Wienerberger nu mai cumpără Brikston, o tranzacție estimată la 20-30 de milioane de euro

Andreea Neferu 06/07/2018 | 16:14 Ştiri
Wienerberger nu mai cumpără Brikston, o tranzacție estimată la 20-30 de milioane de euro

Grupul austriac de materiale de construcții Wienerberger renunță la achiziția producătorului de cărămizi Brikston de la fondul de investiții ADM Capital, tranzacție anunțată în toamna anului trecut.

“Scopul nostru este să ne consolidăm platformele industriale și să accelerăm creșterea companiei. (…) Vedem în portofoliul pe care îl avem în prezent oportunități atractive de dezvoltare. Prin urmare, ne concentrăm pe extinderea platformelor existente, prin proiecte de creștere organică. De asemenea, nu exclud posibilitatea diversificării în viitor a portofoliului nostru local cu alte materiale de construcții”, a spus Heimo Scheuch, CEO al grupului Wienerberger.

În contextul în care renunță la achiziție, compania a anunțat că își retrage cererea depusă la Consiliul Concurenței pentru aprobarea tranzacției. De altfel, Consiliul Concurenței anunța în luna mai că investighează tranzacția prin care Wienerberger intenționa să cumpere Brikston de la fondul de investiții ADM Capital, în contextul în care ”este susceptibilă să creeze obstacole semnificative în calea concurenței efective prin crearea unei poziții dominante pe piața producerii și comercializării de cărămizi și blocuri ceramice din România, ceea ce ar putea avea ca efect majorarea prețurilor”.

Tot atunci, Consiliul Concurenței anunța că va emite în cel mult cinci luni o decizie prin care tranzacția va fi autorizată, va fi interzisă sau va fi autorizată cu anumite condiții. ”Tranzacția prezintă îndoieli serioase privind compatibilitatea cu un mediu concurențial normal și acestea nu au putut fi înlăturate prin angajamentele propuse de Wienerberger Sisteme de Cărămizi  SRL”, potrivit Consiliului Concurenței.

Wienerberger a mai cumpărat în 2016 și fabrica de cărămizi din Buzău a omului de afaceri Omer Susli, fostul proprietar al lanțului de bricolaj Praktiker România. Pe lângă aceasta, Wienerberger mai are în România fabrici la Gura Ocniţei (judeţul Dâmboviţa), Sibiu şi Triţenii de Jos (judeţul Cluj).

Compania Wienerberger – Sisteme de Cărămizi, prin care austriecii își desfășoară activitățile pe plan local pe segmentul de cărămizi, a avut în 2017 afaceri de peste 203 milioane de lei și un profit net de 11,2 milioane de lei. Pe de altă parte, Brikston (fosta Ceramica Iași), care deține o fabrică la Iași, a încheiat 2016 cu o cifră de afaceri de 89,8 milioane de lei și un profit net de 11 milioane de lei.

Fondul de investiţii Asia Debt Management Capital (ADM Capital) din Hong Kong a cumpărat în 2014 Ceramica Iași/Brikston de la fondul american Advent, în urma unei tranzacții estimate la circa 10 milioane de euro. Deși prețul pe care austriecii de la Wienerberger l-ar fi plătit pentru afacerea cu cărămizi Brikston nu a fost dezvăluit, surse din piață au indicat anul trecut o valoare de 20-30 de mili­oane de euro. De altfel, Yilmaz Karakas, manager de in­vestiții în cadrul ADM Capital, declara în toamă pentru NewMoney că exitul din Brikston ar putea genera pentru fond o dublare a sumei totale investite.

Pe piața locală de cărămizi mai activează jucători precum Cemacon sau Macofil.

CITEȘTE ȘI: Care este industria în care un fond și-a dublat investiția în trei ani

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.