VIDEO. Durata carantinei pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2, redusă la 10 zile. Rafila: Fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru

Elena Marinescu 29/12/2021 | 13:51 Ştiri
VIDEO. Durata carantinei pentru persoanele infectate cu SARS-CoV-2, redusă la 10 zile. Rafila: Fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că durata carantinei şi a izolării pentru persoanele bolnave de COVID va fi redusă la 10 zile, la fel ca în multe ţări din UE. De asemenea, medicul a recomandat ca fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii.

Vom rezolva în aceste zile durata carantinei şi a izolării. Va fi şi în România doar de 10 zile, la fel cum este în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană„, a afirmat Rafila, miercuri, într-o conferinţă de presă.

 

Şeful Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, Adriana Pistol, a îndemnat la vaccinare, în contextul viitorului val al pandemiei generat de tulpina Omicron. „Dacă v-aţi vaccinat cu schema iniţială, faceţi-vă şi boosterul, pentru că este important în această conjunctură a tulpinii Omicron şi nu pentru călătorii sau pentru a intra la mall. Iar cei care nu sunteţi, vaccinaţi-vă, din nou în conjunctura tulpinii Omicron, nu neapărat pentru a intra la mall.

Vaccinarea este o măsură de prevenire a unei forme severe de îmbolnăvire care apare mult mai frecvent la persoanele vârstnice sau cu boli cronice, dar apare şi la tineri. Mulţi dintre noi poate avem o boală cronică şi nici măcar nu cunoaştem acest lucru. Vaccinaţi-vă ca să nu faceţi forme severe„, a spus Pistol.

Estimările privind evoluţia situaţiei epidemiologice din România pot consultate AICI.

Ea a explicat că celelalte state ale UE îşi pot permite reducerea perioadei carantinei şi mai mult de 10 zile pentru că au un grad mare de vaccinare a populaţiei. „Ei pot reduce şi mai mult perioada de izolare pentru că transmisibilitatea la o persoană vaccinată este mult mai redusă decât la una nevaccinată. (…) La noi problema este numărul mare de persoane nevaccinate şi aşteptările nu sunt tocmai optimiste„, a adăugat Pistol.

Rafila: Fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a recomandat miercuri ca, în perspectiva valului cinci al pandemiei de COVID-19 generat de varianta Omicron, fiecare persoană să aibă la domiciliu un pulsoximetru şi un termometru, pentru eventuala monitorizare a bolii. „Important este ca fiecare cetăţean să aibă o mică trusă la domiciliu care să facă posibilă monitorizarea bolii. Este foarte simplu, un pulsoximetru şi un termometru, care sunt utile să le avem la domiciliu„, a spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a pledat din nou pentru vaccinarea împotriva COVID-19. „Continui să susţin şi eu şi toţi colegii mei, profesionişti din sistemul de sistemul de sănătate publică – vaccinarea previne formele severe şi decesele. Avem dovada că numărul deceselor este de zece ori mai mic în cazul persoanelor vaccinate, faţă de persoanele nevaccinate, transmiterea este mai mică, chiar dacă este posibilă„, a spus Rafila, la Ministerul Sănătăţii.

Potrivit Agerpres, Rafila a arătat că „este vitală” respectarea măsurilor de distanţare, igiena personală şi portul corect al măştii, ca şi testarea. „Testarea este un element esenţial, îl încurajăm în toate felurile, fie că discutăm de persoanele simptomatice sau contacţi, fie că discutăm de testarea voluntară; poţi să te testezi şi singur dacă urmează să ai contact cu o persoană vulnerabilă, mai ales nevaccinată„, a susţinut Rafila.

PLANUL DE MĂSURI AL MINISTERULUI SĂNĂTĂŢII – DOCUMENT.

La primele simptome, pacientul să se adreseze medicului de familie

Ministrul a mai explicat că este importantă „discuţia rapidă” cu medicul de familie în cazul oricăror simptome care ar putea să sugereze această boală şi a atras atenţia asupra pericolului pe care îl reprezintă automedicaţia cu antivirale. „Nu tratamentului cu antibiotice, nu tratamentului cu antivirale, care pot fi toxice, ci doar la recomandarea medicului. (…) Antiviralele pot fi administrate pentru o perioadă limitată numai persoanelor eligibile„, a mai spus ministrul Sănătăţii.

Totodată, Alexandru Rafila a afirmat că angajatorii sunt, alături de medici, „cei mai credibili vectori” în ceea ce priveşte respectarea măsurilor sanitare. „În ceea ce ce priveşte angajatorii, triajul zilnic al angajaţilor: orice persoană care prezintă simptomatologie poate fi îndrumată către un serviciu medical, unde poate fi testată. E foarte importantă monitorizarea permanentă a stării de sănătate a angajaţilor, organizarea programului de lucru decalat pentru a evita aglomerarea spaţiilor comune şi a mijloacelor de transport, implicit, încurajarea muncii la domiciliu sau telemuncii în această perioadă, existenţa materialelor dezinfectante şi a măştilor în spaţiile unde oamenii îşi desfăşoară activitatea, încurajarea vaccinării, evident, pentru că angajatorii sunt, alături de medici, cei mai credibili vectori în ceea ce priveşte respectarea unor măsuri sau vaccinarea. Aşa spun studiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi este foarte important pentru următoarele două luni de revizuire a acestor planuri de continuare a activităţii în cazul apariţiei sau posibilităţii apariţiei unui absenteism masiv„, a încheiat Alexandru Rafila.

Printre măsurile enumerate de ministru pentru gestionarea valului cinci al pandemiei de COVID se numără: înfiinţarea în cadrul Ministerului Sănătăţii a Grupului de Managemement al Informaţiilor Operative în Sănătate (GMIOS), extinderea capacităţii de testare şi a rolului asistenţei medicale ambulatorii, tratament accesibil şi adaptat noilor resurse terapeutice.

Rafila: Cheltuielile pentru plata utilităţilor în spitalele publice ar trebui compensate

Cheltuielile pentru plata utilităţilor în spitalele publice ar trebui compensate, dacă acestea depăşesc ponderea alocată în prezent, de 5% din bugetul spitalului, consideră ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Dacă într-un spital bugetul acestuia este grevat… 70% din cheltuielile unui spital sunt alocate personalului, 5% pentru întreţinere şi 25% pentru medicamente şi investigaţii. În cazul măririi preţului utilităţilor, procentul de 5% ar putea să crească la 15% şi disponibilul pentru tratament şi investigaţii pentru pacient ar scădea de la 25% la 15%. Atunci, trebuie să găsim o soluţie, să existe o subvenţie sau o modalitate de compensare a utilităţilor la nivelul spitalelor publice, astfel încât să nu fie afectată capacitatea de a trata sau investiga pacienţii. Ne preocupă acest lucru. Putem să-l rezolvăm în contextul mai larg al preocupării legate de compensarea cheltuielilor cu energia electrică şi cu gazele naturale la populaţia vulnerabilă, în special„, a spus Rafila.

Potrivit ministrului, „rezolvarea poate veni de la Guvern, astfel încât să nu fie afectată capacitatea de a trata pacienţii în spital”.