Veste proastă pentru taximetriști. Tesla intră pe piața de transport persoane cu prețuri sub Uber și Lyft

NewMoney 10/06/2019 | 16:19 Ştiri
Veste proastă pentru taximetriști. Tesla intră pe piața de transport persoane cu prețuri sub Uber și Lyft

Fondatorul Tesla, Elon Musk, anunță că vrea să cucerească piața transportului urban, dominată de Uber și Lyft. „Anul următor, cu siguranță vom avea peste 1 milion de robo-taxiuri pe șosele”, a declarat Musk. 

Robo-taxiurile, așa cum le numește Musk, sunt, practic, orice autoturism Tesla prevăzut cu modul de conducere autonom și pe care posesorul l-a înregistrat în rețeaua companiei, prin intermediul unei aplicații.

Clienții care vor alege să fie transportați vor plăti semnificativ mai puțin față de o călătorie prin aplicațiile deja existente pe piață, explică Musk. În condițiile în care în SUA aceste servicii au un tarif cuprins între 2 și 3 dolari per milă (adică 1,25-1,8 dolari per kilometru), prin serviciul oferit de Tesla, clienții vor fi taxați cu doar 0.18 dolari per milă ( adică 11 cenți pe kilometru).

De introducerea acestui serviciu de robo-taxiuri nu ar fi avantajați doar clienții. Posesorii de autoturisme Tesla ar putea câștiga aproximativ 30.000 de dolari pe an.

Aceta calcule l-au făcut pe Musk să declare că „ar fi o nebunie din punct de vedere financiar ca cineva să cumpere orice alt autoturism în afară de Tesla”.

Acest plan are și câteva potențiale probleme, însă. Legislația din mai multe state americane nu permite în acest moment taxiurile autonome.

„Planul robot-axiurilor Tesla nu pare gândit până la capăt, iar compania nu pare că are răspunsuri la toate întrebările și nu a luat în considerare probleme fundamentale precum, prețul, polițele de asigurare sau problemele ce țin de legalitate”, explică analistul american Jeff Osborne, potrivit Business Insider.


Foto: AFP/Mediafax