VIDEO Primul taxi autonom disponibil publicului. Cât costă și unde te poți plimba cu autovehiculul fără șofer

Sebastian Popescu 29/08/2018 | 13:36 Ştiri
VIDEO Primul taxi autonom disponibil publicului. Cât costă și unde te poți plimba cu autovehiculul fără șofer

Primul taxi autonom a început, din această săptămână, să transporte pasageri plătitori pe străzile orașului Tokyo. Serviciul nu a fost lansat încă, acesta fiind doar un test, dar cei care îl operează speră să fie gata până la startul Jocurilor Olimpice din 2020, ce vor fi găzduite de capitala Japoniei.

Dubița controlată de un sistem bazat pe inteligenţă artificială face patru curse pe zi, transportând pasageri plătitori pe o stradă foarte aglomerată din Tokyo. Dezvoltatorul de tehnologie ZMP și compania de taxi Hinomaru Kotsu spun că este primul test din lume în care un taxi fără șofer transportă pasageri plătitori, scrie The Guardian.

Serviciul ar trebui să fie gata până la începerea Jocurilor Olimpice din 2020, pentru a transporta sportivii și turiștii între bazele sportive care găzduiesc competițiile sportive.

Zona în care operează taxi-ul autonom este una limitată, la doar o bucată de rum de 5,3 kilometri. Chiar și așa, 1,500 de oameni au aplicat pentru prinde una dintre cele 96 de curse pe care le va efectua RoboCar pînă la începutul lunii următoare.

O cursă cu RoboCar costă aproximativ 13 dolari, pe care pasagerii o plătesc prin intermediul unei aplicații.

Ca măsură de siguranță, la bordul autovehiculului se vor afla în permanență un șofer și un asistent, pregătiți să preia controlul dacă vor exista probleme, cu toate că până acum nu au existat incidente.

Testele efectuale la Tokyo vin într-un moment în care producătorul japonez de automobile Toyota a anunțat va investi 500 de milioane de dolari în Uber pentru a grăbi dezvoltarea serviciului de ride-sharing pe bază de mașini autonome.

Astfel, Uber va relua dezvoltarea sistemului de condus autonom, după ce în luna martie o mașină companiei care rula în modul de pilot automat a lovit mortal o femeie care traversa strada neregulamentar în Tempe, Arizona.


Foto: Captura YouTube/zeromomentpoint