VIDEO. Insula Paștelui, redeschisă după o pauză de doi ani. Reguli stricte pentru vizitatori

Elena Marinescu 05/08/2022 | 20:43 Fapt Divers
VIDEO. Insula Paștelui, redeschisă după o pauză de doi ani. Reguli stricte pentru vizitatori

Insula Paştelui, una dintre cele mai importante atracţii turistice din Chile, a primit joi primul grup de turişti după ce accesul vizitatorilor a fost restricţionat timp de peste doi ani din cauza pandemiei de coronavirus.

Potrivit sursei citate de Agerpres, Insula Paştelui, situată la o distanţă de peste 3.219 kilometri de coastele Chile, include peste o mie de statui din piatră – capete gigantice cioplite în urmă cu mai multe secole de locuitorii insulei – care au făcut-o celebră şi i-au adus includerea pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

”(Insula Paştelui) este cel mai mare muzeu în aer liber din lume”, a spus Pedro Edmunds, primarul Insulei Paştelui, adăugând că a venit timpul ca insula să se redeschidă după ce şi-a închis graniţele cu 868 de zile în urmă. ”Am învăţat ce înseamnă pandemia şi ştim cum să avem grijă de noi”, a spus Edmunds, adăugând că prioritară este siguranţa oaspeţilor.

Reguli stricte pentru vizitatori

Vizitatorii trebuie să fie vaccinaţi cu schemă completă şi să prezinte un rezultat negativ la un test PCR realizat cu cel mult 24 de ore înainte de a se îmbarca pe o cursă aeriană internă către insulă. Turiştii care sosesc cu zboruri internaţionale, trebuie să efectueze un test antigen la sosire.

Compania aeriană LATAM a precizat că a redeschis ruta Santiago-Insula Paştelui cu zboruri programate în zilele de joi şi de sâmbătă şi speră să adauge şi altele.

Descoperirea insulei şi a statuilor moai

Expediţia olandeză din 1722 a petrecut doar o zi pe Rapa Nui, însă navigatorii din Ţările de Jos au întocmit o descriere detaliată a insulei şi a localnicilor paşnici şi prietenoşi. Relatările lui Roggeveen menţionau o insulă aproape lipsită de copaci, pe care trăiau aproximativ 3.000 de persoane ce vorbeau o limbă necunoscută.

Cea mai interesantă descoperire a exploratorilor olandezi a devenit celebră în întreaga lume: statuile gigantice, din piatră, situate de-a lungul insulei, potrivit descopera.ro. Sutele de statui ce se găseau în aproximativ 50 de situri de-a lungul insulei i-au şocat pe exploratorii olandezi, care credeau că descoperiseră o populaţie primitivă şi nu înţelegeau cum ar fi putut aceasta să realizeze misterioasele statui. Locuitorii insulei nu cunoşteau tehnologia roţii, nu aveau instrumente din metal şi nici animale cu care să lucreze pământul.

În anii ‘50, faimosul explorator Thor Heyerdahl a lansat o ipoteză conform căreia locuitorii Insulei Paştelui proveneau din America de Sud, cel mai apropiat continent.