TOP 10 cele mai mari aeroporturi din Europa

Elena Marinescu 15/11/2019 | 09:08 Fapt Divers
TOP 10 cele mai mari aeroporturi din Europa

Cel mai mare aeroport din Europa și al șaptelea din lume, după numărul de pasageri care îl tranzitează în fiecare an, se află în Marea Britanie.

Potrivit Organizației Mondiale a Turismului, 2018 a fost un an record pentru transportul aerian – nu mai puțin de 1,4 miliarde de pasageri au urcat sau au coborât dintr-o aeronavă.

Topul celor mai mari aeroporturi din Europa

  1. Aeroportul Heathrow din Londra

80 milioane de pasageri, trec, anual, prin cel mai mare aeroport din Europa. A fost deschis în anul 1929 și este, în prezent, cel mai aglomerat aeroport de pe continent.

 

 

 

 

Este amplasat la 23 de kilometri de centrul Londrei, are patru terminale pentru pasageri şi unul cargo, fiind amplasat pe o suprafață totală de 1.227 de hectare.

Marile companii aeriene British Airways și Virgin Atlantic au baze pe acest aeroport. La ora actuală, Heathrow este folosit de 80 de linii aeriene care zboară către 185 de destinații din 84 de țări.

  1. Aeroportul Charles de Gaulle din Paris

Aeroportul Charles de Gaulle –Paris-Charles de Gaulle Airport –  cunoscut şi sub numele de Aeroportul Roissy, este cel mai mare aeroport din Franţa, având o suprafață de 3.238 de hectare şi trei terminale pentru pasageri.

 

Înfiinţat în 1974, aeroportul CDG este pe locul 2 în topul celor mai mari aeroporturi din Europa după numărul de pasageri. Acesta este tranzitat de peste 60 de milioane de pasageri, anual. Aeroportul se află la 23 km N-V de Paris, în localitatea Roissy-en-France, şi este numit după generalul şi fostul preşedinte francez Charles de Gaulle.

Inițial, aeroportul s-a numit Aeroportul din Paris Nord, iar construcția sa a început în anul 1966. Pe 8 martie 1974 aeroportul a fost redenumit Charles de Gaulle. Terminalul 1 al aeroportului a fost construit într-un stil avangardist, sub forma unei clădiri circulare de 10 etaje înconjurată de 7 clădiri-satelit, fiecare având 6 porți care permit razelor de soare să intre prin diferite deschizături.

  1. Aeroportul Frankfurt 

Este cel mai aglomerat aeroport din Germania și unul dintre cele mai importante centre de tranzit din lume. A fost deschis în 1936 și se află la 12 km de centrul orașului Frankfurt.

Pasagerii apreciează deplasarea ușoară între terminaluri, în ciuda mărimii sale, precum și abundența de magazine și restaurante. Peste 100 de companii aeriene oferă zboruri spre 275 de destinații, existând zilnic în jur de 1000 de zboruri.

  1. Aeroportul Amsterdam

Schiphol a fost mai întâi o bază militară. Cel mai important aeroport olandez se află la mai puțin de 10 kilometri de Amsterdam.

Companiile aeriene KLM, Transavia și Delta au baze aici. Schiphol este apreciat de turiști în special pentru varietatea zonelor de relaxare

  1. Aeroportul Istanbul

Aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul, al cincilea ca mărime din Europa, și-a închis porţile pentru zborurile de pasageri începând cu data de 3 martie 2019, când a trnsferat ștafeta către noul Istanbul Airport.

Dacă aeroportul internaţional Ataturk din Istanbul a fost tranzitat de peste 60 de milioane de pasageri pe an, noul aeroport aspiră să ajungă la 90 de milioane de pasageri în 2019 pentru ca în cursul unui deceniu să ajungă la o capacitate de 200 milioane de pasageri pe an.

  1. Aeroportul Internațional Barajas din Madrid – peste 53 milioane de pasageri/an

Este cel mai mare aeroport al Spaniei și este situat la 9 km de Madrid. Aeroportul și-a deschis porțile în 1928. Din 24 martie 2014 poartă numele lui Adolfo Suarez, primul prim-ministru al Spaniei democrate.

În prezent are patru terminale și are o capacitate maximă de operare de o sută douăzeci de zboruri pe oră.

  1. Aeroportul El Prat din Barcelona – peste 47 milioane de pasageri/an

Este situat la 15 km sud-vest de la centrul Barcelonei, în municipiul El Prat de Llobregat și este legat de capitala Cataloniei prin conexiuni excelente de transport.

În principal, pe acest aeroport se operează zboruri domestice, însă există zboruri şi spre alte destinaţii din Europa, Africa de Nord, Asia de Sud, America de Nord şi America Latină.

  1. Aeroportul Gatwick din Londra – peste 45 milioane de pasageri/an

cunoscut și ca London Gatwick, este un aeroport internațional important de lângă Crawley, Sussex, din sud-estul Angliei, la 47,5 km de la centrul Londrei. Acesta este cel de-al doilea cel mai aglomerat aeroport prin trafic total de pasageri în Regatul Unit, după aeroportul Heathrow.

Până în 2017, a fost cel mai aglomerat aeroport cu o singură pistă utilizată din lume, acoperă o suprafață totală de 674 hectare.

  1. Aeroportul Internațional München – peste 44 milioane de pasageri/an

Aeroportul poartă numele politicianului Franz Josef Strauss şi este localizat la 28,5km nord-est de München, Bavaria.

Aeroportul se întinde pe teritorii din 4 municipalități: Freising, Oberding, Hallbergmoos și Marzling. Are două piste, o lungime de patru kilometri şi deservește zboruri nu numai în Europa, ci și în alte orașe mari de pe diferite continente.

  1. Aeroportul Fiumicino din Roma – peste 40 milioane de pasageri/an

Localizat la 35 km vest-sud-vest de centrul Romei, este cel mai mare și mai aglomerat aeroport din Italia. Aeroportul poartă numele omului de ştiinţă Leonardo da Vinci, primul om care a proiectat un elicopter şi o maşină zburătoare cu aripi.

În 2009, numele terminalelor au fost schimbate, astfel, A a devenit T1, AA a devenit T2, B şi C au devenit T3. Terminalul 5 este utilizat doar pentru plecări către USA şi Israel.

Cel mai mare aeroport din România

Traficul total de pasageri pe aeroporturile din Romania a crescut cu peste 7% in 2018, ajungand la 21,8 milioane de pasageri, de la 20,2 milioane, in 2017. Aproape 70% din fluxul total de calatori a tranzitat aeroportul Otopeni din Bucuresti, cele din Cluj si Timisoara ocupand urmatoarele pozitii in clasament, potrivit datelor Asociatiei Aeroporturi din Romania.

Conform statisticilor, traficul pe aeroportul Henri Coandă Otopeni, cel mai mare din ţară, este de zece ori mai mic decât cel înregistrat pe aeroportul Heathrow din Londra şi de şase ori mai mic decât cel de pe aeroportul Charles de Gaulle. Până în prezent, aeroportul de la marginea Bucureştiului şi-a extins platforma nr.1 cu 15.000 mp, respectiv cu patru noi poziţii de parcare a aeronavelor şi a modernizat pista de aterizare-decolare.