VIDEO. Iohannis: România a intrat complet nepregătită în criza sanitară. PSD, principalul vinovat

Elena Marinescu 24/11/2020 | 19:29 Ştiri
VIDEO. Iohannis: România a intrat complet nepregătită în criza sanitară. PSD, principalul vinovat

Preşedintele Klaus Iohannis a lansat marţi, la un an de la alegerea sa, un atac dur la adresa PSD, afirmând că România a fost grav afectată de corupţia guvernelor PSD, că nicio reformă nu a fost dusă până la capăt.

”Ne-am trezit în plină pandemie cu lipsuri majore în sistemul medical”, a afirmat preşedintele. El a subliniat că PNL e partidul care a avut curajul să-şi asume o guvernare ştiind că preia un buget secătuit.

”A trecut, iată, un an de la alegerile prezidenţiale. A trecut un an de la începerea celui de-al doilea mandat, un an care era destinat construirii României normale, proiectul pentru care cetăţenii mi-au acordat încrederea şi votul lor. Din păcate, pandemia de COVID-19 care a afectat radical şi brutal viaţa oamenilor din întreaga lume nu ne-a ocolit nici pe noi. Astfel, efoturile mele şi ale Guvernului s-au concentrat pe diminuarea efectelor pandemiei. Să nu uităm niciun moment că la 3 decenii de la Revoluţie România a intrat complet nepregătită într-o criză sanitară fără precedent. PSD este singurul vinovat pentru acest dezastru şi acest lucru trebuie afirmat clar şi răspicat. Am datoria să spun lucrurile pe nume, pentru că miza e una uriaşă, destinul României de mâine”, a afirmat Iohannis.

El a spus că ţara noastră a fost afectată puternic de corupţia şi incompetenţa guvernelor PSD. ”Nu au investit în infrastructură şi au îndreptat banii către clientela de partid. Nicio reformă care s-a vrut reală nu a scăpat nesabotată de PSD. Aşa ne-am trezit în plină pandemie cu lipsuri majore în sistemul medical, o infrastructură deficitară. Clientelismul promovat la nivel de politică de stat şi indiferenţa faţă de problemele sistemice acute au dus la pericolul ca statul să nu îşi mai poată îndeplini misiunea fundamentală – apărarea şi protejarea drepturilor cetăţenilor”, a argumentat Klaus Iohannis.

El a subliniat că un singur partid şi-a asumat guvernarea ţării, atunci când alţii au preferat să nu se implice. Şeful statului a avertizat că, dacă nu facem un pas acum, pe 6 decembrie, toate eforturile ar fi în zadar. ”Cu o nouă majoritate solidă în Parlament putem să facem marile reforme aşteptate. În 2016 România a intrat într-una dintre cele mai negre perioade ale sale. Consecinţele ar fi fost dramatice, dacă forţele politice şi cu mine nu ne-am fi opus cu toate forţele. Trebuie să lăsăm definitiv în urmă acest coşmar”, a afirmat Iohannis.

„Pe 6 decembrie, îndepărtarea PSD de la butoanele puterii poate să fie, în sfârşit, definitivă. Este timpul ca, uniţi, cetăţenii acestei naţiuni şi forţele politice reformatoare, împreună cu mine, să intrăm într-o nouă etapă de dezvoltare a ţării noastre. Este timpul să construim România normală. Avem proiecte majore de realizat în domenii neglijate de ani şi ani la rând.

Sănătatea şi educaţia sunt prioritate, cu atât mai mult cu cât provocările generate de pandemie ne-au arătat cât de grave sunt deficienţele cu care ne confruntăm. Totodată, refacerea legilor justiţiei pe baze constituţionale şi continuarea accelerată a luptei anticorupţie, eliminare baronilor din administraţie şi reformarea administraţiei, introducerea votului în două tururi pentru primari şi aplicarea unei agende de dezvoltare verde, sustenabilă, toate acestea trebuie să devină realitate”, a mai declarat preşedintele Iohannis, marţi seara, la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că prin intermediul unei noi majorităţi, „reformatoare”, va putea fi pusă în aplicare voinţa românilor, fiind asigurate criteriile de integritate în funcţiile publice.