ZF: Brandul Praktiker a revenit la Omer Süsli

Andrei Dumitru 19/12/2019 | 16:42 Ştiri
ZF: Brandul Praktiker a revenit la Omer Süsli

Brandul Praktiker, care a fost înlocuit de Brico Depôt pe piaţa locală a bricolajului, a revenit la Omer Süsli, fostul său proprietar, la începutul lunii decembrie. El intenţionează să creeze o nouă reţea cu acest nume, scrie zf.ro.

„Brandul Praktiker a revenit la mine şi sper ca, la începutul anului 2020, să pun bazele unei alte reţele de magazine cu acest nume. Lanţul Homelux va rămâne în continuare, nu îl vom înlocui“, a spus Omer Süsli pentru ZF. El nu a oferit alte detalii despre profilul magazinelor care vor purta numele Praktiker.

Magazinele Praktiker au devenit Brico Depôt

Grupul britanic Kingfisher, unul dintre liderii pieţei de bricolaj şi amenajări interioare din Europa şi compania-mamă a Brico Depôt România, a plătit circa 16 milioane de euro, în 2018, pentru achiziția magazinelor Praktiker România de la Omer Süsli.

Omer Süsli a vândut Praktiker în 2018

Unitățile Praktiker au fost transformate în magazine Brico Depôt, acesta fiind cel de-al doilea proces de rebranding pe care britanicii l-au derulat pe plan local, după ce în 2013 au achiziționat cele 15 magazine Bricostore de la familia franceză Bresson și le-au pus sigla Brico Depôt.

La nici un an de când se des­păr­țea de Praktiker, Süsli deschidea o nouă afacere în retail, o rețea de magazine cu produse pentru casă și grădină sub denumirea Homelux.

Antreprenorul de origine turcă nu este însă la prima tranzacție de vânzare. În 2016, el a vândut fabrica de cărămizi de la Buzău a firmei Search Chemicals, pe care o controlează, către producătorul austriac de cărămizi Wienerberger.

Venit aici la începutul anilor ’90, Süsli a înființat mai multe companii: Romtextil (producător de fire, fibre, polistiren şi altele), Search Chemicals (materiale de construcții), Astek (vopsea), Prefab Construct (fabrică de cărămizi).

TOP 5 jucători pe piața de bricolaj

Cele mai mari zece companii de pe piața locală de bricolaj au rulat în 2018 afaceri cumulate de peste  12 miliarde de lei (2,6 mld. euro).

  1. Dedeman – 7,2 miliarde lei
  2. Arabesque – 1,6 miliarde lei
  3. Leroy Merlin – 1,5 miliarde lei
  4. Kingfisher (Brico Depôt și Praktiker) – 1,3 miliarde lei
  5. Hornbach – 0,7 miliarde lei

FOTO: Laszlo Raduly