Vedete cărora li s-a băgat necuratul pe gât

Răzvan Țupa 15/11/2016 | 14:00 Timp Liber
Vedete cărora li s-a băgat necuratul pe gât

„Eu am inspirat nouă din primele zece succese de Box Office“, spunea o muză, un personaj interpretat de Salma Hayek în „Dogma“. Și efectul comic era completat imediat: „Pentru filmul acela cu copilul rămas singur acasă… cineva și-a vândut sufletul“.

Ceea ce într-un film este o glumă, în cotloanele virtuale de pe internet este o temă întoarsă pe toate fețele. A fost suficient să se anunțe că Bob Dylan a primit Premiul Nobel pentru Literatură în acest an ca să-și amintească „apărătorii Căii Drepte“ că muzicianul este unul dintre subiectele lor preferate atunci când e vorba de Pactul cu Diavolul. La propriu. Site-ul goodfight.org a adunat rapid datele și a recomandat pasaje din Biblie care avertizează asupra pericolului de a fi influențați de „artiști folosiți de puteri întunecate“. Cruciații virtuali montează citate din interviuri și piese muzicale, dar completează și cu detalii din biografia lui Dylan (cum ar fi schimbarea numelui din Zimmerman în Dylan) pentru o poveste clasică de posedare: „Reiese clar din mai multe interviuri cu Dylan de-a lungul anilor că nici măcar el nu își înțelege unele versuri și că se încrede într-o entitate spirituală care l-a ajutat“, spune bloggerul religios.

Furia de exorcizare a pornit după un interviu pe care muzicianul l-a dat în cadrul emisiunii „60 Minutes“ în 2009. „Am făcut o înțelegere cu… Comandantul Suprem al pământului și al lumii nevăzute“, a spus atunci Dylan. Și așa a început vânătoarea de vrăjitoare.

Articol vizibil în întregime doar pe bază de abonament.

Și-a împărțit timpul între poezie și presă. A doua, culturală, prima... mai degrabă relațională. Scrie și pe poetic.ro. Este membru Pen Club Romania, iar la NewMoney Răzvan Țupa acoperă subiectele de cultură și timp liber.