Care este industria în care un fond și-a dublat investiția în trei ani

Andreea Neferu 23/10/2017 | 10:42 Companii
Care este industria în care un fond și-a dublat investiția în trei ani

Acest articol apare în numărul 26 (23 octombrie – 5 noiembrie) al revistei NewMoney

La doar trei ani de la intrarea în acțio­nariatul producătorului de cărămizi Brikston din Iași, fondul de investiții asiatic ADM Capital își face exitul și vinde către grupul austriac Wienerber­ger singura companie pe care o deține pe plan local. Mai rămâne însă România atractivă pentru fondul înființat în urmă cu două decenii la Hong Kong?

Pe o piață a cărămizilor care se apropie cu pași rapizi de pragul de 100 de mili­oane de euro și care este impulsionată de un sector rezidențial din ce în ce mai efervescent, o tranzacție în care unul dintre cei mai mari producători dedicați – Brikston Iași – este obiectul contractului de vânzare-cumpărare nu vine deloc ca o surpriză. Mai ales când vânzătorul este un fond de investiții, care aduce bani într-o companie pe o perioadă limi­tată de timp.

Deși prețul plătit de austriecii de la Wienerberger pentru afacerea cu cărămizi Brikston nu a fost dezvăluit, surse din piață indică o valoare de 20-30 de mili­oane de euro. Iar aceasta în contextul în care, în 2014, ADM Capital ar fi cumpărat compania ieșeană de la fondul de in­ves­tiții american Advent pentru un preț esti­mat la circa 10 milioane de euro. De altfel, Yilmaz Karakas, manager de in­vestiții în cadrul ADM Capital, spune pentru NewMoney că exitul din Brikston a generat pentru fond o dublare a sumei totale investite. „Tranzacția (cu Wienerberger, n.r.) reflectă valoarea companiei (Brikston, n.r.), creșterea din ultimii ani (spre exemplu, un avans de 60% al profitului opera­țional în ultimii trei ani), dezvoltările pe care le-am făcut pe plan financiar și ope­rațional, precum și poziția importantă pe care Brikston o are în industrie“, spune el.

Brikston a fost prima investiție reali­zată în România de către ADM Capital, fondat în urmă cu două decenii în Hong Kong. Odată ieșit din Brikston, fondul asiatic nu spune însă „adio“ pieței locale, având în faza de pregătire un nou braț de investiții care se va adresa exclusiv țărilor din Europa Centrală și de Est. Iar România ar putea ocupa un loc central – „suntem foarte entuziasmați cu privire la pers­pectivele de creștere ale României și vom investi în continuare aici“, spune Karakas.

Brikston are 210 angajați, care se vor adăuga celor 300 pe care Wienerberger îi are deja în România. „Piața merge foarte bine, nu văd de ce s-ar face res­truc­turări (la Brikston, n.r.)“, a­fir­mă Iulian Mangalagiu, directorul gene­ral al Brikston.

După ce tranzacția cu ADM Capital va fi aprobată și de Consiliul Concurenței, Wienerberger va ajunge, practic, să controleze cinci fabrici în România. Ca o paranteză, anul trecut a mai cumpărat o fabrică de cărămizi, la Buzău, de la omul de afaceri Omer Susli, fostul proprietar al lanțului de bricolaj Praktiker Româ­nia.„Compania (Brikston, n.r.) poate fi inte­grată rapid în rețeaua existentă de fabrici“, spune Heimo Scheuch, CEO al Wienerberger, legat de achiziția Brikston. Pe lângă achizițiile din ultimul an și jumătate, Wienerberger mai are în România fabrici de cărămizi în Dâmboviţa, Sibiu şi Cluj.

Compania Wienerberger – Sisteme de Cărămizi, prin care austriecii își desfă­șoară activitățile locale pe segmentul de cărămizi, a avut anul trecut afaceri de peste 40 de milioane de euro, în timp ce Brikston (fosta Ceramica Iași) a încheiat 2016 cu vânzări de 16 milioane de euro, potrivit Ministerului de Finanțe. Cu alte cuvinte, austriecii vor ajunge să contro­leze puțin peste jumătate din piața locală. Cărămidă cu cărămidă.

 


FOTO: Guliver / Getty Images

A debutat în presa scrisă în urmă cu opt ani. În 2013, a absolvit cursurile programului de pregătire intensivă în jurnalism „Economic and Political Reporting from Southeast Europe”, organizat la Londra și la Berlin de agenția de presă Reuters, iar în 2015 a participat la cursurile școlii de vară Online and Multimedia Journalism, organizată de Deutsche Journalistenschule la Munchen. În 2013, a câștigat premiul „Florin Petria” pentru jurnalism economic, iar în 2015 a fost unul dintre laureații concursului Tânărul Jurnalist al Anului, secțiunea Economie. Anterior, Andreea a lucrat la Ziarul Financiar. În prezent, la NewMoney, Andreea acoperă din punct de vedere editorial domeniile construcții și imobiliare.