VIDEO. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României

Elena Marinescu 04/04/2022 | 19:45 Ştiri
VIDEO. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, discurs în Parlamentul României

Preşedintele Ucrainei şi-a început luni discursul adresat Parlamentului României invitându-i pe parlamentari să vizioneze un film care prezintă victimele masacrului făcut de armata rusă la Bucea, o suburbie a Kievului.

„Îmi cer scuze pentru imaginile dure, dar aceasta este realitatea la fel de dură”, a spus liderul ucrainean. Imaginile prezintă cadavrele lăsate pe străzi şi gropile comune de la marginea capitalei.

În discursul său, a făcut referire la Revoluţia din decembrie 1989. „Stimate popor român, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi”, a afirmat Zelenski, făcând apel la România să închidă porturile şi să oprească tranzitul navelor către Rusia, să înceteze importurile din Rusia, indiferent de tipul de produs.

Potrivit News.ro, mesajul său a fost precedat de discursuri ale preşedintelui Senatului şi preşedintelui Camerei Deputaţilor. Florin Cîţu l-a numit pe Vladimir Putin criminal şi a solicitat izolarea economică totală a Rusiei. Preşedintele Camerei a elogiat curajul ucrainenilor şi s-a referit şi la românii din Ucraina.

 

„Numele oraşului nostru Bucha va rămâne în istoria lumii, în istoria uciderii oamenilor. Până acum ştim de peste 300 de oameni torturaţi, oameni simpli, locuitori ai unui oraş simplu. Au fost cu mâinile legate la spate, împuşcaţi în ceafă sau în ochi”, a spus Zelensky.

Zelenski a afirmat că autoturisme au fost strivite de tancuri, că femei şi fete au fost violate, că militarii au torturat oamenii şi că există motive să creadă că numărul victimelor e şi mai mare. „Pe site-ul agenţiei ruse de ştiri a fost emis un articol care justifica genocidul ruşilor. Aceasta e una dintre dovezile împotriva ruşilor”, a declarat el.

Zelensky a făcut trimitere, în discursul său, la căderea regimului comunist din România şi la Nicolae Ceauşescu, cel care ducea România către „izolare de întreaga lume şi de tot ce înseamnă progres”. „Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat doborând un regim care era inadecvat, pentru că era singura cale”, a spus preşedintele ucrainean, care a făcut comparaţia între România de dinainte de 1989 şi situaţia în care Rusia se află acum.

„Stimate popor român, împreună trebuie să oprim aceşti oameni inadecvaţi care s-au obişnuit să nu fie pedepsiţi, că li se permite orice. (…) Ucraina nu este ultima ţintă a agresiunii ruseşti, ocupanţii ruşi vor că treacă de Mikolaev ca să ocupe Odesa iar de la Odesa urmează Moldova. (…) Este fundamental să apărăm independenţa Moldovei iar asta înseamnă securitatea în întreaga regiune a Dunării, în prezent pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe de est şi a Mării Negre.

El a cerut ca România să închidă porturile şi să oprească tranzitul navelor către Rusia, să înceteze importurile din Rusia, indiferent de tipul de produs. Zelensky a cerut ca fiecare să facă tot ce poate face pentru ca militarii ruşi să răspundă pentru infracţiunile comise pe teritoriul ucrainean.

„Sunt convins că România va susţine tot ce trebuie pentru a impune dreptatea, sunt convins că România şi firmele româneşti vor participa la programele de refacere a Ucrainei de după război”, a adăugat preşedintele Volodimir Zelensky, mulţumind poporului român pentru ajutorul dat refugiaţilor care se află în România.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat, totodată, că doreşte „un dialog cu România pentru a permite întreaga protecţie” minorităţilor naţionale şi comunităţii româneşti din Ucraina şi celei ucrainene din România. „Viitorul nostru e împreună, într-o familie europeană. unt convins că foarte curând voi putea să mă adresez dvs cu mulţumiri pentru întreaga susţinere, susţinerea României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană”, a afirmat el.

Zelenski a afirmat că bunătatea şi susţinerea pentru refugiaţii din Ucraina reprezintă o bază pentru o apropiere şi mai mare între cele două popoare. „Vreau să încep un dialog cu România pentru a permite întreaga protecţie minorităţilor noastre naţionale şi comunităţii româneşti din Ucraina şi celei ucrainene din România. Viitorul nostru e împreună, într-o familie europeană. Sunt convins că foarte curând voi putea să mă adresez dvs cu mulţumiri pentru întreaga susţinere, susţinerea României pentru intrarea Ucrainei în Uniunea Europeană. Vă mulţumesc foarte mult. Glorie României, glorie Ucrainei!”, şi-a încheiat el discursul.