță vor fi un game changer“, adaugă Bogdan Florea.
PERSPECTIVA DE ANSAMBLU. În context local, piața românească de IT a ajuns anul trecut la patru miliarde de euro, dintre care circa trei miliarde de euro reprezintă servicii care merg la export, potrivit Asociației Patronale a Industriei de Software și Servicii (ANIS). Oricum, mare parte dintre specialiștii din IT-ul românesc lucrează în outsourcing, și chiar dacă nucleul de antreprenori locali, cu un model de business bazat pe produse proprii, nu a stat nici el pe loc în ultimii ani, deocamdată mai este mult până departe.
La nivelul anului 2016, antreprenorii locali reușeau să genereze doar aproximativ 10% din întreaga industrie de IT din România, potrivit Microsoft. „În mod real, singurul lucru care mă frustrează ca și antreprenor, și mă refer aici strict la industria IT din România, este faptul că aceasta se bazează într-un mare procent pe outsourcing și că este o piață mică, care nu-ți permite să te dezvolți nici din punct de vedere al cifrelor din bilanț, nici al complexității organizaționale“, recunoaște Bogdan Florea, explicând că acesta este și motivul pentru care a decis să accelereze extinderea la nivel internațional, un pas care îi deschide ușile către o piață globală cu potențial nelimitat.
La o privire de ansamblu, nu multe sunt companiile de tehnologie cu origini românești care au reușit să-și deschidă puncte de lucru sau birouri în afara granițelor. Poate cele mai cunoscute nume sunt UiPath, care are angajați în 14 țări, și producătorul de software Bitdefender, prezent cu birouri în 11 țări. Recent, și compania DocProcess, controlată de doi antreprenori români, care dezvoltă soluții pentru digitalizarea și automatizarea proceselor operaționale pe baza roboticii, a deschis un centru de cercetare și dezvoltare în Franța, unde la începutul acestei veri lucrau deja cinci specialiști software francezi. „Când vrei să devii companie internațională, e bine să vezi și ce se întâmplă afară. Ne interesa un cap de pod în Europa, iar Franța este o piață matură, care ne oferă oportunități“, spunea, într-un interviu pentru NewMoney, Daniela Apolozan, unul dintre antreprenorii care controlează DocProcess.
Iar la capitolul oportunități, Bogdan Florea de la Connections Consult spune că nu exclude nici posibilitatea de a aduce în acționariat un partener care să contribuie la dezvoltarea companiei, în special în ceea ce privește partea de know-how. „Ca firmă cu sediul în România și care vrea să crească la nivel internațional, cred că e important să ai un astfel de partener care să fie implicat nu doar din punct de vedere financiar, ci să aibă și abilități de a aduce valoare adăugată în companie, să îți ofere un know-how care să te ajute să te dezvolți“, mai spune antreprenorul. Până atunci însă, Bogdan Florea – care recunoaște că nu este adeptul nișării, ci mai degrabă al diversificării – crede că potențialul afacerii pe care a fondat-o în urmă cu mai bine de un deceniu, dar și al altor firme de tehnologie pe al căror certificat de naștere scrie România, este enorm, mai ales către zone precum Europa de Vest sau Statele Unite. Până la urmă, curentul tehnologic poate să bată și din România spre Occident, nu doar invers.
FOTO: Laszlo Raduly / NewMoney